Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Više od polovice građana Srbije ne zna za zločin na Ovčari

71 posto ne zna da je Sarajevo bilo pod opsadom skoro četiri godine
18. prosinca 2017. u 16:28 46 komentara 6494 prikaza
Ovčara
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Više od polovice građana Srbije nema se potrebu informirati o ratnim zločinima, 64 posto ih ne zna što se dogodilo na poljoprivrednom dobru Ovčari kod Vukovara 1991., a čak 71 posto ne zna da je Sarajevo bilo pod opsadom skoro četiri godine, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedjeljak u Beogradu.

Danijel Rehak Magazin Oluja 'Spomen-dom Ovčara posjeti 120.000 ljudi'

Građani Srbije malo znaju o ratnim sukobima u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih godina i o ratnim zločinima,  te o suđenjima optuženima za ratne zločine, većina od 52 posto anketiranih ne zna navesti ni jedan zločin počinjen nad srpskim stanovništvom tijekom sukoba na području bivše Jugoslavije 1990-ih.

O Haškom tribunalu imaju pretežito negativan stav koji se ogleda u tvrdnjama o neobjektivnosti i pristranosti, te u brojnim zamjerkama na njegov rad, uz naglašen mali doprinos ICTY-ija saznavanju činjenica o ratovima tijekom raspada SFRJ.

Više od polovice (56 posto) anketiranih, tvrdi da je Tribunal neobjektivan i pristran, 22 posto da je “malo objektivan”, osrednje je objektivan za 16 posto ispitanika, dok ICTY “prilično” ili “visoko” objektivnim doživljava tek šest posto, pa je prosječna ocjena rada tog suda - 1,72.

Većina od 54 posto ispitanika istraživanja koje je naručio dnevni list "Danas", tvrdi kako nema potrebu za informiranjem o suđenjima za ratne zločine, 35 posto ih "donekle ima potrebu", dok 11 posto ili tek svaki deseti ispitanik navodi kako ima potrebu čuti informacije o tim suđenjima.

O ratnim sukobima i suđenjima 72 posto ispitanika se informira posredstvom televizije, 14 posto čitajući tisak, 13 posto koristeći internet i jedan posto slušajući radio. Za prijenose suđenja za ratne zločine na programu nacionalne televizije (RTS) izjasnilo se čak 54 posto ispitanika.

Više od polovice anketiranih - 54 posto, protivi se mišljenju da je Srbija dužna platiti naknadu štete koju su pripadnici vojske i policije nanijeli civilima tijekom ratnih sukoba, 15 posto je za, a jedna desetina - oko 11 posto ima neutralan stav o tome.

Istodobno, 59 posto ispitanih podržava prijedlog da država podigne spomen-obilježje srpskim žrtvama stradalim 1990-ih, njih 11 posto drži da je prijedlog loš, a isto toliko ih je neodlučno.

Na pitanje treba li Srbija podići spomenik civilnim žrtvama koje su stradale od srpske vojske i policije 49 posto je protiv, a samo 18 % kaže da treba.

Ogromna većina anketiranih - 71 posto, protivi se političkom rehabilitiranju osumnjičenih, nepravomoćno i pravomoćno osuđenih za ratne zločine i drži da im ne treba povjeravati ni državne dužnosti niti trebaju sudjelovati u politici, dok je to prihvatljivo za samo četiri posto.

Više od polovice - 56 posto ne bi prihvatilo prijedlog da država Srbija podigne spomenik u Batajnici kod Beograda, na mjestu gdje je otkrivena masovna grobnica kosovskih Albanaca stradalih na Kosovu, dok taj prijedlog podržava samo 10 posto ispitanika, a 12 % ih ne neodlučno.

Čak 85 posto anketiranih ne zna nabrojati ni jedan događaj i zločin za koji se sudilo ili se još sudi pred domaćim sudom, dok 79 posto ne zna navesti ni jedan državni organ koji je uključen u procesuiranje ratnih zločina u Srbiji.

Pogledajte Dan sjećanja na žrtve Vukovara:

Ovčara
1 / 38
Vukovar: Brojna izaslanstva na Memorijalnom groblju položila vijence za poginule

Istraživanje Demostata provedeno je intervjuima tet a tet, upitnik je činilo 69 pitanja, a statistički je obrađeno 1202 uputnika.

Na tiskovnoj konferenciji u Medija centru istodobno je predstavljeno i izvješće Fonda za humanitarno pravo o provođenju Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina koju je Vlada Srbije usvojila u veljači 2016. godine.

U izvješću FHP navedeno da za skoro dvije godine od usvajanja nema značajnog napretka u procesuiranju ratnih zločina, te da se u mnogim područjima stanje dodatno pogoršalo.

Od donošena te strategije podignuto je svega osam optužnica, suđenja traju "nerazumno dugo", a jedna od primjedbi je i da nema napretka u potrazi za nestalim osobama, ukazali su predstavnici FHP-a.

'11.07.2012., Vukovar - Vukovarski Vodotoranj, visok 50 m i obujma 2200 prostornih metara vode, izgradjen je potkraj sezdesetih godina u tadasnjem gradskom perivoju i izletistu Najpar-basci, na ulazu Peticije ne pomažu Ovčara na ćirilici: Dvojezičnost se uvodi po sili zakona Ivica Dačić: 'Politika Hrvatske prema Srbiji svodi se na antisrpsku histeriju' haški sud SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU Tko će i kako pisati povijest hrvatske ratne politike u BiH?
POSLJEDICE
Svaki drugi pacijent ima šest post-COVID simptoma: 'Izmjerio sam tlak i prepao sam se'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
 • Neutralac:

  Ma zna banda samo kad je ikad kriminalac rekao da je kriminalac....?

 • Avatar Ledeni
  Ledeni:

  Znaju oni sve samo se, kao i svi zatucani narodi, prave blesavi.

 • tramontana:

  Znaju oni, znaju itekako. Samo oni kažu, "drugi su krivi". <<<<ne Srbi, i svi se drže Vučićeva četničkog štapa.