Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKAZALE BROJKE

Ovo zvuči nevjerojatno: Ruski prihodi od energenata sada su veći nego prije rata u Ukrajini

Pixsell/Reuters
09.06.2022.
u 21:10

Hochstein je rekao da je povećanje potražnje za naftom u svijetu nakon pandemije covida-19 "puno veća, snažnija nego što je itko predvidio".

Rusija vjerojatno ostvaruje veće prihode od fosilnih goriva sada nego prije invazije na Ukrajinu jer porast cijena u svijetu neutralizira napore zapada da smanji rusku prodaju, rekao je američki savjetnik za energetsku sigurnost Amos Hochstein u četvrtak.

"Ne mogu to poreći", rekao je Hochstein na saslušanju u senatskom pododboru za Europu i regionalnu sigurnosnu suradnju kada su ga pitali zarađuje li Moskva više novaca od prodaje svoje nafte i plina sada nego nekoliko mjeseci prije izbijanja rata.

SAD i Europska unija su se složili da zabrane uvoz ruskih fosilnih goriva i uveli su sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Premda su ti potezi smanjili globalnu trgovinu ruskim energentima, također su pridonijeli porastu globalnih cijena nafte i plina. Cijena barela nafte u četvrtak je iznosila 123 dolara, najviše u posljednja tri mjeseca.

Hochstein je rekao da je povećanje potražnje za naftom u svijetu nakon pandemije covida-19 "puno veća, snažnija nego što je itko predvidio".

Rusija je istodobno mogla prodati više sirovina drugim kupcima, uključujući velike potrošače energije poput Kine i Indije uz velike popuste u odnosu na druge opskrbljivače. Hochstein je rekao da, iako je cijena ruskih sirovina za Kinu i Indiju manja u usporedbi sa sirovinama iz drugih zemalja, globalni porast tržišnih cijena znači da su ruski prihodi sada vrlo vjerojatno veći.

Indija je kupila dvostruko više ruske nafte u svibnju nego u travnju, u rekordnom iznosu od 840.000 barela dnevno, što će vjerojatno ponovno porasti u lipnju, prema konzultantskoj tvrtki Kpler.

Ključne riječi

Komentara 43

BI
Biouskoli91
22:45 09.06.2022.

Sankcije ocito izvrsno funkcioniraju... prema EU gradjanima.

SJ
Sivi_Jastreb
21:20 09.06.2022.

Rusija pliva u novcu jesu neki ono govorili da je ekonomija Rusije kao Italije ili Spanije.Jedan francuski analiticar puno smo pricali pricu da Rusija zivi samo od energetike sad tek vidimo koliko svjet zavisi od prehrane zitarica metala i sveg drugog.Rece pod ovakim sankcijan Italija nebi mogla izdrzat deset dana.

TR
trpimir2022
23:03 09.06.2022.

EU pačja škola još nije naučila da Amerika ratuje protiv Europe u prvom, u drugom, a evo i u trećem ratu, a retardirani Europljani ih i dalje vide kao oslobodioce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije