Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRE VIJESTI

Padaju novi rekordi: Rezultati za Uskrs nagovijestili dosad najbolju turističku sezonu

Dolaskom brodova u Dubrovniku se počinju stvarati gužve
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
12.04.2023.
u 23:32

Domaći turizam od početka godine uknjižio je bolje brojke nego lani, i to 35 posto u dolascima i 28 posto u noćenjima. Tijekom proteklog, uskrsnog blagdana i najturističkijeg vikenda u dosadašnjem dijelu godine dominirali su turisti iz Njemačke i domaći te gosti iz Austrije, Italije, Slovenije i Slovačke

Domaći turizam ruši sve dosadašnje rekorde. Uskrsni blagdani s više od 180.000 turista i 578.000 noćenja nadmašili su 2019. za koju tisuću gostiju i desetak tisuća noćenja, a turističke su brojke bolje nego te rekordne godine i tijekom proteklih desetak dana travnja i tijekom prva tri i pol mjeseca 2023. I to poprilično. Tijekom ovog mjeseca hrvatski turistički domaćini ugostili su oko 330.000 turista, koji su ostvarili više od milijun noćenja. Dosad najbolja godina, 2019., nadmašena je u dolascima 26, a u noćenjima nevjerojatnih 50 posto. Od početka godine, pak, turista je bilo 1,3 milijuna, a noćenja 3,6 milijuna, što je u odnosu na 2019. šest posto bolje u broju gostiju i čak 19 posto u noćenjima. Prema lani, turističke su brojke od početka godine ukupno bolje tridesetak posto.

– Rezultati od početka godine pokazuju da je Hrvatska visokokvalitetna turistička destinacija sve više prepoznata i izvan ljetnih mjeseci, što nam je u kontekstu razvoja cjelogodišnjeg turizma iznimno važno. Tome je svakako pridonio ulazak Hrvatske u schengenski prostor i eurozonu, čime smo postali još bliža i dostupnija destinacija. Veseli nas da u prvom dijelu travnja, u kojem smo ostvarili 50 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje 2019., bilježimo i do sada najbolje turističke rezultate s naših emitivnih tržišta poput Njemačke, Austrije, Češke i Italije. Ove vijesti izvrstan su uvod u mjesece pred nama te nastavljamo jačati vidljivost Hrvatske na svim emitivnim tržištima s posebnim fokusom na razvoj održivog turizma – poručuje ministrica turizma Nikolina Brnjac.

Inače, najviše noćenja od početka godine uknjižili su domaćini u Istri, na Kvarneru te u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Gledano po pojedinim destinacijama, u ostvarenim noćenjima prednjače Zagreb, Dubrovnik, Rovinj, Split i Poreč. Domaći su se gosti itekako iskazali, od početka godine ostvarili su najviše noćenja, nešto više od milijuna. Slijede Nijemci s nešto više od 400.000 noćenja te Austrijanci (315.535 noćenja), Slovenci (290.851), turisti iz BiH (201.078) te Talijani (151.316).

– Dosadašnji rezultati upućuju na to da će hrvatski turizam u ovoj godini premašiti turistički promet ostvaren u rekordnoj 2019. Najave partnera za glavnu sezonu su odlične, zadovoljstvo rezervacijama potvrđuju i hrvatski turistički subjekti, a u tijeku su i intenzivne promotivne aktivnosti na inozemnim tržištima kako bismo glavni dio sezone dočekali maksimalno spremni. Hrvatska svoj daljnji rast i razvoj mora temeljiti na jačanju prometa u razdobljima pred i posezone, a rezultati ostvareni tijekom prva četiri mjeseca ove godine pokazuju da smo na pravom putu – zaključuje Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

>> VIDEO Neobične mjere u njemačkom gradu: Postavljaju crvene zastavice, objasnili i zašto

Ključne riječi

Komentara 8

CR
crocro
07:37 13.04.2023.

Da, sezona je mogla biti najbolja ali će je pohlepnici uništiti, pohlepnike treba dobro zapamtiti i zaobilaziti ih u širokom luku. Oni misle kako je narod naivan pa će hrliti i dijeliti im eure, ovo što su počeli readiti više godina će im se obiti od glavu. Nema više da Nijemac kao i drugi dobre platežne moži, neće gledati na cijene, svaki cent im je važan pa će se pohlepnici itekako razočarati. Ali i to se jednom mora dogoditi, tko god visoko leti jednom mora pasti i opametiti se. Poštenim ugostiteljima predlažem da budu samo realni, objektivni. odgovorni i pažljivi prema gastima i ova sezona će im se itekako isplatiti, a pohlepnici će tužno pogledom ipraćati goste koji će navirati u ostale lokale umjerenih i poštenih.

AR
Archangel711
08:31 13.04.2023.

Apartman koji je bio 60 € sada je 90, dok je sve u tom apartmanu staro 15 godina i još traži 5 € dodatno za klimu koju je eto novu postavio ove godine.

ŠV
Švapski
08:21 13.04.2023.

Vrlo lijep razvoj! Vidim to i u svom poslu. Sada je važno rigorozno povećati kvalitetu, a time i cijene kako bismo privukli zaista bogate goste iz zapadne Europe: Manje Chewappena, više lovne ribe!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije