Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stabilizacija

Pada snijeg u dijelu zemlje, izdana upozorenja: Prognostičari otkrili kada stiže promjena

Zagreb: Kišno poslijepodne u središtu grada
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
02.03.2023.
u 07:31

Vozačima iz HAK-a savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Kolnici su mokri ili samo vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, ponegdje ima i magle, slab snijeg povremeno pada u Lici i Gorskom kotaru, na Krčkom mostu zabrana je prometa za I. skupinu vozila, a svi trajekti plove prema redu plovidbe, izvijestio je u četvrtak Hrvatski auto-klub (HAK). Vozačima iz HAK-a savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) Bakar-Karlobag, državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće i lokalnoj cesti Kraljevica-Križišće zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na autocesti A7 Draga (Rijeka Istok)-Šmrika i dionici Jadranske magistrale (DC8) Karlobag-Sveta Marija Magdalena dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupine vozila).

Video: Kako montirati lance na kotače u 7 koraka

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za I. skupinu vozila: motocikle, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobuse na kat i autobuse duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom. Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obavezna je zimska oprema na cestama u Lici i Gorskom kotaru.

Na mostu GP Pribanjci-Vinica (Slovenija) na državnoj cesti DC204 u mjestu Pribanjci zabranjen je promet za vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona. Zbog vjetra u prekidu su: katamaranske linije: Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i Vis-Split.

Uskoro stabilizacija

Danas će u Hrvatskoj biti pretežno, na Jadranu promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, duljim i češćim poslijepodne. Većinom u prvom dijelu dana ponegdje kiša, na jugu lokalno uz grmljavinu, a uglavnom u gorju i snijeg. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni. Na Jadranu slaba i umjerena, ponegdje jaka bura, uglavnom podno Velebita s olujnim udarima, a na južnom dijelu veći dio dana umjereno jugo. Najviša dnevna temperatura od 3 do 8, u gorskim krajevima malo niža, a na Jadranu između 11 i 16 °C.

Za Kvarner i Velebitski kanal upaljen je narančasti alarm zbog mjestimice jake, ujutro i vrlo jake bure. "Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", kažu u DHMZ-u.

 Za vikend djelomice sunčano, ujutro mjestimice uz maglu te slab mraz pri tlu, javlja DHMZ. Na Jadranu i dalje nestabilno, no povremene kiše bit će ponajprije u Dalmaciji, češće u petak. Zatim u nedjelju uglavnom sunčano i suho. Vjetar na kopnu većinom slab. Na Jadranu umjerena, podno Velebita ponegdje i jaka bura, u subotu prolazno i sjeverozapadnjak, a u petak na jugu i jugo. Dnevna temperatura oko prosjeka za doba godine.

"U petak u unutrašnjosti i dalje većinom oblačno te uglavnom suho. U subotu i nedjelju djelomice sunčano, ujutro mjestimice s maglom i niskim oblacima. Vjetar većinom slab. Na Jadranu od petka barem djelomice sunčano i danju malo toplije od prosjeka. U petak će u Dalmaciji uz umjerenu naoblaku još ponegdje pasti i malo kiše. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije