Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razbijanje mitova

Ovo su vrste za koje mnogi misle da su ugrožene, ali nisu!

komodski varan
Foto: Boris Ščitar
1/4
06.11.2013.
u 09:50

Portal Slate napravio je popis životinjskih vrsta za koje mnogi smatraju da su ugrožene, a u stvarnosti to nije tako.

Portal Slate napravio je popis životinjskih vrsta za koje mnogi smatraju da su ugrožene, a u stvarnosti to nije tako.

Grbavi kitovi prije više su desetljeća bili u opasnosti od izumiranja zbog izlova, no međunarodna zaštita je pomogla da se njihov broj poveća do te mjere da su danas vrsta za koju ne trebamo biti zabrinuti. Populacija grbavih kitova prije izlova u svijetu brojila je oko 125 tisuća jedinki, dok ih danas ima oko 80 tisuća.

Bogomoljke. U SAD-u od 50-ih godina postoji urbani mit da su bogomoljke ugrožena vrsta i da ih je zabranjeno ubijati. Zaista bi bilo sramotno ubiti tako bezopasno i korisno biće (bogomoljke jedu druge insekte koje smatramo štetočinama), ali nije istina da su rijetke i zaštićene. Ima više od 20 vrsta bogomoljki u SAD-u i nijedna od njih nije zaštićena.

Oblačasti leopardi. Oni uopće nisu leopardi, a tzv. oblačasti leopardi najmanja su vrsta "velikih mačaka". Podvrsta oblačastih leoparda u Tajvanu izumrla je tijekom 20. stoljeća, no nijedan podatak ne pokazuje da je ukupna populacija u opadanju.

Krčenje šuma u Tajlandu i Indiji moglo bi značiti problem za oblačaste leoparde, no jedinki te vrste u još najmanje šest država ima između 8 i 20 tisuća. Bez dokaza o trendu opadanja populacije, teško je te mačke nazvati "ugroženima", no smatra se i da je njihova zakonska zaštita pametan potez jer se o njima ne zna mnogo.

Komodski varan. Iako je mnogo puta ta vrsta prikazivana kao primjer ugrožene, njezinih jedinki na nekoliko otoka u divljini ima čak pet tisuća. Otkada su vrstu prvi put opisali zapadni znanstvenici oko 1910. godine, vjerojatno ih je uvijek bilo u rasponu od tri do osam tisuća. Na malenim otocima koje "naseljavaju" bilo bi teško da se oni još više razmnože.

Ljudi bi mogli imati problema u budućnosti jer se s varanima koji s njima žive na otocima bore za istu hranu. No, čuvaju ih u velikim zoološkim parkovima, a turisti koji u velikom broju dolaze kako bi ih vidjeli donose dovoljno novca lokalnom stanovništvu, kojem je u interesu očuvati ih.

Polarni medvjedi.Kultna fotografija na kojoj polarni medvjed skače sa sante arktičkog leda koja se topi može ljude navesti na ideju da će ta vrsta izumrijeti zbog globalnog zatopljenja. No, znanost ne podupire tu teoriju. Od 19 manjih populacija polarnih medvjeda, u osam njih populacija pada. Toplije temperature i kraće zadržavanje leda može značiti da će preživjeti manje polarnih medvjeda nego što je to bilo u bližoj prošlosti, ali će ih vjerojatno biti dovoljno kako bi se osigurao opstanak vrste.

U svijetu trenutačno ima oko 25 tisuća polarnih medvjeda. 70-ih godina 20. stoljeća bilo ih je od oko pet do deset tisuća, a njihov oporavak može se dijelom pripisati sporazumu iz 1975. godine kojim se regulirao njihov izlov. Predviđa se da će se njihov broj smanjiti za dodatnih 30 posto ili više do 2053. godine, uglavnom zbog klimatskih promjena. To je dramatičan gubitak, ali će ih još uvijek biti više nego što ih je bilo 70-ih godina.

DNK analize pokazuju da polarni medvjedi egzistiraju kao vrsta već više od 600 tisuća godina. Živjeli su tijekom mnogih toplijih i hladnijih razdoblja Zemljine povijesti i nisu izumrli u vremenima kada bi nestalo leda.

Jeste li znali da ovo nisu ugrožene vrste?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije