Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odreknuće na istoku

Ovo se u Japanu nije dogodilo više od 200 godina

Car Akihito
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
20.10.2017.
u 09:08

Akihito je lani šokirao zemlju izrazivši želju da se povuče nakon tri desetljeća vladavine.

Japanski car Akihito, kojemu su 83 godine, abdicirat će 31. ožujka 2019., piše danas dnevni list Asahi Shimbun citirajući vladine izvore o prvoj carskoj abdikaciji u Japanu nakon više od 200 godina. 

Prema dnevnom listu, japanski premijer Shinzo Abe treba se sastati s dužnosnicima i članovima carske kuće u studenome prije nego što službeno objavi datum odricanja od prijestolja.

Šokirao zemlju

Akihito je lani šokirao zemlju izrazivši želju da se povuče nakon tri desetljeća vladavine, a kao razloge naveo je svoju poodmaklu dob i zdravstvene tegobe. Zbog te iznenadne najave iskrsnuli su problemi jer nijedan zakon u Japanu ne predviđa umirovljenje cara, s obzirom na to da je riječ o doživotnoj dužnosti. Tada je također pokrenuta široka rasprava o nasljeđivanju trona koji je prema zakonu moguć po muškoj liniji.

Car Akihito
1/4

U lipnju je japanski parlament prihvatio zakon kojim se dopušta Akihitu abdikacija zbog poodmakle dobi u roku od tri godine od stupanja zakona na snagu. Stariji carev sin, prijestolonasljednik  Naruhito, danas 57-godišnjak, trebao bi naslijediti prijestolje krizanteme 1. travnja. 

Prvi japanski car koji nikada nije smatran božanskim

Akihito je prvi japanski car koji nikada nije smatran božanskim, a desetljećima je u domovini i inozemstvu radio na tome da olakša teško breme Drugog svjetskog rata koji je vodio njegov otac Hirohito. 

U pisanoj poruci na svoj 83. rođendan carica Michiko izrazila je vjerovanje da će ovogodišnja njezina putovanja s carem Akihitom biti posljednja u Japanu i da osjeća neizmjeran mir zbog toga što će Akihito ostatak svog života provesti u miru i tišini nakon godina carske dužnosti. 

Komentara 1

Avatar 123456
123456
12:32 20.10.2017.

Da im je kojim slučajem anemični car nebi ga se rešili ni da ga volovima vuku s prijestolja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije