Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO ISTRAŽIVANJE

Ovo su dvije najsmrtonosnije bakterije i vodeći su uzrok smrti nakon bolesti srca

bakterije
Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
22.11.2022.
u 09:11

Od 7,7 milijuna smrtnih slučajeva povezanih s bakterijskim infekcijama svaki osmi pripisuje se posljedicama zaraze zlatnim stafilokokom i pneumokokom

Bakterijske infekcije drugi su vodeći uzrok smrti u svijetu nakon bolesti srca, pokazala je opsežna studija objavljena u utorak, u kojoj se Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok) i pneumokok spominju kao dvije najsmrtonosnije bakterije.

Studijom, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet, selekcionirano je tridesetak bakterija, najčešćih uzročnika infekcija te su znanstvenici pokušali procijeniti koliko je smrtnih slučajeva s njima povezano. Istraživanje je provedeno u sklopu takozvanog 'globalnog tereta bolesti'.

Ovaj golemi istraživački program, koji financira Zaklada Billa Gatesa, neusporedivih je razmjera i u njega je uključeno nekoliko tisuća istraživača iz brojnih zemalja svijeta. Autori su zaključili da "smrti povezane s proučavanim bakterijama predstavljaju drugi vodeći uzrok smrti u svijetu" nakon koronarnih bolesti srca, među kojima se ističu srčani udari.

Od 7,7 milijuna smrtnih slučajeva povezanih s bakterijskim infekcijama svaki osmi pripisuje se posljedicama zaraze zlatnim stafilokokom i pneumokokom. Ovi podaci datiraju iz 2019. godine, u vrijeme prije pandemije covida-19.

Od tridesetak selekcioniranih bakterija, njih pet uzrok je više od polovice smrtnih ishoda: staphylococcus aureus, Escherichia coli, pneumococcus, Klebsellia pneumoniae i bacillus pyocyanin.

Staphylococcus aureus je "vodeći uzrok smrti prouzročen bakterijskom infekcijom u 135 zemalja", pokazala je studija. No u djece mlađe od pet godina najsmrtonosnije su pneumokokne infekcije.

Istraživači kažu da su ovi rezultati jasan pokazatelj da su bakterijske infekcije "hitan prioritet" u javnome zdravstvu. Stoga pozivaju na angažman na prevenciji infekcija, mudrije propisivanje antibiotika, osobito zato da bi se izbjegla rezistentnost na te lijekove, kao i na učinkovitiju primjenu cjepiva.

VIDEO Bio je na rubu smrti, a onda mu je život spasila transplantacija srca: 'Zauvijek sam zahvalan svom donatoru!'

Komentara 7

LO
loraxy
11:37 22.11.2022.

Ne postoje bakterije ni virusi ni bolesti već samo ravnozemljaši i imbecili (teoretičari zavjera)

Avatar kvasac60
kvasac60
09:54 22.11.2022.

Te bakterije dobiješ ako se liječiš u bolnici.Gratis.

DU
Deleted user
10:52 22.11.2022.

Zaklada Billa Gates. Sve mi jasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije