Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Katolički biskupi SAD-a uvode telefonsku liniju za žrtve seksualnog zlostavljanja

Prije objave izvješća Katoličku crkvu u Americi potresla je ostavka kardinala Theodorea McCarricka (88) nakon optužaba za spolno zlostavljanje tinejdžera prije više desetljeća
20. rujna 2018. u 07:26 2 komentara 202 prikaza
Ilustracija
Foto: Sergi Reboredo/DPA/PIXSELL

Katolički biskupi u SAD-u namjeravaju pokrenuti telefonsku liniju za iznošenje pritužbi na ponašanje biskupa i svećenika koji su seksualno uznemiravali ili zlostavljali djecu ili odrasle, a kao odgovor na rastuće nedolično ponašanje u najvišim crkvenim redovima.

Papa Franjo Apstinencija od seksualnih odnosa Je li celibat uzrok svećeničke pedofilije u Katoličkoj crkvi?

Telefonska linija jedan je od poteza koje su u srijedu najavili biskupi, pokušavajući obnoviti povjerenje u crkvenu hijerarhiju koje je narušeno objavom tvrdnji po kojima su biskupi zlostavljali djecu i desetljećima prikrivali seksualne zločine koje su nad djecom počinili svećenici.

"Neki biskupi su svojim činjenjem ili propuštanjem činjenja izazvali ogromnu štetu pojedincima i Crkvi", priopćila je Konferencija katoličkih biskupa Sjedinjenih Američkih Država (USCCB).

Istraga ureda državnog tužitelja Pennsylvanije objavljena u kolovozu iznijela je na vidjelo spolno zlostavljanje koje je više od tristo "svećenika predatora" desetljećima provodilo nad najmanje tisuću djece, što je Katolička crkva u toj državi prikrivala.

Ilustracija Žrtve od 8 do 13 god. Pedofil (82) zlostavljao djevojčice više od 50 godina: 'Tražile su to...'

U konačnom izvješću koje je pripremila narodna porota, kardinal Wuerl koji je od 1988. do 2006. bio biskup Pittsburgha, puno puta je spomenut kao jedan od crkvenih čelnika koji su pridonijeli prikrivanju skandala.

Prije objave izvješća Katoličku crkvu u Americi potresla je ostavka kardinala Theodorea McCarricka (88) nakon optužaba za spolno zlostavljanje tinejdžera prije više desetljeća.

Telefonska linija trebala bi omogućiti ljudima da prijave seksualno zlostavljanje počinjeno od strane svećenika, ali ih uputiti na odgovarajuće civilne i crkvene vlasti.

Biskupska konferencija također namjerava razviti kodeks ponašanja, posebice za biskupe i uspostaviti politiku ograničenja prema biskupima koji su uklonjeni s dužnosti ili su podnijeli ostavku zbog seksualnog zlostavljanja.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
  • westsouth:

    hot line .Nisu normalni vise

  • viki.liks:

    Znači biskupi priznaju da ima zlostavljanja u kat. crkvi gdje će biskupi telefonskom linijom smirivati zlostavljene, vau baš super.