Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVANO-FRANKIVSK

Ovo je grad u kojem majke i kćeri uče koristiti se oružjem: 'Čuli smo za zločine u Buči, žene moraju biti spremne'

Russia's invasion of Ukraine, in Ivano-Frankivsk
Foto: Stringer/REUTERS
1/3
25.04.2022.
u 10:06

U strahu od mogućeg scenarija, čak 3.700 žena upisalo se za tečaj, a dosad se zbog ogromnog interesa stvorila lista čekanja od oko 6.300 žena koje žele naučiti isto

Uski hodnik u školi u Ivano-Frankivskom na zapadu Ukrajine tjednima služi kao poligon za vježbanje svim ženama koje žele naučiti koristiti se oružjem. 

U nadi da će izbjeći sudbinu svojih sunarodnjakinja, tisuće žena prijavilo se na ovaj tečaj, a u svemu im pomaže učitelj Sergej Kornelijevič. 

- Dobro - kazao je Kornelijevič nakon što je na jednom satu demonstrirao kako napuniti kalašnjikov streljivom pa dodao: 'Tko želi probati?'

Inače je Litsey 20 jedna od najvećih škola u Ivano-Frankivskom te mjesto za učenje više od 1.200 učenika u dobi od šest do 18 godina. Kako se zbog rata nastava ne odvija uživo, prostori škole poslužili su drugoj svrsi, piše The Guardian

Ogroman odaziv

Iako je tečaj namijenjen za sve, on se prvenstveno odnosi na žene. Prvi tečaj bio je održan 31. ožujka, na dan kad je oslobođena Buča, a nebrojeno puno slučajeva silovanja i zlostavljanja žena izašlo je na vidjelo. U strahu od mogućeg scenarija, čak 3.700 žena upisalo se za tečaj, a dosad se zbog ogromnog interesa stvorila lista čekanja od oko 6.300 žena koje žele naučiti isto. 

Foto: Stringer/REUTERS, ilustracija

- Postoje institucije gdje i muškarci mogu trenirati, no ovo su posebno organizirani tečajevi za žene - objasnio je to gradonačelnik Ruslan Martsinkiv. 

- Žene moraju biti spremne obraniti sebe i svoje obitelji - smatra gradonačelnik Ivano-Frankivska. 

Jedna od njih je i 51-godišnja Natalia Anošina koja se odlučila prijaviti zajedno sa svojom 18-godišnjom kćeri nakon što je čula za sve strahote koje su se događale u regiji oko Kijeva.

- To je noćna mora, jednostavno je strašno. Moj mozak to ne može shvatiti - kazala je.

Odjevena u sivu duksericu, traperice i ljubičaste Crocs natikače, Natalija promatra svoju kćer Anju koja je taman izvodila jednu vježbu ležeći na trbuhu, s izbočenim laktovima i puškom na ramenima. 

- Zbog ovakvih stvari promijeniš perspektivu. Ovo su stvari koje te vode ka nekim neočekivanim odlukama. U ovim trenucima sve ti može pomoći, poput ovoj tečaja - dodala je Natalia. 

Njena kolegica Galina prijavila se na tečaj čim je bio najavljen jer smatra da je korisno znati koristiti se oružjem. 

- Moramo znati ove vještine kako bi se mogli obraniti u budućnosti. Moj sin i suprug su u vojsci, ali te vještine i ja moram znati u slučaju nužde - kazala je.

Foto: Stringer/REUTERS, ilustracija

- Bilo bi bolje da mi te vještine neće poslužiti, ali barem ću znati kako ih koristiti. Što drugo možemo učiniti? Takav nam je život trenutno - dodala je. 

Tečaj u dva dijela

Njihov učitelj Hamčuk, inače bivši pukovnik ukrajinske vojske, kaže otvoreno:

- S obzirom na sve što se događa oko Kijeva, mislim da bi svi trebali znati držati pušku i braniti našu zemlju.
 
Ovi tečajevi održavaju se svakoga radnog dana u Litseyju 20 i još četiri druge škole u gradu, a podijeljeni su na dva dijela: prvi se odnosi na osnove rukovanja kalašnjikovom, a drugi na vježbe gađanja na streljani sa zračnom puškom. Njihova glavna svrha je naučiti se koristiti se oružjem, kaže gradonačelnik, ako bude potrebe. 

- Trenutno nema borbi u Ivano-Frankivskom, no ako dođe rat ovdje, bit će potpuno drugačija situacija - vidjeli smo što se sve dogodilo u Buči i Irpinu - kazao je gradonačelnik Martsinkiv. 

- Žene moraju biti spremne, to je glavni zadatak u ovom ratu - dodao je. 

>> VIDEO Rusi ne prestaju s napadima na Mariupolj ni na Uskrs: 'Bacaju bombe na nevinu djecu'

Ključne riječi

Komentara 2

GO
goran2hr
11:18 25.04.2022.

Što su to civili sa oružjem ili bocama benzina? A kada nastradaju, da li će i onda biti civilne žrtve?

ST
Stainer
10:34 25.04.2022.

Bravo ukrajinke, za obranu spremne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije