Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zadnja stanica Večernjakova digitalnog busa

Ovo će nam olakšati život te sačuvati novac i živce

Večernjakov digitalni bus u Zadru
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/10
10.06.2019.
u 08:37

Cilj projekta je pokazati građanima kako da koriste dostupna sredstva u digitalnom obliku

Večernjakov digitalni bus završio je svoju turneju Hrvatskom ovog vikenda u Zadru. Učlanjivanjem prvog čovjeka tog dalmatinskog bisera u “e-obitelj”, odnosno aktiviranjem e-osobne iskaznice Branka Dukića, zadarskog gradonačelnika, završila je digitalna edukacija brojnih građana preko Večernjeg lista u četiri grada – Zagrebu, Koprivnici, Vinkovcima i naposljetku Zadru.

Večernjak je u suradnji s brojnim državnim institucijama pokrenuo projekt Digitalno društvo – Digitalna Hrvatska i građane podučio da mogu postati članovi e-obitelji, aktivirati e-osobnu, pa više neće trebati čekati u redu, ići od šaltera do šaltera, od ureda do ureda. Elektronsko preuzimanje znači lakši pristup bankarskim uslugama, dozvolama, dokumentima, brži biznis i pristup nacionalnim bazama podataka... Dolazak digitalnog busa u Dalmaciju bio je prilika i da neki poznati Zadrani svojim dolaskom pokažu da je digitalizacija projekt napretka u koji je uključen niz institucija.

Jedinstven sustav

– U dvije godine mandata na mjestu gradonačelnika Zadra tek sam preko Večernjeg lista uspio postati e-građanin. Hvala vam na tome! Nije puno tribalo, samo pet minuta i pozivam sve da postanu dio digitalnog sustava i iskoriste brojne od pedesetak pogodnosti – rekao je zadarski gradonačelnik Branko Dukić nakon što mu je u Večernjakovu digitalnom busu aktivirana e-osobna iskaznica.

– Zadrani se vežu za internet, pametne telefone, a ovo je vezanje za cijeli sustav s pomoću kojeg će redovi biti manji u policiji, Fini i drugdje. Činjenica je da se ovako građane navikava na brojne prednosti – dodao je Dukić dok su mu predstavnici MUP-a dodjeljivali PIN za aktivaciju. I poduzetnici i obrtnici zadovoljni su digitalizacijom. Interes je sve veći.

– Naša usluga Digitalna komora dio je digitalizacije Hrvatske i služi obrtnicima da lakše posluju. Sastoji se od sedam usluga. Sve ono što su naši korisnici morali obavljati u komori moći će obaviti preko portala Digitalna komora. Tu su e-sajmovi, dozvole, e-učenje, seminari... Danas imamo 20 posto ljudi na portalu, ali interes raste. Vjerujem da će mladi još brže krenuti u te projekte jer im to štedi i vrijeme i novac – rekao nam je Petar Pedišić iz HGK Zadar.

 

Budnim okom događanja u Zadru promatrao je i dijelio savjete Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva. Još na početku turneje prezentirao je podatke prema kojima danas ima gotovo 700.000 korisnika sustava e-građana, a sa sustavom je u pet godina upoznato oko 62 posto građana. Oko 90 posto njih taj sustav sada i koristi. Središnji državni portal godišnje posjeti možda i dva milijuna korisnika, a na tom portalu nalaze informacije, uče kako izbjeći lutanja u traženju informacija koje su im dostupne baš kroz Središnji državni portal. Na turneji u četiri grada govorilo se i o nužnosti digitaliziranja javne uprave sredstvima EU te o uspostavi državnog oblaka, odnosno projekta uspostave centra dijeljenih usluga, jednog od najvećih IT projekata koji država financira u svrhu povezivanja svih državnih tijela u jedinstven sustav.

– Cilj projekta je pokazati kako građani mogu koristiti sva sredstva koja imaju na raspolaganju u digitalnom obliku. Pokazujemo im što sve mogu dobiti aktivacijom osobne iskaznice za pristup sustavu e-građani, a veliki odaziv pokazuje da u Hrvatskoj još vlada nedovoljna informiranost i da treba još više približiti tehnologiju građanima. Mi smo danas 22. na listi digitalizacije EU, no nadamo se poboljšanju već uskoro. Bez komunikacije preko medija to će teško uspjeti, a ovaj pilot-projekt Večernjeg lista i digitalni autobus polučio je uspjeh i nadam se da ćemo s ovakvim akcijama nastaviti – rekao je Gršić.

Pomoć oko aktivacije usluge

Prvi u digitalnom busu bio je Zadranin, redoviti čitatelj Večernjaka, Marinko Radas.

– Naravno da ovo mnogo olakšava život jer besmisleno je trošenje živaca i novca u redovima – rekao je. Vrijedne informacije građanima dao je i Šime Rogić iz Fine.

– Ovdje građanima pomažemo oko aktivacije usluge e-građani. Štedi vrijeme i novac – rekao je Rogić. Gospođa Jasminka iz MUP-a Zadranima je dijelila pinove za e-osobnu i pokazivala im kako do putovnice, svih dokumenata i ostalog za što više ne treba ići u red ispred šaltera.

– Želim dopuniti svoju razinu sigurnosti i koristiti sve pogodnosti – rekao je Zadranin Elvis Tepeh, a Šime Mršić, zadarski dožupan, istaknuo je kako mu je drago da je dobio priliku aktivirati e-osobnu iskaznicu. Naposljetku, okušali su se i kolega s HTV-a Edi Škovrlj i vaš reporter. I dok se na mom primjeru pokazalo da treba paziti na osobnu (čip je oštećen pa se nije dogodila aktivacija), Škovrlj se, čekajući svoj red, sjetio vremena kad je TV slika bila crnobijela...

– Ja sam dijete analognog doba, a razvoj ide tako strelovitom brzinom. Vjerujem da će i ove aplikacije uskoro biti još jednostavnije. Vjerujem da i Večernjakov digitalni bus vozi u tom smjeru – rekao je Škovrlj, poznato zadarsko lice s TV ekrana.

Video: Večernjakov digitalni autobus u Koprivnici

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije