Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Ove godine u slučajevima obiteljskog nasilja ubijeno 12 žena

Žigante Živković: Hrvatska ima dobre zakone ali da je hrvatska kaznena politika blaga
27. listopada 2016. u 18:13 5 komentara 551 prikaza
obiteljsko nasilje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

„Tijekom ove godine u Hrvatskoj je u slučajevima obiteljskog nasilja ubijeno 12 žena“. Rečeno je to na edukaciji pod nazivom „Možemo zajedno“ koja je danas započela u Vukovaru u organizaciji Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Predsjednica Nacionalnog tima za suzbijanje i prevenciju nasilja u obitelji i nasilja nad ženama Branka Žigante Živković kazala je kako je evidentno da niti nakon 17 godina rada tima nasilje ne opada.  

- Primijetili smo kako se „siva“ brojka povećava. Razlog tome je i što žrtve nema povjerenja u institucije koje smo izgradili. U ukupnoj brojci počinjenih kaznenih djela u Hrvatskoj tijekom 2015. godine čak 56 posto odnosi se na djela koja su učinile bliske osobe među sobom. Samo tijekom prošle godine podneseno je 14.700 prekršajnih prijava za nasilje u obitelji. Tijekom 2015. godine ubijeno je 10 žena, rekla je Žigante Živković.

Govoreći o razlozima što stopa obiteljskog nasilja ne opada kazala je kako tu ima više razloga počevši od onih ekonomskih, činjenice da su počinitelji često osobe koje izvan svoga doma nisu nasilne pa i toga da se problematično ponašanje ne prevenira od vrtićke dobi. Govoreći o načinima kako da se stopa obiteljskog nasilja smanji Žigante Živković je rekla kako Hrvatska ima dobre zakone ali da je hrvatska kaznena politika blaga.  

Ženska grupa Korak Ženska grupa Korak Žene sa sela teže iziđu iz nasilne obitelji: 'Tukao me pred djecom, svakodnevno...' Pucnjava u Splitu Zločin u Splitu Otišla je od nasilnika. Našao ju je i smaknuo

- U kaznenoj politici ne koristimo sve instrumente koji su nam na raspolaganju. Primjera radi policajac u drugim državama uđe kod nasilnika u kuću i oduzme mu ključeve doma i pri tome ga udalji iz obitelji. Od 2007. godine to je moguće i u Hrvatskoj. Međutim, kod nas je problem što svatko misli da može raditi tuđi posao. Najbolje bi bilo kada bi svako maksimalno odgovorno i kvalitetno radio svoj dio posla, istakla je Žigante Živković dodajući kako bi za ovaj problem bilo dobro kada bi Hrvatska što prije ratificirala Istanbulsku konvenciju koja državi daje određene ovlasti u postupanju u korist žrtava nasilja.   

Edukacija u Vukovaru, koja traje dva dana, prva je u nizu od četiri edukacije koje će se održati u Hrvatskoj, a na kojima sudjeluju koordinatori županijskih timova MUP-a, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva zdravlja, Ministarstva znanosti i obrazovanja kao i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Poslije Vukovara slične edukacije održat će se u Metkoviću, Fažani i Zagrebu.

>> Veljko Marić pretukao suprugu Marijanu pa vraćen na dosluženje kazne u zatvor

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
 • boskovic:

  Svaki mjesec po jedna zena ubijena od ludog muza

 • Avatar Titanov sin
  Titanov sin:

  Poslije takvih tragedija se čuje priča susjeda i prijatelja da su znali da će do toga doći, znali su ali nisu ništa učinili po našem starom običaju.

 • Avatar lola lola
  lola lola:

  Ali ipak to nisu gay brakovi i zajednice, pa se moze tolerirati. A i zene valjda dobiju kaj zasluzuju, trebale su ckomit kako bog zapovijeda...