Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ovo su četiri ključna Vladina poteza za rast

Oglušio se o Lekino upozorenje da mu je vrijeme isteklo, a onda je otišao ne saslušavši klubove zastupnika
25. rujna 2013. u 15:00 0 komentara 5 prikaza
'24.09.2013., Zagreb - Predsjednik Vlade RH Zoran Milanovic podnio je Hrvatskom saboru prvo godisnje izvjesce Vlade Republike Hrvatske. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'

Nelikvidnost smanjena na 35,5 milijardi kuna, plaćene dospjele, a neizvršene obveze u iznosu od 2,5 milijardi te smanjen broj radnika kojima nisu isplaćivane plaće sa 205.000 na 70.000 kuna, neki su od uspjeha kojima se u prvom godišnjem izvješću Vlade pohvalio premijer Zoran Milanović. Kao da čita bilten HNB-a ili statističkog zavoda, sipao je premijer brojke o državnim dugovima, deficitu, industrijskoj proizvodnji... ne propuštajući svako malo istaknuti da su za loše stanje u Hrvatskoj najvećim dijelom krive prethodne HDZ-ove vlade.

No, poslao je i neke razumljive poruke poput one radnicima da "...neki zahtjevi za povećanje ili zadržavanje materijalnih prava jednostavno nisu realni". Milanovićev su nastup obilježila i dva incidenta kojima je, prosvjedovala je oporba, ponovno pokazao nepoštovanje Sabora. Najprije nije želio prekinuti govor nakon što ga je predsjednik Sabora Josip Leko upozorio da mu je vrijeme isteklo, a zatim je, nakon što su raspravljali klubovi laburista i HDZ-a, napustio sabornicu. No, u završnom obraćanju premijer se ispričao što ga neko vrijeme nije bilo u sabornici rekavši kako je bila riječ o "nekim važnim stvarima". Oporbi je zamjerio što nije čuo nijedan savjet kako poboljšati stanje. Završno je pročitao posljednje monitoring izvješće Europske komisije od 26. ožujka 2012. u kojem Komisija hvali napredak u implementaciji ćirilice u Vukovaru.

– To je to, hvala i doviđenja – završio je Milanović.

Četiri ključna Vladina poteza za rast

1. Smanjenje povlaštenih mirovina

Akademici, njih 155, šestotinjak bivših zastupnika i saborskih dužnosnika te branitelji čija je mirovina veća od prosječne plaće – oko 5500 kuna – ostat će bez dijela svoje mirovine. Premijer jučer nije rekao koliko će rezati, a neslužbeno se govori o 10 posto. Potez neće imati veći fiskalni učinak, već samo psihološki i priprema je za druge rezove.

2. Izdvajanje djelatnosti iz proračuna

Zdravstveni sustav otišao je najdalje s pripremama za privatizaciju nezdravstvenog osoblja, no ni kod njih nisu donesene odluke. Slijedi izdvajanje pratećih djelatnosti iz obrazovanja, socijale, pravosuđa, ali ni u jednom sustavu nemaju procjenu o broju zaposlenih koje bi preuzeo privatni sektor, kao ni vrijednost uštede koja će se postići.

3. Brza privatizacija i koncesije

Slijedi ubrzana privatizacija "ili koncesioniranje dijela državne imovine" kako bi se u kratkom roku smanjio javni dug pa se izrijekom spominju turistički sektor, Croatia osiguranje, HPB, HŽ-Cargo, ACI i Croatia Airlines. O davanju autocesta u koncesiju Milanović govori kao o mogućnosti – vidjet ćemo, odlučit ćemo.

4. Investicije, novac iz fondova EU

Riječki prometni pravac, obnova pruga, navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta i vodno gospodarstvo spominju se kao ključne javne investicije. Energetika je nestala iz liste prioriteta, a na nju došlo je korištenje europskih fondova. Premijer tvrdi da je administracija već sad spremna iskoristiti 9 milijardi eura do 2020.

>> Milanović propustio šansu da zatraži podršku za oštre rezove

Premijerov osvrt na promjene Ustava Dio

Premijerov osvrt na promjene Ustava

Dio govora premijer Milanović posvetio je i izmjenama Ustava. Prvi put Zoran Milanović službeno je potvrdio da će se prijedlog izmjena odnositi na sva teška ubojstva, a ne samo ona politički motivirana.

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.