Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ovogodišnja sjetva određuje budućnost

Ove godine zasijane površine bit će referentne za iznose državnih poljoprivrednih poticaja sve do 2014. godine
10. ožujka 2011. u 09:00 0 komentara 8 prikaza
'090311-virovitica - Hrvatska - sjetva na podrucju viroviticko-podravske zupanije dobro napreduje zahvaljujuci dobrom vremenu i dobrim pripremama. seljaci vec dio zasijali, a traktori ce u polju biti
Foto: 'Maja Santosi/PIXSELL'

Na sastanku strukovne grupe agrara HGK Županijske komore Virovitica, predstavnici najvećih poljoprivrednih poduzeća iz Virovitičko-podravske županije ustvrdili su da u novu proizvodnu godinu poduzeća ulaze opterećena gubicima zbog elementarnih nepogoda te zbog cjenovnih udara na tržištu poljoprivrednih proizvoda, koji su zaustavili razvoj  agrara.

Pripreme obavljene

Sve pripreme za nadolazeću proljetnu sjetvu obavljene su. Za poljoprivredna poduzeća i kooperante osigurani su potrebni repromaterijali pod povoljnijim uvjetima nego lani, a ovog proljeća jarim kulturama – kukuruzom, šećernom repom i sojom – poljoprivredna poduzeća i seljački proizvođači zasijat će oko 50.000 hektara.

Jesenski usjevi su prihranjeni, ali ne izgledaju najbolje, pa se očekuju problemi u proizvodnji.

– Lani smo u ovo doba već sijali šećernu repu, a ove godine sjetva će nešto kasniti. Očekujemo jeftiniju proizvodnju i bolje rezultate, a samo tako možemo ostvariti dohodak i svima koji rade u poljoprivredi osigurati dobar život. Probleme trebamo rješavati kroz sustav, a ne na ulici. PP Orahovica je učinio sve što treba kako bi ove godine ostvarili uspješan rezultat, što neće biti nimalo lako – rekao je Dušan Alebnić, predsjednik Strukovne grupe i savjetnik PP Orahovice.

Povećajte površine!

O spremnosti svojih poduzeća za ovogodišnju poljoprivrednu proizvodnju govorili su Josip Ivanac, Marijan Mareković, Ante Kultan, Mirko Nikolaš, Ivan Gojević, Josip Silović, Ivan Tot, Mirko Boić i Josip Rastija, potvrdivši kako je 2011. godina za hrvatske poljoprivrednike referentna godina, u kojoj će od visine ostvarenih potpora ovisiti buduća financijska omotnica za sve kulture do 2014. godine.

Seljački proizvođači pozvani su da ove godine povećaju površine pod svim kulturama, a poglavito kultura s najvećim financijskim potporama države, jer će im ovogodišnja proizvodnja u mnogome odrediti i buduće financijske efekte.

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.