Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VAŽNA REFORMA

Ovo su novi koeficijenti: Objavljeno koliko točno rastu plaće državnim službenicima

Koeficijenti i nove plaće za državne službenike, namještenike, u Hrvatskoj vojsci, zdravstvu, obrazovanju...
Foto: Vlada RH
1/9
22.02.2024.
u 15:42

U javnim službama plaća će rasti u prosjeku za oko 13,5 posto

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila osam uredbi kojima se reguliraju radna mjesta i koeficijenti za izračun plaća u državnoj i javnim službama kojima će nove, uvećane plaće, biti isplaćene u travnju za ožujak. Premijer Andrej Plenković naglasio je važnost ove reforme kojoj je osnovni cilj da zaposleni u tim službama dobiju jednaku plaću za jednak rad neovisno o tome u kojem resoru ili službi je netko zaposlen.

Reformom je obuhvaćeno 244.000 zaposlenih kojima će radna mjesta sada biti kategorizirana na jednostavniji način, a koeficijenti im se znatno povećavaju, odnosno povećavaju se plaće. Logika je bila da oni koji imaju manje plaće imaju veći rast, ali plaće rastu svima, naglasio je premijer. Cijeli dokument možete pročitati OVDJE.

Primjerice, u državnoj službi će zaposlenima sa srednjom stručnom spremom prosječna plaća za ožujak ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, narasti za 47 posto, odnosno s tadašnji 791 euro na 1.161 neto, a najmanja sa 553 na 795 eura neto. Kod više stručne spreme rast prosječne plaće je od 48 posto, a kod visoke stručne spreme rast iznosi 28 posto.

U javnim službama plaća će rasti u prosjeku za oko 13,5 posto te će primjerice, za učitelje ona biti za 490 eura bruto viša, učitelju mentoru povećanje će biti 474 eura bruto, a višem asistentu 574 eura bruto.

GALERIJA Rastu plaće zaposlenicima javnih i državnih službi

Koeficijenti i nove plaće za državne službenike, namještenike, u Hrvatskoj vojsci, zdravstvu, obrazovanju...
1/10

 

Komentara 33

Avatar FalusBonus
FalusBonus
16:26 22.02.2024.

Važna reforma bi bila da se nogiraju prekobrojni i nepotrebni te ukinu nepotrebne županije, ministarstva, agencije, općine, javne ustanove i sva druga izmišljena mjesta za zbrinjavanje stranačkog kadra i njihovih obitelji

AP
apollo5
17:15 22.02.2024.

Vučete sve porezne obveznike za nos i žalite se na plaće od 1500 eura kao da imate minimalac! Hrpa ljudi sa fakultetima radi sa 1000 eura!

TA
Talleyard
16:13 22.02.2024.

Nisu problem koeficijenti već je najveći problem nerad, nesposobnost, i enormna prekobrojnost parazita na grbači naroda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije