Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Katalonski poučak
Povratak na članak

Ovo su regije u Europi koje traže veću autonomiju ili samostalnost

Je li rješenje za separatizam Europska unija regija?

Komentari 55

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
15:26 11.10.2017.

Nema Zagorja na karti. Tipično podcjenjivanje. Neka. The North remembers. The North will rise again.

VL
Avatar VIVAESPANA
VIVAESPANA
16:40 11.10.2017.

dobro, razumem zasto Istra, ali ne razumem zasto Vojvodina... verovatno su uzeli u obzir Cankov zahtev i 14. clanova njegove partije... ili mozda hrvatske puste zelje

VL
DU
Deleted user
15:16 11.10.2017.

Istra

VL
BA
bađo15
15:19 11.10.2017.

Stvar s Istrom je dosta komplicirana, radi se o tome da se oni pozivaju da ne zele da im novac odlazi u Zagreb a iz Zagreba odlazi jos vise novaca nego iz Istre. Ali oni su isfrustrirani cinjenicom da toliko novaca gube na godisnjoj razini a sredisnja vlast na to zatvara usi(ovo sam govorio objektivno). I sam sam rodjeni istrijan i mislim da vecina istrijana zapravo ne zeli da se odcijepimo nego samo vecu autonomiju u odlucivanju s financijama. I sam mislim da je to posteno da novac koji zaradimo u Istri ovdje i ostane i ulozi se ali opet mislim da bi trebalo uvesti vece kontrole politicara jer mislim da je i u Istri korumpiranost i pranje novca na jako visokom nivou!

VL
NE
Neutralac
20:35 11.10.2017.

Velika vecina ovog je iluzija.... Autonomija je jedno a otcjepljenje drugo... Malo ce se ovih uspjeti otcjepiti. Napr. Bavarska, Istra pa i Vojvodina nikad.... mozda Skotska ili Katalonija.....a ili Katalonija.....

VL
BA
bakulušić
16:56 11.10.2017.

Stavljati Istru na ovakve karte je zlonamjerno. Pa nema u Istri toliko Srba i Jugoslavana da bi mogli govoriti o autonomiji i samostalnosti kakvu traži Katalonija. Čudi me da niste uvrstili Dubrovnik, Međimurje, Podravinu, Šalatu i centar Splita a Rijeku da ne spominjem. Baš svašta a sve zato da natjerate vodu na mlinicu partizanske i komunističke djece koja pokušavaju spasiti bar nešto "svoje".

VL
MA
marsovac
17:28 11.10.2017.

Istra??????.....takozvanih italijana je malo,...... ovi sto su za talijanske okupacije kopali i orali za veleposjednike talijane a sada se drze za talijane, koji imaju tipicna istrijansko-primorska imena i prezimena a sada ih rado pisu po talijanskome sistemu sa cc ili ch nije tako puno............njaglasniji su ovi od `45 sto su ih naselili. ..............tko drugi, komunisti i cetnici. Nihov san je komadanje... Hrvatske...slobodne i samostalne. To je njima trn u oku.

VL
PA
pan-am
15:29 11.10.2017.

Umjesto da se sastaju ,oni se rastaju ,kao bit će bolje moš mislit .

VL
PR
prepri43
15:16 16.10.2017.

U Istru su Hrvati došli odavno tako da to i nije zabilježeno kao što je slučaj s Vojvodinom. Tamo prije seobe srbalja pod Crnojevićima nije pravoslavaca ni bilo! Najviše ih se naselilo u zadnje vrijeme pod jugoslavijama i ostalim velikosrpskim osvajanjima.

VL
DU
Deleted user
01:28 12.10.2017.

Najveći problem sa regijama se događa zbog novaca. Negdje ni velike svjetonazorske razlike, pa čak i različit jezik, nisu razlog za razdvajanje ako je riječ o bogatim regijama, između kojih nema socijalnih razlika (Švicarska). Ali u siromašnim zemljama i regijama, nacionalizmi, religijske razlike i različiti socijalni stupnjevi su pravi okidač. Zato su razdvajanja na bogatom sjeveru i zapadu skoro iluzija. Izuzetak na sjeveru je Škotska, i okolno ostrvlje, jer osim bregzita, radi se o bogatim nalazištima nafte koja bi im pripala. Razdvajanja u Švedskoj, Finskoj, Nizozemskoj, Francuskoj (sem siromašne Korzike) su nerealna. Situacija na jugu je drukčija, jer su tu okidači i religijske, nacionalne i povijesne različitosti. To se odnosi na Sjeverni Epir, Sanđak, Republiku Srpsku, Herceg Bosnu, Sekeliju, Baskiju, Gagauziju, Pridnjestrovlje...na priloženoj mapi, Španjolska, Italija, i Francuska su skroz nerealno rasparčane.

VL
Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
15:40 11.10.2017.

Gdje i kada je Istra zatražila veću autonomiju? Naravno, ne računamo četnike iz iDS-a.

VL
BL
bellator luminis
15:58 11.10.2017.

Zar nema u istri 70 posto Hrvata? Šta bi se oni trebali odcijepiti sami od sebe? Kad slušaš IDS-ovce misliš da su manjinci u većini a upravo je suprotno, oni su samo najglasniji kao i u zagrebu!

VL
FY
Fuck you Mother Fucker
16:23 11.10.2017.

Cuj genocidna i takozvana "Herceg Bosna" regije koje poredimo sa regijama po Europi koje su stare i po nekoliko tisuca godina? Sto to znaci, ja okupiram pola Zagreba, napravim tam genocid, strpam pundeke u logore, proglasim Republiku genocidnu Pescenicu ilili isto uradim sa Beogradom i trazim otcijepljenje od Hrvatske i Srbije? Koje gluposti? Genocidna tvorevina i tazkozvana "Herceg Bosna" nisu regije, radi se o klaonicama ljudi koje su u datom trenutku zaustavljanja sukoba imali granice koje nisu produkt niceg izuzev eto Vojska Hrvatske okupirala do te koordinate Bosne, ili Vojska Srbije okupirala do te koordinate Bosne. Medjutim to nisu regije, to su polja smrti, to su zapravo dva Auschwitza.

VL
Avatar anticenzura
anticenzura
15:18 11.10.2017.

Kakvih regija? Nikakvih regija biti nece, to mastaju oni sto potcjenjuju pametne i obrazovane gradjane u Europi, i bogate i mocne zemlje koje su motor ekonomije u Europi i svijetu. Kada bi se ove sta pitalo, ili siromasne patuljke poput nas i ovih bijednika od siromasnih zabokrecina po Balktiku i generalno po Srednjoj i Istocnoj Europi, svijet bi krepao od gladi. Svijetom upravljaju jos uvijek pametni i dobri ljudi, kada bi prevladalo zlo, svijet ne bi ni postajao. Po ovima katastrofalcima sigurno ne bi postojao.

VL
FY
Fuck you Mother Fucker
15:26 11.10.2017.

Takozvane "Republika Srpska" i "Herceg-Bosna" nisu regije, nego tvornice smrti. Ne mogu se oni nikako porediti sa historijskim regijama tipa Katalonije ili ne znam koga, koje su stare i po 2000 godina.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.