Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJPOZNATIJI CITATI

Ovo su najpoznatije Chavezove izjave koje su podijelile javnost

barack obama,hugo chavez
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
06.03.2013.
u 10:14

Busha je nazvao vragom, Blaira pijunom, Obamu klaunom, a Condoleezzu Rice djevojčicom

Hugo Chavez, koji je jučer preminuo nakon duge borbe s rakom, bio je državnik čije su kontroverzne izjave dijelile javnost te su mu diljem svijeta priskrbile brojne poklonike, ali i neprijatelje. Dugogodišnji predsjednik Venezuele možda će ostat će najzapamćeniji po otporu prema američkom utjecaju u Latinskoj Americi i ostatku svijeta. O bivšem predsjedniku SAD-a Georgeu W. Bushu imao je posebno negativno mišljenje, što je jasno dao do znanja na govoru u Općoj skupštini UN-a 2006. godine.

– Vrag je u kući. Vrag je jučer došao ovdje, a još se i danas osjeti sumpor, za ovim stolom ispred kojega ja sada stojim. Predsjednik SAD-a, gospodin kojega ja nazivam vragom, došao je ovdje i govorio kao da je svijet njegov – rekao je Chavez referirajući se na govor koji je Bush dan prije održao na istom mjestu.

"Obama dobar dečko, ali i klaun"

Poslije je rekao da je njegov govor zapravo bio protunapad tvrdeći da je Bush rekao puno gore stvari o njemu te da je napadao svijet ne samo riječima nego i bombama. Što se tiče Bushova nasljednika Baracka Obame, čini se da je Chavez o njemu imao podijeljeno mišljenje pa ga je tako jednom nazvao "dobrim dečkom", ali i "klaunom" i "sramotom".

– Usredotoči se na upravljanje svojom zemljom od koje si napravio katastrofu – poručio mu je nakon što je Obama kritizirao njegove dobre odnose s Iranom i Kubom.

Chavez je Condoleezzu Rice, američku državnu tajnicu iz Bushove ere, običavao nazivati djevojčicom. Nakon što je Rice 2006. godine Venezuelu nazvala prijetnjom regionalnoj demokraciji i pomoćnicom Irana, Chavez joj je uzvratio putem televizije.

– Ne zafrkavaj se sa mnom, Condoleezza. Ne zafrkavaj se sa mnom, djevojčice – rekao je Chavez, poslavši joj poljubac i nazvavši je Condolence (eng. sućut).

Naravno, nije imao visoko mišljenje ni o Bushovu savezniku, britanskom premijeru Tonyju Blairu, koji je pozvao Venezuelu da poštuje pravila međunarodne zajednice. Chavez mu je uzvratio da je upravo on prekršio ta pravila invazijom Iraka.

– Ne budite besramni, gospodine Blair. Ne budite nemoralni, gospodine Blair. Vi ste jedan od onih koji nemaju morala. Vi niste jedan od onih koji imaju pravo ikoga kritizirati o pravilima međunarodne zajednice – rekao je Chavez nazvavši Blaira "imperijalističkim pijunom".

"Zašto ne začepiš?"

Na iberoameričkom summitu u Santiagu 2007. godine naljutio je španjolskog kralja Juana Carlosa. Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero rekao je Chavezu, koji je Zapaterova prethodnika Josea Mariju Aznara nazvao fašistom, da budu diplomatičniji, a kada ga je Chavez prekinuo, Juan Carlos mu je dobacio:

– Zašto ne začepiš?

Izrael je optužio za genocid kada je 2006. godine upozorio da će Venezuela raskinuti diplomatske veze s tom zemljom nakon napada na Libanon.

– Izrael je poludio. Napada i čini palestinskom i libanonskom narodu isto ono što je kritizirao u holokaustu. Ali ovo je novi holokaust – rekao je Chavez.

Chavez je za svoje, ali i zdravstvene probleme brojnih drugih latinoameričkih vođa krivio američku vladu.

– Teško je objasniti što se događa nekima od nas u Latinskoj Americi. Bi li bilo tako čudno da su izumili tehnologiju za širenje raka za koju mi nećemo doznati za 50 godina? – pitao se Chavez, koji se suprotstavljao raznim načinima širenja američkog utjecaja u svijetu, pa i Noći vještica, za koju nije imao lijepe riječi.

– Ovo što su usadili ovdje, što je zapravo običaj "gringosa", je terorizam. Odijevaju našu djecu u vještice i čarobnjake, što se protivi našoj kulturi – rekao je Chavez.

Chavez je imao i svoju teoriju o životu na Marsu.

– Uvijek sam govorio da ne bi bilo čudno da je postojala civilizacija na Marsu, ali je možda tamo stigao kapitalizam, imperijalizam... i dokrajčio planet – rekao je Chavez.

>> Umro Hugo Chavez! Venezuela optužuje: Za smrt je kriva Amerika!

Komentara 21

ES
esseker71
07:31 07.03.2013.

Evo, uprao danas je jedan nas Hrvat, koji zivi u Venezueli, napisao kako su im nestajanja struje bila svakodnevna . Citavi kvartovi po 2-3 sata bez struje. U trgovinama nije bilo brasna, secera,... Dakle, osnovnih namirnica. Vlast je prvo otela sve vece industrijske grane privatnim ljudima koji su to stvorili, da bi ih unistili kasnije svojom nesposobnoscu. Unistili su i svoju naftnu industriju koja je bila 5. u svijetu. Debelo su ju unazadili u zadnjih deset godina. A da ne kazem kako i osobno poznajem dosta ljudi iz Juzne Amerike. I svi kao jedan Chaveza smatraju monstrumom koji je u stanju zestoko se obracunati i sa svojim narodom ukoliko mu se u bilo cemu usprotive.

Avatar Alfons_x
Alfons_x
10:31 06.03.2013.

I svaka mu je na mjestu

AU
autoritet
13:13 06.03.2013.

Chavez je bio lud, ali 100 puta bolji i pošteniji od drugih političara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije