Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Svjetski fond za zaštitu prirode: Tigrovi su najugroženija vrsta

Na svijetu je u divljini ostalo još svega 3200 tigrova (početkom stoljeća bilo ih je oko 100.000), a krivolovom i sječom šuma prostor na kojem obitavaju samo u zadnjih deset godina smanjio se za 40 posto.
10. siječnja 2010. u 14:44 6 komentara 87 prikaza
bengalski tigar
Foto: AFP

Mnogi svjetski mediji prenijeli su da će, prema kineskom kalnedaru, nova 2010. biti godina Tigra. Nešto manje ih je prenijelo izvješće Svjetskog fonda za zaštitu prirode po kojem su baš tigrovi označeni kao najugroženija životinjska vrsta u novoj godini.

Na svijetu ih je u divljini ostalo još svega 3200 (početkom stoljeća bilo ih je oko 100.000), a krivolovom i sječom šuma prostor na kojem obitavaju samo u zadnjih deset godina smanjio se za 40 posto.

Poseban problem u zaštiti najveće divlje mačke na svijetu predstavlja kultni status tigrovih organa u azijskim narodnim medicinama: od koštanog materijala do genitalija, s kojima se navodno liječi impotencija.

Kineski kalendar simboliziran je s 12 životinja, pa će sljedeća Godina Tigra doći tek u idućem desetljeću. Komentirajući WWF-ovu listu, portal ruskog grada Vladivostoka provokativno pita – Je li ovo posljednja “Godina Tigra”?

Inače, javnost Sibira i ruskog Pacifika ima osobitog razloga razmišljati o ovoj temi, jer četiri od pet najugroženijih vrsta obitavaju između ostalog i na tim područjima. Sibirski tigar, spada u pozitivnije primjere, jer je od 2. svjetskog rata naovamo njegova populacija u Rusiji porasla sa 40-ak na nekoliko stotina primjeraka.

Izvještaj WFF-a ukazuje da su najugroženije životinjske vrste koje obitavaju oko Zemljinih polova, gdje su klimatske promjene najizraženije. Topljenje polarnog leda znači smrt za neke od najprepoznatljivijih životinja ovog planeta. Bijeli medvjed prisiljen je približavati se civiliazciji, pa postaje i prijetnja čovjeku, a s druge strane, civilizacija se približava k njemu u potrazi za novim nalazištima nafte i zemnog plina. Nestanak leda znači kataklizmu i za pacifičkog morža, koji na njegovim santama odmara, liježe mlade I skriva se od morskih grabežljivaca. Ta se vrsta ekspresno uspinje na listi najugroženijih, pogtovo od prošlog rujna kada je na obalama Aljaske pronađeno 200-tinjak nasukanih trupala.

Na južnoj hemisferi posebno pate pingvini. Pretpostavlja se da je zatopljenje mora oko Patagonije uzrokovalo velike migracije riba, a za njima su u potrazi za hranom plivaju i mali Magellanovi pingvini. U svojim potragama znali su plivati i po nekoliko tisuća milja, do sasvim drugih klimatskih uvjeta, pa su ljetos tako u stotinama napučili plaže Rio de Janeira – mnogi iznureni ili mrtvi.

- Dok svijet čeka potpisivanje klimatskog sporazuma između vlada, mi moramo djelovati lokalno, potičući u svojim državama procese koji će dovesti do smanjivanja štetnih plinova - kazao je direktor WWF-a Richard Dixon, pozivajući stanovnike svijeta da pomognu u očuvanju ugroženih životinjskih vrsta dok još nije prekasno.

Najugroženije životinjske vrste današnjice

Tigar

Bijeli medvjed

Pacifički morž

Magellanov pingvin

Sedmopruga usminjača (morska kornjača)

Sjevernoaltlantska bluefin tuna

Planinska gorila

Kraljevski leptir

Javanski nosorog

Velika panda

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • Pink Panter:

    Broj ugroženih vrsta mjerit će se vrlo skoro zbog globalnog zatopljenja u desecima tisuća. Jedna od njih bit će i čovjek. Svijet će do kraja 21. stoljeća brojati jedva milijardu ljudi

  • Ptica :

    Hrvati su porijeklom Albanci. Živjelo bratstvo Hrvata i Albanaca.

  • -obrisani-:

    Opet nas zaboravljaju,kao i na novogodišnjem koncertu u Beču. Kakva je situacija, Hrvati su ispred tigrova, tj. na prvom mjestu po ugroženosti.