Ana-Maria Šimundić

U KB Sveti Duh dostupan pobačaj na zahtjev prvi put od 2015. godine

Tomašević obišao gradilište budućeg Zavoda za mikrobiologiju Kliničke bolnice Sveti duh
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/2
03.11.2022.
u 14:37

Gradonačelnik Tomašević poručio je kako podržava pozitivne promjene u upravljanju Svetim Duhom te istaknuo da je ta podrška poruka svima koji rade pritisak na novu upravu i misle da se "anonimnim kaznenim prijavama mogu zaustaviti bolje kontrole javnih nabava".

Ravnateljica Kliničke bolnice Sveti Duh Ana-Maria Šimundić u četvrtak je istaknula da je unazad mjesec dana, u toj bolnici dostupna usluga pobačaja na zahtjev, a riječ je o bolnici u kojoj je ta usluga bila nedostupna zbog kolektivnog priziva savjesti još od 2015. godine.

“Naša bolnica konačno pruža tu uslugu, imamo tim, resurse i znanje, i svaka žena kojoj to treba, može doći u našu bolnicu”, rekla je Šimundić na konferenciji za medije povodom obilaska radova na zgradi mikrobiologije u sklopu te bolnice.

Istaknula je da medicinska usluga pobačaja na zahtjev do 10 tjedana trudnoće nije bila dostupna u toj bolnici od 2015. godine, što je nova uprava s njom na čelu prepoznala kao problem po preuzimanju bolnice, početkom siječnja ove godine. 

"Posvetili smo se tome da ženama omogućimo njihovo zakonom zagarantirano pravo. To je tražilo određene organizacijske promjene koje nisu bile lake, u pružanju te usluge ne sudjeluje samo jedan liječnik, nego tim od liječnika, anesteziologa, medicinskih sestara”, rekla je Šimundić.

Potvrdila je da sada u toj bolnici uslugu pobačaja vrši “više liječnika, anesteziologa i medicinskih sestara", no nije željela otkriti radi li se o istim liječnicima koji su ranije imali priziv savjesti. 

“Mislim da ovo nije prilika, mjesto i vrijeme da prozivamo i apostrofiramo neke konotacije koje nisu potrebne”, poručila je.

Šimundić se u četvrtak sastala sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem i zamjenicima. S njima je obišla radove na novoj zgradi imunologije u toj bolnici, za čiju je rekonstrukciju iz gradskog proračuna izdvojeno 40 milijuna kuna.

Ravnateljica je istaknula i da je bolnica u posljednjih 9 mjeseci ostvarila puno bolje  poslovne rezultate nego do sada. 

“U prvih šest mjeseci ostvaren je nikad veći prihod u poslovanju, i značajno su racionalizirani rashodi. I sada bolnica generira dugove, ali u značajno manje. To je omogućilo da vrijeme plaćanja veledrogerijama smanjimo sa 400 na 120 dana”, poručila je Šimundić dodavši da je likvidnost bolnice najbolja u posljednjih 10 godina.

Tomašević: Stojimo iza nove uprave na Svetom Duhu

Gradonačelnik Tomašević poručio je kako podržava pozitivne promjene u upravljanju Svetim Duhom te istaknuo da je ta podrška poruka svima koji rade pritisak na novu upravu i misle da se "anonimnim kaznenim prijavama mogu zaustaviti bolje kontrole javnih nabava". 

“Situacija gdje dobijete kao ravnateljica bolnice 8 anonimnih kaznenih prijava u 9 mjeseci, pokazuje koliko je otpor promjenama velik. Tu je i 10-ak provjera različitih državnih tijela i inspekcija koje su u tijeku”, rekao je Tomašević i poručio da gradska uprava podržava sve promjene na Svetom Duhu. 

Komentara 17

DU
Deleted user
14:54 03.11.2022.

mozemovski zloduh ce ipak izgubiti boj sa pravim svetim Duhom...itd

SP
Stari panj
14:58 03.11.2022.

Bitno je da se nova vlast ne bavi ideologijom, kao što su i najavili u predizbornoj kampanji. Želim im od srca da njihova rodbina što češće koristi novu uslugu, jer je bolje da se ti defektni geni ne reproduciraju.

DU
Deleted user
14:52 03.11.2022.

ovaj veliki događaj za bolnicu ...biti ce velicanstven samo ako ga otvori netko od ttejcevih...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?