Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Ovdje su svi živjeli u miru do dolaska totalitarnih ideologija'

Papa je naglasio kako pohodi baltičke zemlje (Litvu, Latviju i Estoniju) u povodu 100. obljetnice njihove neovisnosti
22. rujna 2018. u 15:18 13 komentara 597 prikaza
Papa Franjo u Litvi
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/11

U prvom od 15 govora koliko će ih održati tijekom pohoda baltičkim republikama papa Franjo je u Litvi naglasio važnost dijaloga i poštovanja, a što obilježava litvanski narod. “Neka tvoji sinovi dobiju snagu iz prošlosti”, citirao je Franjo litvansku himnu u govoru pred litvanskom predsjednicom Dalijom Grybauskaite i predstavnicima institucija u predsjedničkoj palači u Vilniusu.

Papa Franjo u Irskoj DARKO PAVIČIĆ Papa nije pop-zvijezda da mu je važna popularnost

Papa je naglasio kako pohodi baltičke zemlje (Litvu, Latviju i Estoniju) u povodu 100. obljetnice njihove neovisnosti. Proteklih sto godina obilježeni su ratovima i okupacijom tih zemalja. Bilo je patnji i proganjanja, ali narodi nisu slomljeni. Sloboda je blago koje treba stalno čuvati i prenositi, te istaknuo kako su žrtve iz prošlosti učinili mogućom današnju slobodu.

Papa Franjo u Litvi
1 / 13
Papa Franjo u Litvi

Na tom 25. pohodu izvan Italije (od 22. do 25. rujna) Franjo želi ohrabriti i dati nadu narodima baltičkih zemalja. Na putu do Litve papin zrakoplov je preletio Hrvatsku, Mađarsku, Slovačku i Poljsku, te je Franjo predsjednicima tih republika, kao i predsjedniku Italije napuštajući njezin zračni prostor, uputio brzojave pozdrava, dakle i u predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović.  

Ilustracija Najava Katolički biskupi SAD-a uvode telefonsku liniju za žrtve seksualnog zlostavljanja

Litva je znala ugostiti razne narode raznih religija i svi su živjeli u miru “do dolaska totalitarnih ideologija koje su raskinule sposobnost ugošćavanja i sijale su nasilje i nepovjerenje”, kazao je Franjo. Izvući snagu iz prošlosti znači vratiti korijene i održati živom toleranciju, gostoljubivost, štovanje i solidarnost, kazao je Franjo i definirao Litvu kao zemlju-mostom zajedništva i nade. Litvanski narod je na svojoj koži osjetio nametanje jedinstvenog modela koji je ukidao različite, kazao je Franjo. Litvanska predsjednica Dalia Grybauskaite je papin posjet nazvala “lijepim darom” u obilježavanju stote obljetnice neovisnosti i obnove.

Pogledajte video o poznatim Hrvatima koji javno svjedoče vjeru:

WhatsApp
STVORILI PANIKU
Bijesni korisnici prelaze na druge servise: WhatsApp odgodio najavljene promjene
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • markro3:

    Ovaj papa ne predstavlja katoličku Crkvu.

  • Deleted user:

    Izgleda da se Papa pogubio, najveća totalitarna sila svijeta je RKC i Vatikan te ostale "bratske" Crkve koje su itekako podupirale totalitarne režime.

  • Aedes2017:

    Sveti Oče,I uSv.Zemlji I Jeruzalemu je vladao mir do dolaska križarskih zločinaca !