Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Pad potražnje za radnicima iz BiH: Ostalo neiskorišteno 400 viza za rad u Njemačkoj

U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH navode da je prošle godine bilo 14.500 posredovanja za rad u Sloveniji, a ove godine će biti upola manje.
01. prosinca 2020. u 17:36 1 komentara 785 prikaza
FILE PHOTO: VW re-starts Europe's largest car factory after coronavirus shutdown
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Pandemija koronavirusa utjecala je na smanjenu potražnju u zemljama Europske unije za radnom snagom iz Bosne i Hercegovine. Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Slovenija bilježi pad potražnje za radnicima iz naše zemlje od 60 posto, a Njemačka 20 posto.

Slovenija, koja najviše traži vozače, zavarivače, bravare i zidare iz Bosne i Hercegovine, ove godine je, zbog epidemiološke situacije, smanjila broj oglasa za 60 posto. U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH navode da je prošle godine bilo 14.500 posredovanja za rad u Sloveniji, a ove godine će biti upola manje.

Zoran Mamić DVA PUTA U SMRTNOJ OPASNOSTI Život Zorana Mamića visio o koncu, tu nesreću preživi tek jedna od tisuću osoba

Napominju da je potražnja Njemačke za medicinarima u BiH ista, ali da je zbog nerada njemačkog Veleposlanstva od travnja do srpnja smanjen broj posredovanja.

Podsjećanja radi, BiH po bilateralnom sporazumu ima mogućnost svaki dan tijekom godine angažirati 2000 radnika po određenim ugovorima s partnerima i investitorima iz Njemačke.

Zbog pandemije ove je godine od 2000 trenutačno neiskorišteno oko 400 viza za detaširane radnike. Bh. institucije ništa ne čine. Ako se nešto ne promijeni, doći će do probijanja rokova, a to nužno povlači posljedice. U republičkoj Udruzi prijevoznika za unutarnji i međunarodni promet ističu da je za prijevozničku djelatnost nikad lošija situacija.

Očekuju da će i ovo malo vozača koji su ostali u zemlji, po završetku pandemije, otići raditi u zemlje Europske unije. Zbog koronavirusa smanjena je potražnja i za građevinskim radnicima koji zbog malih plaća, nesigurnih uvjeta i loše zaštite na radu napuštaju matičnu zemlju i odlaze u inozemstvo.

Obale duž Hercegovine Pronašli dokaz da je u Ljubuškom nekad bila tropska obala

Ako nadležni ne donesu adekvatne mjere, stabilizacijom epidemiološke situacije nastavit će se odljev radne snage iz Bosne i Hercegovine, zbog boljih radnih uvjeta i životnog standarda u zemljama Europske unije.

Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • Puky2:

    Zato je puna baustela Hrvata vise ti ni netreba njemacki na gradjevini....