Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ovako Hrvatska može doći do 140 milijuna kuna godišnje

Slaven Dobrović upozorava da u Hrvatskoj na odlagališta još uvijek odbacujemo više od 200 tisuća tona papira i kartona godišnje.
13. rujna 2017. u 21:45 7 komentara 604 prikaza
kontejner
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Bivši ministar zaštite okoliša i saborski zastupnik Slaven Dobrović na svom je blogu upozorio da u Hrvatskoj na odlagališta još uvijek odbacujemo više od 200 tisuća tona papira i kartona godišnje.

Slaven Dobrović NEOPOZIVA OSTAVKA Slaven Dobrović podnio ostavku u Hrvatskim vodama

"U uvjetima odlagališta, papir se raspada te može stvoriti oko 16 tisuća tona metana, koji osim što stvara požarni problem, doprinosi čak 21 puta više od ugljičnog dioksida ojačanom stakleničkom efektu. No, papir se da reciklirati i pritom će zamijeniti drvo kao sirovinu, te će zbog skraćivanja proizvodnog procesa ujedno smanjiti potrošnju energije, vode i kemikalija za proizvodnju novog papira", piše Dobrović te dodaje kako struka kaže da se "u proizvodnom procesu proizvodnje papira i kartona upotrebom otpadnog papira ili kartona smanjuje potreba za raznim oblicima energije u iznosu od preko 5 kWh po kilogramu proizvoda". 

Odvojeno prikupljanje papira je nužno i potrebno

"Pomnožimo li tih 5 kWh s 200 milijuna kg papira kojeg još uvijek bacamo umjesto da otpremimo u tvornice, dolazimo do iznosa od milijardu kWh ili jedan TWh energije godišnje. Da je to doista puno energije, možemo si dočarati iz činjenice da se lani, 2016. godine na hrvatskom tržištu električne energije prodalo ukupno 15,5 TWh električne energije.  Dakle, samo s papirom i kartonom kojeg još uvijek bezočno bacamo, možemo ušparati 6,5% ekvivalentne energije koja se godišnje isporuči na elektroenergetskom tržištu Hrvatske. Naravno da tome treba pridodati vrijednost sirovine. Poznato je da tvornice papira i kartona rado otkupljuju ovu sirovinu plačajući od 300 do preko 700 kn po toni, ovisno o kvaliteti i vrsti sirovine. Financijski to za slučaj Hrvatske znači 60 do 140 milijuna kuna godišnje", piše bivši ministar Dobrović. 

Zaključuje kako je odvojeno prikupljanje papira nužno i potrebno. 

otpad VIDEO Kako Nijemci zarađuju i na smeću? BETONIZACIJA Bivši ministar: Plitvička jezera mogla bi izgubiti mjesto na listi svjetske baštine otpad Nova pravila Odvajat ćemo otpad ili plaćati kazne

VIP izdvaja za Vas

  • Brontops:

    Covjek je u pravu!

  • Deleted user:

    Ovo mi je super kad se bivši ministar žali na stanje u resoru u kojem je bio šef. Pa što si radio ili, još bolje, za što si dobivao plaću?

  • Hrabraja:

    139 u privatni dzep hrvatskoj ostalo