Ovo su stvarne plaće na Jadranu u špici sezone: Konobari zarađuju oko pet tisuća kuna, evo kako stoje ostali
Gole plaće iznosile su ljetos, prema analizi portala MojPosao, u prosjeku 5.149 kuna za konobara, 6.307 za kuhara, 4.700 za recepcionera, 6.907 za piza majstora, a za šefa kuhinje 10.624 kuna
Komentari 36
Novinarka govori o plaći, a u suvremenom poslovanju govori se o mogućnosti zarade. Recimo, ako radiš u lučkoj kapetaniji na Hvaru, nebitno je kolika ti je plaća.
kome ne paše, nek si traži drugi posao. to vrijedi za sve u životu, pa zašto ne bi i za radno mjesto, posao? ako ne možeš završiti jednu školu, faks, ideš probati na drugom. ako nisi zadovoljan, sretan, u braku, ideš van iz te i takve zajednice. ako si nezadovoljan na poslu, bilo plaćom bilo radnim uvjetima, društvom, odlaziš,. ideš dalje, drugdje probati sreću. otkud ta ideja o jednom radnom mjestu za čitav život? svakih 8-10 godina treba promijeniti posao, ne sjediti do kraja života na jednom panju. ako ste u mladosti probali više ljubavi, zašto imate problem sa promjenom posla? znam da vas puno već je promijenilo posao, al isto tako znam da ti koji puno mijenjaju radno mjesto, tu ne kritiziraju nikog.
Srednja žalost , nakon namjernog premalo plačenog posla kvaliteta je napustila Hrvatsku , kao gost jednih toplica na sjeverozapadu hrvatske iznenadio me je broj kuhara i pomočnog osoblja iz krajeva koji nisu iz Eu kulturnog i obrazovnog kruga što ješto je vidljivo na kvaliteti ponudjenih obroka , nije nešto strašno slabije ali je zamjetno i mene kao gosta je malo razočaralo . Nemam ništa protiv djelatnika iz drugih država ali oni u večini slučajeva spadaju u neadekvatno izobražene za poslove koje rade. Važno je da rade za male novce tako da se uvoznici radne snage mogu bogatiti.
Radi se o utaji doprinosa i poreza, zato su tako niski prosjeci. konobar dobije barem još toliko "ispod stola" + napojnice koje idu i preko 300 kuna dnevno, pa si izračunajte koliko je to mjesečno. Ja znam jednog vlasnika na splitskoj Rivi koji ne prijavljuje ni desetinu prometa koji ima. Svi tako rade manje više i inspektori ih ne diraju jer su debelo podmazani. Radi se o milijunima eura prihoda, a oni prijave 1-2 milijuna kuna.
Nije istina. To znacivda su dobar dio dobili na ruku. Utaja poreza i doprinosa ali i prometa. Nakon ovoga ja bivPDV digla ns 30 posto. Samo ugodtiteljima, pa skičite.
od Rijeke do Dubrovnika 80% restoran's su iznajmljeni a u njima rade šefovi iz bivše države od konobara,kuvara,čistačice...,pa sve do direktora.Problem je što gost (stranac) to nepripoznaje za njega je to sve hrvatsko (jer je došao na odmor u Hrvatsku) i ti iznajmljivači sramote ime "hrvatsko" (kulturom, ponašanjem, higijenom,cijenom,pristupon..) i kad gost ode sve ne alkali se pripisuje Hrvatskoj.Takvih primjeti ima na stotine.
Još da se dodaju primanja na crno !?
Ja sam radio kao spasioc u Makarskoj za cetiri tisuce...
Već sam to napisao..... Vidim da neki smatraju kako bi ih trebalo.platiti 12, 13 tisuća kuna za donošenje na stol i odnošenje sa stola šalica, tanjura, čaša i escajga i za promjenu stolnjaka. Niste konstruirali novi uređaj nego konobarite. Ili ste sobarice. 6 ili 7 tisuća kuna u sezoni je sasvim zadovoljavajuće vrednovanje tog posla.
Nas gazda naprosto NE ZELI dobro platiti covjeka koji mu radi. Jer kad bi ga dobro platio onda bi ga morao i cijeniti. Takodjer, ako nekoga mora dobro platiti onda to znaci da je taj takav da se ne da zajebavati. A to ne zele. On hoce biti GAZDA. I da sve bude kako on hoce, da su svi kuš i to za male pare da plati. Ima naravno iznimaka, ali malo ih je. Zato su i iznimke. Vecina su bas ovakvi.
"Zašto nemamo domaćih radnika???" "Trebamo uvoziti strance"... Znači tako lakomi moji Dalmoši. Samo zbog vas želim da Jadran presuši.
Ako npr. jedan učitelj, koji je studirao ima 7000-1000 Kuna plaću, onda konobar sa 5000-6000 Kuna plaćom je dobro plaćen. Ne smijemo dozvoliti da se završeni fakulteti i školovanja obezvrijedne jer to je onda pogrešan put.
Ma dajte?! Ja sam danas slušao Andreja, on kaže drugačije.
50% novca porezna ne vidi u ugostiteljstvu
Miševi, možete još šest mjeseci tako.
Ne konobarim ispod 3000 kuna dnevno.
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
To su samo legalni dijelovi plaće