Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRINJAVAJUĆI PODACI

Slavoniji prijeti egzodus: Znanstvenici odgovorili zašto mladi Hrvati stvarno odlaze, korupcija nije prvi razlog

07.10.2022.
u 16:48

Zašto mladi (ne) ostaju u Hrvatskoj? Koliko mladih iz Vukovarsko-srijemske županije, koja je rekorder s petinom izgubljenog stanovništva u proteklom desetljeću, želi otići u inozemstvo ili se preseliti u drugi dio Hrvatske i zašto, a koliko ih želi ostati u mjestu odrastanja? Odgovori na ta pitanja daju širu sliku o problemima ne samo u toj županiji nego i u hrvatskom društvu u kojem mlade samo manjina pita za mišljenje.

Komentara 70

BE
beby
16:53 07.10.2022.

Nisam znao da nam trebaju znanstvenici da dobijemo odgovor na ova pitanja.

ST
stefj
17:45 07.10.2022.

Kako to misle da egzodus prijeti? Pa on traje već godinama... Stvar je jednostavna - vani je viši standard, te postoji vjera u budućnost. Ako se netko zaposli normalno vani, može se vratiti u mirovini i s vanjskom penzijom ovdje bolje živjeti. Djeca također mogu dobiti državljanstvo te neke druge naprednije države i potencijalno imati bolju budućnost nego ovdje... Razloga za takvo stanje ima puno, osnovni razlog je krivi gospodarski smjer, dijametralno suprotan jednoj Irskoj koja je bila u jako lošoj situaciji pred koje desetljeće. Irska je baš dobar primjer, jer je bila najsiromašnija zemlja zapadne Europe, a sada je druga po BDP-u. Ako usporedimo s nama, koji smo uzeli suprotan smjer - bili smo 2 tranzicijska zemlja da bismo sada bili na dnu EU-a... Istina, mi smo imali rat, a nasljeđe komunizma je jako otegotna okolnost, no i nakon rata, čak i sada čvrsto se držimo istog smjera gdje se gospodarski potezi rade dogovorom sindikata javnih struktura i politike. Drugim riječima, Irci su stvarali gospodarski fleksibilnu državu koja je usmjerena ka visokim tehnologijama i gospodarstvu s višom dodatnom vrijednošću, dok se Hrvatska usredotočila na jačanje javnih i paradržavnih struktura iliti stvaranje uhljebistana... I sada smo tu gdje smo, ne vidi se to samo na BDP-u, to se reflektira i na broj stanovnika - Hrvatska je pala na ispod 4 mil. stanovnika i do 2030. bit će na 3, dok je Irska dogurala do skoro 5 mil... Nema većeg dokaza o tome što je bolje od činjenica...

CD
can.do
16:56 07.10.2022.

Možda zato što u drugim zemljama ne nestaju milijarde kuna iz državnih firmi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?