Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši ministar tvrdi

Ovako Hrvatska može doći do 140 milijuna kuna godišnje

kontejner
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
1/5
13.09.2017.
u 21:45

Slaven Dobrović upozorava da u Hrvatskoj na odlagališta još uvijek odbacujemo više od 200 tisuća tona papira i kartona godišnje.

Bivši ministar zaštite okoliša i saborski zastupnik Slaven Dobrović na svom je blogu upozorio da u Hrvatskoj na odlagališta još uvijek odbacujemo više od 200 tisuća tona papira i kartona godišnje.

"U uvjetima odlagališta, papir se raspada te može stvoriti oko 16 tisuća tona metana, koji osim što stvara požarni problem, doprinosi čak 21 puta više od ugljičnog dioksida ojačanom stakleničkom efektu. No, papir se da reciklirati i pritom će zamijeniti drvo kao sirovinu, te će zbog skraćivanja proizvodnog procesa ujedno smanjiti potrošnju energije, vode i kemikalija za proizvodnju novog papira", piše Dobrović te dodaje kako struka kaže da se "u proizvodnom procesu proizvodnje papira i kartona upotrebom otpadnog papira ili kartona smanjuje potreba za raznim oblicima energije u iznosu od preko 5 kWh po kilogramu proizvoda". 

Odvojeno prikupljanje papira je nužno i potrebno

"Pomnožimo li tih 5 kWh s 200 milijuna kg papira kojeg još uvijek bacamo umjesto da otpremimo u tvornice, dolazimo do iznosa od milijardu kWh ili jedan TWh energije godišnje. Da je to doista puno energije, možemo si dočarati iz činjenice da se lani, 2016. godine na hrvatskom tržištu električne energije prodalo ukupno 15,5 TWh električne energije.  Dakle, samo s papirom i kartonom kojeg još uvijek bezočno bacamo, možemo ušparati 6,5% ekvivalentne energije koja se godišnje isporuči na elektroenergetskom tržištu Hrvatske. Naravno da tome treba pridodati vrijednost sirovine. Poznato je da tvornice papira i kartona rado otkupljuju ovu sirovinu plačajući od 300 do preko 700 kn po toni, ovisno o kvaliteti i vrsti sirovine. Financijski to za slučaj Hrvatske znači 60 do 140 milijuna kuna godišnje", piše bivši ministar Dobrović. 

Zaključuje kako je odvojeno prikupljanje papira nužno i potrebno. 

Komentara 7

BR
Brontops
22:04 13.09.2017.

Covjek je u pravu!

DU
Deleted user
22:21 13.09.2017.

Ovo mi je super kad se bivši ministar žali na stanje u resoru u kojem je bio šef. Pa što si radio ili, još bolje, za što si dobivao plaću?

HR
Hrabraja
22:10 13.09.2017.

139 u privatni dzep hrvatskoj ostalo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije