Naslovnica Vijesti Svijet

Ovo je junak iz špilje koji je pomogao u spašavanju: 'On je dragulj'

Koji je dan danas? - upitao je dječak spasioce kada su ih napokon pronašli
12. srpnja 2018. u 17:12 3 komentara 3549 prikaza
Foto: Screenshot
Pogledajte galeriju 1/9

Adul Sam-om (14) jedan je od 'veprića' koji su 23. lipnja ostali zatočeni u tajlandskoj špilji Tham Luang i upravo je on bio od velike koristi spasiocima koji su tri dana izvlačili dječake na površinu.

Spašavanje u Tajlandu Nova, osobna mora Ronioca koji je tri dana bio s dječacima dočekale ovacije, a onda je primio mučnu vijest

Adul je izbjeglica iz Mjanmara i zahvaljujući poznavanju engleskog jezika tečno je komunicirao sa spasilačkim ekipama koje su predvodili Britanci. 

[video: 25756 / ]

- Koji je dan danas? - upitao je dječak spasioce kada su ih napokon pronašli. Rekao im je također i kako su svi jako gladni, prenosi Daily Mail.

Svi hvale dječakovo ponašanje i njegovu ljubaznost.

Tajlandski dječaci u bolnici Gledat će SP Objavljena prva snimka tajlandskih dječaka iz bolnice

- Prvo što mi pada na pamet kada govorim o njemu su njegove manire - govori Adulov učitelj Phannee Tiyaprom i dodaje kako svakog učitelja pozdravlja tradicionalnim tajlandskim pozdravom. 

Adul se u školi Ban Pa Moead nalazi od svoje sedme godine, a rođen je u samoproglašenoj i međunarodno nepriznatoj državi Wa na istoku Mjanmaru. Roditelji su ga poslali u Tajland kako bi se mogao obrazovati. Budući da je rođen u nepriznatoj državi ne priznaju se niti njegovi dokumenti zbog čega ne može dobiti posao niti se vjenčati, a ne može niti putovati, glasovati ili posjedovati nekretninu.

dječaci zarobljeni u spilji TAJLAND SLAVI Suze i euforija na ulicama: 'Nismo sigurni je li ovo čudo, znanost ili nešto treće'

On je jedan od oko 400 tisuća osoba u Tajlandu koje 'nemaju svoju državu' iako neki tu brojku procjenjuju na 3,5 milijuna.

Adul se trenutno ne opterećuje tim problemima i to ga ne sputava da napreduje. Tako je naučio svirati klavir i gitaru, a osim tajlandskog i engleskog govori još kineski i burmanski.

- On je dragulj. Dobar je u školovanju i sportu... školi je donio nekoliko medalja svojim postignućima - rekao je ravnatelj škole Phunawhit Thepsurin za AFP.

[video: 25677 / ]
f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas

 • ObrenM:

  Sto takovi migranti ne dodju u Hrvatsku,vec samo teroristi?

 • Avatar arba_arba
  arba_arba:

  Bravo maleni, nema frke, za 20 godin ti vodis Tajland u finale SPa

 • Deleted user:

  Sve je to divno i krasno. Međutim to nije argument da Europljani trebaju primiti 3-4 milijarde Arapa, Afrikanaca i Azijata, koji dočim ne govore engleski, niti sviraju fagot i harfu.