Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE ZAGREB

Ovo je trenutno najzagađeniji grad u Hrvatskoj: Na korak su do ocjene 'izuzetno loša' kvaliteta zraka!

Koprivnica: Magla stvorila idili?no ozra?je
Foto: Marijan Susenj
1/2
07.12.2023.
u 14:43

Stanovnici su zabrinuti posebno zato što se na rubnim dijelovima grada nalaze prehrambena industrija Podravka i tvornica za proizvodnju lijekova Belupo.

Iako se posljednjih dana, nakon urušavanja otpada na Jakuševcu, najviše govori o kvaliteti zraka u Zagrebu, rezultati mjerenja kvalitete zraka u Hrvatskoj, koje objavljuje Ministarstvo gospodarstva, pokazuju da je u četvrtak najzagađeniji hrvatski grad bio Koprivnica.

Mjerna stanica Koprivnica 2, koja se nalazi u naseljenom dijelu grada, pokazuje da je stanje zraka vrlo loše, što je samo korak do krajnje ocjene "izuzetno loše".

Doduše, na internetskim stranicama ograđuju se kako podaci o izmjerenim koncentracijama onečišćujućih tvari u zraku, koji pristižu u realnom vremenu, nisu službeni podaci ispitnih laboratorija i naknadno se mogu izmijeniti postupkom validacije.

Ipak, podaci o lošoj kvaliteti zraka već duže zabrinjavaju stanovnike Koprivnice, poglavito jer se na rubnim dijelovima grada nalaze prehrambena industrija Podravka i tvornica za proizvodnju lijekova Belupo.

VEZANI ČLANCI:

Iz Ureda gradonačelnika Mišela Jakšića poručili su da nema mjesta panici jer sustav za mjerenje zraka DHMZ-a pokazuje samo jedan od više parametara kvalitete zraka. Mjerna stanica u Koprivnici pokazuje samo prisutnost lebdećih čestica, a to može biti utjecaj magle, dima i sličnih pojava, pojasnio je glasnogovornik Dario Jembrek.

Budući da je u srijedu na području grada bilo magle i da se Koprivnica nalazi u dijelu koji se prirodno dovoljno ne provjetrava, vrlo je vjerojatno ta pojava utjecala i na mjernu stanicu. Upravo zbog takvih rezultata Grad je svojedobno naručio istraživanje u blizini mogućih zagađivača - reciklažnog dvorišta, kompostane i pročistača otpadnih voda, koji se nalaze u prigradskom naselju Herešin. Neovisna istraživanja verificiranog laboratorija pokazala su da je tamošnja kvaliteta zraka u granicama normale, kaže Jembrek.

Na pitanje imaju li Podravka i Belupo problema s kvalitetom zraka, odgovorio je da oni sav zrak koji usisavaju istovremeno i filtriraju te rade analizu njegove kvalitete. Do sada nam se nisu javili niti s jednom primjedbom koja bi govorila da je u Koprivnici narušena kvaliteta zraka, tvrdi Jembrek.

Iz Podravke su poručili da koriste zrak iz okoliša koji prolazi kroz filtere i sve eventualne nečistoće eliminira iz procesa proizvodnje. Osim toga, Podravkini proizvodi prolaze strogi sustav kontrole te zadovoljavaju sve kriterije iz područja sigurnosti hrane i sigurnosti za ljude, ističu u kompaniji.

VIDEO Novinarka Večernjeg lista na Jakuševcu: U odronu smeća ozlijeđeno je troje radnika

Komentara 2

HE
Helios
19:00 07.12.2023.

To je zbog jake industrije u Hrvatskoj

CH
chemica
17:31 07.12.2023.

Validacija se uz kalibraciju vrši PRIJE mjerenja, ne nakon. Da živim u Koprivnici, ovakva sumnjiva obrazloženja u naivnom pokušaju kontrole štete bi me poprilično uznemirila. Očigledno nadležni sve znaju, samo muljaju i lažu narod da se opet ne pojave kakvi traktori na cesti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije