Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Papa ne odobrava

Oženjeni muškarci ni u Amazoniji neće biti zaređivani

papa Franjo
Foto: IPA/Pixsell
1/2
11.02.2020.
u 15:21

Papa Franjo je također protiv ukidanja celibata koji naziva Božijim darom, ali je možda htio odobriti zaređivanje oženjenih muškaraca u Amazoniji kako je to zatražila biskupska sinoda

Papa Franjo neće odobriti zaređivanje oženjenih muškaraca ni u najzabitijim dijelovima Amazonije gdje nema svećenika, piše danas agencija američkih biskupa Catholic News Service. U srijedu će u Vatikanu biti predstavljena papinska postsindoska pobudnica o Amazoniji u kojoj je Franjo trebao potvrditi ili odbaciti želju sinodalnih otaca da se omogući zaređivanje oženjenih osoba na tim prostorima koja obuhvaćaju devet zemalja.

Američka katolička agencija prenosi izjavu biskupa Salt Lake Citya mons. Oscara Azarcona Solisa kako se stekao dojam tijekom razgovora s papom Franjom da se pitanje zaređivanja oženjenih muškaraca u Amazoniji neće tretirati u postsinodskoj pobudnici, već tijekom budućih rasuđivanja. Nadbiskup Santa Fea mons. John Charles Wester je objasnio kako Papa glede te teme “nije osijetio da Sveti Duh djeluje u tome pravcu”.

Biskupska sinoda o Amazoniji održana u listopadu 2019. je sa 128 glasova “za” i 41 “protiv” preporučila da postanu svećenici i ugledne starije oženjene osobe na udaljenim prostorima. Protiv ukidanja celibata, pa i za starije osobe u Amazoniji, izjasnili su se poslije sinode neki kardinali, kao bivši predsjednik talijanske biskupske konferencije Camillo Ruini, te papa emeritus Benedikt XVI. u knjizi kardinala Roberta Saraha, pročelnika Kongregacije za bogoštovanje i sakramente, koja je ovih dana objavljena. Sarah, afrički konzervativni kardinal, se protivi ukidanju celibata, pa bilo to i samo parcijalno i na određenim prostorima, a istog je mišljenja i Benedikt XVI.

Papa Franjo je također protiv ukidanja celibata koji naziva Božijim darom, ali je možda htio odobriti zaređivanje oženjenih muškaraca u Amazoniji kako je to zatražila biskupska sinoda. No, točan odgovor je li prihvatio ili nije preporuku biskupske sinode znat ćemo u srijedu kada će apostolska postsinodska pobudnica biti predstavljena novinarima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije