Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Multispektralno snimanje

“Ovo je pravo kopanje zlata”, kažu stručnjaci koji su radili u dubrovačkom arhivu

Dubrovački spisi
Foto: Igor Šoban/Pixsell
1/2
11.04.2019.
u 22:18

Amerikanci koji su posjetili Dubrovnik razmišljaju o otvorenju Centra za spektralno snimanje dokumenata i otkrivanje izgubljenih tekstova

Dubrovnik, osim što je svjetska baština koju je zaštitio UNESCO, isto je tako i svjedok povijesti koja je i dokumentirana kroz gradske i crkvene arhive. Čuvaju se tamo i tekstovi iz 13. stoljeća na kojima se, jasno, vidi utjecaj vremena.

Povijest sačuvana za vječnost

Tinta je izblijedjela zbog različitih utjecaja, papir je oštećen. No znanstvenici s američkog Rochester Institute of Technology pronašli su rješenje kako da tekstovi izdrže tijek vremena i sačuvaju se zauvijek. Tajna je u tehnologiji koja se zove multispektralno snimanje. Riječ je o disciplini koja se sve više razvija i bavi se jednostavno otkrivanjem prebrisanih ili izblijedjelih rukopisa, odnosno takvih koji se više ne vide golim okom. U tu se svrhu primjenjuju nove tehnike snimanja.

U Dubrovnik je tako nedavno stigla ekipa instituta iz Rochestera koji inače stalno djeluje i u Dubrovniku kako bi digitalno obnovila rukopise koji se nalaze u dubrovačkim arhivima, a stari su, dakle, stoljećima.

– Ovdašnje zbirke rukopisa iznimno su velike, a naša je zadaća pri ovom posjetu bila da omogućimo lokalnim arhivarima da ih nauče sačuvati. Razvijamo tehnologije, metode i uređaje pa ih ustupamo onima koji ih trebaju. Ti se ljudi bave očuvanjem važnih zbirki, a snimanja koja mi koristimo u tome im mogu jako puno pomoći, rekao je profesor David Messinger, ravnatelj Centra za znanost snimanja Chester F. Carlson. Sa svojim kolegama prof. Messinger održao je i niz predavanja, objavljuje Rochester Institute of Technology.

Centar za naš dio Europe

Jedan je od znanstvenika čak usporedio dubrovačku ekspediciju s kopanjem zlata.

– Dubrovnik ima jako puno skrivenog blaga koje čeka da bude otkriveno. Kroz potporu Rochester Institute of Technology, takve ustanove kao su Dubrovačka knjižnica ili Državni arhiv u Dubrovniku možda su dobili načine kako da povećaju svoju važnost kao mjesta visoke kulture i baštine. Tako će postati znatno privlačniji znanstvenicima i istraživačima iz cijele Europe – rekao je prof. Francis Brassard s RIT Croatia.

Posjet znanstvenika iz Amerike urodio je i idejom da se u Dubrovniku otvori Centar za spektralno snimanje dokumenata i otkrivanje izgubljenih tekstova za ovaj dio Europe, kako donose lokalni mediji u Dubrovniku. Takvih centara nema puno što je i logično s obzirom na to da se radi o relativno novoj tehnologiji.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL/Screenshot Twitter

U Europi slične ustanove postoje u Hamburgu, Kopenhagenu i Londonu. Na institutu u Rochesteru ovom se tehnologijom služe od 90-ih godina 20. stoljeća. U dostupnim informacijama o posjetu američkih znanstvenika nema podataka o koji su dokumenti digitalno restaurirani, no nije nemoguće da će se s vremenom pojaviti i neki od ključne povijesne važnosti.

I Dubrovnik se priključio svjetskoj akciji Sat za planet Zemlju 

Ključne riječi

Komentara 1

LA
larala
06:47 12.04.2019.

za amerikance je hrvatska povijest zlato a, za hrvatske politicare samo izvor zarade. žalosno je da hrvati svoju povijest mogu besplatno istraživati samo preko americkim web stranica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije