Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bolovao od raka

Umro Hugo Chavez! Venezuela optužuje: Za smrt je kriva Amerika!

chavez (1)
DPA/Pixsell
05.03.2013.
u 22:59

Iako se već danima govorilo da je venezuelski predsjednik izgubio bitku s opakom bolešću, rakom, vijest da je "El comandante" mrtav šokirala je građane Venezuele

Nakon duge borbe s opakom bolešću, u utorak ujutro u 58. godini umro je predsjednik Venezuele Hugo Chavez. Obznanio je to njegov zamjenik Nicolas Maduro. Venezuela je u šoku. Iako se već danima pričalo da je predsjednik izgubio bitku s opakom bolešću, rakom, vijest da je „El comandante“ mrtav šokirala je građane Venezuele. Da se nešto krupno događa uvidjeli su stanovnici glavnoga grada kada je središte Caracasa blokirano jer su u njega pristizali visoko pozicionirani vojni i civilni predstavnici Venezuele.

Venezuela za smrt predsjednika izravno optužuje SAD

Vlada Venezuele već je okrivila "neprijatelje" zemlje da su odgovorni što je predsjednik obolio od raka, koje je na kraju završilo smrću. Prva mjera venezuelske vlade nakon smrti Huga Chaveza bila je protjerivanje dvojice američkih diplomata, koji su optuženi za "destabilizaciju" Venezuele. Dakle, Venezuela za smrt predsjednika izravno optužuje SAD.

– Iza smrti predsjednika Huga Chaveza stoje povijesni neprijatelji Venezuele. Oni su pronašli slabu točku kako bi narušili zdravlje našeg predsjednika. Jednoga dana to će biti i znanstveno dokazano – kazao je nasljednik pokojnog Chaveza Nicolas Maduro.

Istodobno, zamjenik predsjednika Maduro kazao je da je ataše američkog zrakoplovstva David Delmonico protjeran iz zemlje jer je "radio na destabilizaciji" venezuelskog sustava. Glasnogovornik Pentagona potvrdio je da je pukovnik Delmonico već na putu prema SAD-u.

Podsjetimo i da je prošlog tjedna Guillermo Cochez, bivši veleposlanik Paname u Organizaciji američkih država, ustvrdio da je Chavez klinički mrtav već gotovo dva mjeseca. Cochez je za kolumbijsku televiziju NTN24 izjavio da je kod Chaveza moždana smrt nastupila još 30. prosinca prošle godine, a da je smrt službeno proglašena prije četiri dana, kada su Chavezove kćeri od liječnika zatražile da ga isključe s aparata za održavanje života.

Cochez je dodao da je Chavez prošlog tjedna prevezen iz Havane u Caracas kako mu na Kubi ne bi bili isključeni aparati za održavanje života. A nedavno objavljena fotografija Chaveza s kćerima je lažna, kazao je panamski diplomat.

– Ako misle da lažem, neka dokažu suprotno i pokažu Chaveza živog – rekao je Cochez.

'Umro je Isus Krist južnoameričke sirotinje'

– Venezuela sada doživljava svoje najteže trenutke otkako je Chávez u prosincu prošle godine ponovno operiran na Kubi – kazao je Maduro u televizijskom obraćanju naciji. 

"One koji umiru za život, mrtvima ne smijemo proglasiti" – citirao je Maduro venezuelanskog pjesnika Alí Primeru, dok je naciji priopćio vijest da je umro voljeni vođa. "Umro je Isus Krist južnoameričke sirotinje", napisao je na naslovnici portal Noticias24.

U noći s ponedjeljka na utorak vlada je objavila da je Chavez boluje od "nove i ozbiljne" zaraze i da se nastavlja "intenzivna" kemoterapija za njegov rak. Chavez se vratio u Venezuelu sredinom veljače nakon tretmana u Havani. Od tada, on je boravio u vojnoj bolnici Carlos Arvelo u Caracasu. Ispred bolnice okupljalo se tisuće ljudi koji su se molili za predsjednikovo zdravlje. Uzalud.

Borio se s rakom

Hugo Chavez Venezuelom je vladao od 1999. godine. U lipnju 2011. dijagnosticiran mu je rak.

Nakon terapije, prošloga se ljeta proglasio izliječenim te je nastupio na predsjedničkim izborima u listopadu i dobio je novi šestogodišnji mandat. Njegova inauguracija zakazana za 10. siječnja odgođena je uz odobrenje Vrhovnog suda na neodređeno vrijeme. Venezuela je u geopolitičkim igrama bitan igrač jer je jedan od najvećih proizvođača nafte na svijetu. S novcem zarađenim od izvoza nafte, ljevičar Chavez podržavao je i vladu na Kubi, svoga političkog oca i velikog prijatelja Fidela Castra. Nakon smrti Huga Chaveza socijalizam je izgubio jednog od svojih najvećih zagovaratelja.

>>Hugo Chavez – Od vojnika do vođe socijalističke Amerike

>>Venezuela protjerala američkog diplomata: 'Otrovali su Chaveza'

Ključne riječi

Komentara 112

CV
crna vrana
23:16 05.03.2013.

Iz Grškovićeve javljaju da će Stipe i Budo predstavljati Hrvatsku na ispraćaju kamarada Huge.

ST
Startrack
23:39 05.03.2013.

Jase ne veselim sto je umro. Izabrace Indijanci drugog komunistu. Indijanci su postali vecina tamo. Evo su vec i Kaliforniju na koljena bacili sa socijalom.

PR
propalismoFranjoskroz
23:13 05.03.2013.

kladio bi se da će i ovaj legalni diktator imati više državnika na sprovodu nego naš

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije