Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPJELI POPRAVITI

Kratkotrajni pad sustava u zdravstvu: Ponovo moguće izdavanje recepata i uputnica elektronskim putem

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
04.11.2022.
u 12:56

Informatičari Ericsson Nikole Tesle rade na kvaru i očekuju ponovnu uspostavu kroz kraće vrijeme.

Zbog pada Centralnog informacijskog sustava zdravstva RH (CEZIH) sat vremena nije funkcioniralo izdavanje recepata i uputnica elektronskim putem. Informatičari Ericsson Nikole Tesle radili su na kvaru i tada najavili kako očekuju ponovnu uspostavu kroz kraće vrijeme. 

Pad sustava inače se događa često, ali uglavnom ne traje dugo i ne prouzročuje značajne probleme. Povremeno dolazi do kvarova samo u pojedinim ljekarnama, budući da imaju različite provajdere, a nekad, kao i ovaj put, padne centralni sustav. Prije nekoliko dana sustav je pao i nekim liječnicima na neko vrijeme. 

- Obično ljudima kažemo da obave što imaju na tržnici i da će za to vrijeme sustav ponovno proraditi - rekla nam je ljekarnica u jednoj od zagrebačkih ljekarni u blizini tržnice.

Kvar na CEZIH-u otklonjen je, obavijestili su nas iz HZZO-a.  Elektronske uputnice i e-recepti nakon kraćeg prekida ponovno funkcioniraju uobičajeno.

Video - Ljekarnici upozoravaju: Ove lijekove nikako nemojte piti uz jutarnju kavu

 

Komentara 7

DU
Deleted user
12:08 04.11.2022.

Sustav je odavno srušen, pogotovo kada me neki uguz HDZ-ovski kojega mi plaćamo 30 000 kn mjesečno uvjerava kako imamo odličan sustav i kako Hrvati moraju znati da zdravstvo nije besplatno a to što mi sa plaće svaki mjesec odlazi oko 2500 kn + 70 kn dopunsko da bih 2 godine čekao magnetsku rezonancu i na kraju otišao kod privatnika to je nebitno.

DU
Deleted user
12:42 04.11.2022.

Digitalizacija je budućnost.što kada za koju godinu dođe digitalna valuta euro a u planu je nestanak gotovine

Avatar Manolique
Manolique
12:45 04.11.2022.

CEZIH ne smije pasti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije