Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI KURS

Ovo je program Angele Merkel za 4. mandat na čelu Njemačke

Najbolji odnos prema desnim populistima je predstaviti smirene i na činjenicama zasnovane odgovore, kaže Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
15.01.2017.
u 09:12

Svaka osoba ima pravo na sigurnost jer samo onaj tko živi sigurno može živjeti slobodno, kazala je Merkel na predsjedništvu stranke

Blagostanje za sve, posao za sve, sigurnost za sve – ovako bi se najkraće mogle sažeti poruke njemačke kancelarke Angele Merkel koja je jučer počela svoju kampanju za četvrti kancelarski mandat. Povećanje unutarnje sigurnosti i vraćanje odbjeglih birača, koji su utočište našli u populističkim strankama, prioritet je njemačke kancelarke u idućih devet mjeseci do parlamentarnih izbora.

Nakon dvodnevnog zatvorenog sastanka predsjedništva stranke u gradiću Perl-Nenningu, kancelarka Merkel kazala je da će birače koji su utočište našli u populističkim, većinom desnim strankama, vratiti u desni centar povećanjem sigurnosti u Njemačkoj i odstupanjem od svoje politike bezuvjetne dobrodošlice migrantima.

Dobro je gdje je CDU

Njemačka kancelarka dugo je na udaru njemačke desnice, a sve je kulminiralo nakon napada na božićnom sajmu u Berlinu kada je azilant iz Turske kamionom usmrtio 12 ljudi, a deseci su ranjeni. Desničari optužuju Merkel da je sukrivac za taj napad jer je bezuvjetno pustila sve migrante u zemlju, a državne službe propustile su izručiti krvnika Anisa Amrija iako je bio poznat vlastima pod 14 različitih imena i istraživan jer se sumnjalo da je planirao teroristički napad.

Svaka osoba ima pravo na sigurnost jer samo onaj tko živi sigurno može živjeti slobodno – kazala je Merkel podržavajući oštre mjere zaštite sigurnosti poput nadzora opasnih osoba “elektroničkim nanogicama”, lakše deportacije opasnih azilanata i uskraćivanja financijske pomoći zemljama koje odbijaju primiti svoje državljane opasne za njemačku sigurnost.

Merkel je predstavila i brojke iz kojih se vidi da najveću stopu kriminala u Njemačkoj imaju zemlje u kojima vladaju socijaldemokrati (SPD). Između redaka kancelarka je rekla: “Dobro je samo tamo gdje vlada moj CDU”. Zanimljivo je da Merkel nijednom nije spomenula Alternativu za Njemačku, antimigrantski pokret koji je od CDU-a uzeo mnoge glasače i sada je na podršci od 15 posto na saveznoj razini, s trendom rasta do 20-ak posto na izborima.

– Odgovore na izazove mi moramo naći u sebi, u našem programu rijetko se spominju imena drugih stranaka – branila se Merkel koja je najavila da će odbjegle birače pokušati vratiti “govoreći činjenice, razgovarajući sa svima i nudeći rješenje za svaki problem”.

– Najbolji odnos prema desnim populistima jest biračima predstaviti smirene i na činjenicama zasnovane odgovore na pitanja koja ih muče – rekla je Merkel.

Zajedničko napredovanje

Merkel se osvrnula i na budućeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i upozorila ga na opasnosti protekcionizma kojega on zagovara.

– Duboko sam uvjerena da postoji više prednosti u zajedničkom napredovanju nego kada svatko rješava svoje probleme i to je moje stalno uvjerenje – poručila je Merkel Trumpu.

>> Merkel najavila brže deportacije: 'Oni kojima nije potrebna zaštita trebaju napustiti Njemačku što prije'

Komentara 9

AN
anticenzura
09:33 15.01.2017.

Hazarka ne da fotelju dok ne instalira Kalifat u Europi.

OB
ObrenM
10:40 15.01.2017.

Ako bude izabrana ,Njemci su potpuno izgubili razum.Takodjer bi Haski ili neki ekvivalent tog suda trebao hitno sankcionirati osobu,koja je u najnegatvnijem svijetlu promjenila sliku Europe i svijeta.

Avatar Danko - SLOBO danko
Danko - SLOBO danko
10:23 15.01.2017.

mislim da je izgubila na vjerodostojnosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije