Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kući se vraća s tužbom

Ovaj Zagrepčanin dobro će pamtiti godišnji odmor na Cresu, a njegovoj noćnoj mori ne nazire se kraj

jan jilek automobil
Foto: Jan Jilek
1/6
02.08.2016.
u 13:00

Na njegov automobil palo je drvo i razbilo ga. Nitko ne želi preuzeti odgovornost za cijeli slučaj, a on se kući vraća s tužbom

Šokantan prizor na parkiralištu dočekao je Jana Jileka kada se sa suprugom i dvoje male djece prošlog tjedna, u srijedu, vraćao s plaže u naselju Valun na Cresu. Na njegov automobil palo je drvo, točnije bor. "Mirno sam to prihvatio s obzirom na to da nitko nije bio ozlijeđen. Došli su vatrogasci koji su prerezali drvo. Saznao sam da je parkiralište u koncesiji Autotransa", ispričao nam je Jan, čija noćna mora traje i danas.

Nakon što je i policija napravila zapisnik, dobio je, kako je ispričao, kontakt od voditelja tog parkirališta Autotransa koji mu je rekao da je najpametnije da si popravi automobil i da vidi što će dalje. Dao mu je i kontakt referenta za osiguranje koji mu se nije javljao. Poslao mu je i e.mail, no i dalje se nitko nije javljao.

Jedino su pomogli u Turističkoj zajednici

"Redom sam zvao grad Cres, htio sam dobiti neki viši kontakt Autotransa da se proba riješiti cijela situacija, no ništa se nije dogodilo". O svemu je upoznao i pročelnicu grada Cresa, a ni ona, kako kaže, nije znala što da radi. Pomoć je potražio i u Hrvatskoj turističkoj zajednici grada Cresa, za koju Jan ima samo riječi hvale.

"Jedino su iz Turističke zajednice grada Cresa pokazali želju da mi pomognu. Zvali su direktora Autotrans, koji ih je uputio da pošaljem e-mail. I oni su potom poslali e-mailu kojem su tražili da se što prije riješi situacija. Tek nakon toga dobio sam prvi službeni e-mail od Autotransa, u kojem se oni peru od odgovornosti i kažu da to nije njihov problem jer drvo koje je palo nije palo s prostora koji je pod njihovom koncesijom", kaže Jan.

Dobio je tužbu za narušavanje ugleda

Poručili su mu da traži osobu koja je vlasnik prostora s kojeg je palo drvo, i da treba njega tužiti i tražiti naknadu štete. Jan kaže da je to samo 30-ak centimetara izvan parkirališta.

Nakon što je Jan svoju priču podijelio s medijima, u subotu je dobio e-mail od Autotransa u kojem su ga obavijestili da će ga tužiti za narušavanje ugleda Autotransa jer je tako reagirao. Proslijedio je svu dokumentaciju odvjetnici.

Obratio se Ministarstvu i predsjednici Grabar-Kitarović

No, Jan nije tu stao. U ponedjeljak je oko 1 sat ujutro pisao Ministarstvu turizma i zamolio za pomoć u rješavanju situacije u kojoj se našao. "Od njih sam primio odgovor u kojem su naveli kako im je žao što mi se to dogodilo i da će se potruditi pomoći mi koliko god je to u njihovoj moći. Također sam pisao Uredu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, ali od njih do sada nisam primio nikakav odgovor", kaže Jan.

Napominje i da se jučer ujutro zaputio u grad Cres, u ured gradonačelnika. Kontaktirao je prvo s pročelnicom s kojom je i do sada bio u kontaktu i pitao ima li novosti, na što je ona odgovorila da nema. Rekla je da se gradonačelnik vratio i da je upoznat sa situacijom te je pitao može li se sastati s njim. Nekoliko puta je dolazio i odlazio tražeći da se nađe s gradonačelnikom. I konačno je pročelnica uspjela dobiti gradonačelnika. No, Jana je zanimala i dokumentacija o koncesiji.

"Isto tako sam je pitao je li arhiv u istoj zgradi, na što je rekla da jest. Na to sam je pitao smijem li dobiti ugovore između grada Cresa i Autotransa vezane uz koncesiju, zapisnike s natječaja i svu prateću dokumentaciju, na što je rekla da mogu te da trebam poslati pismeni zahtjev. Pitao sam je je li O. K. da ga pošaljem e-mailom, na to je rekla da mogu i tako", ispričao je Jan.

Susret s gradonačelnikom

Nakon toga Jan se napokon susreo s gradonačelnikom, a pridružila im se i pročelnica. "Pitao sam ga je li upoznat sa situacijom i on je rekao da jest. Pitao sam ga može li kako pomoći jer je grad Cres vlasnik parkirališta, Autotrans koncesionar, meni je uništen auto, uništen godišnji odmor, na što je on, bez trunke empatije, rekao da to sada trebaju rješavati pravne službe i da on tu ništa ne može", ispričao je Jilek susret s gradonačelnikom. 

Jan kaže da je uvidio da razgovor s gradonačelnikom nema nikakvog smisla. Zapitao je, kaže, pročelnicu je li nabavila dokumentaciju, na što mu je rekla da nije i da je ne očekuje tako brzo jer je to dokumentacija još od 2008. ili 2009. godine i da je malo kompliciranije sve to pronaći. Zahvalio je na tome što su ga primili na sastanak i otišao.

Nitko ne želi preuzeti odgovornost

"Spakirao sam suprugu i klince, otpratio ih s Cresa i uputio u Rijeku, a ja sam se ponovno vratio kako bih riješio prijevoz auta u Rijeku, gdje ću se pridružiti mojima i vidjeti isplati li mi se popravljati automobil", dodaje Jan.

"Dakle grad se ne osjeća odgovornim, Autotrans se ne osjeća odgovornim, prebacuju krivnju na drvo, odnosno na vlasnika parcele kojeg ne mogu identificirati. Jedini koji pokazuju ikakvu želju da pomognu jesu turistički djelatnici, nikoga drugog ništa ne interesira. Da nisam napravio pritisak na pročelnicu da zaista želim vidjeti gradonačelnika, on bi vjerojatno uspješno izbjegao sastanak sa mnom. Kako je moguće da se izdaju koncesije za prostore koji su opasni za život? Da sam s familijom ušao u auto pet minuta ranije ili bio pokraj automobila pet minuta ranije, mogli smo svi stradati. Zar ni tada za to nitko ne bi bio odgovoran? S druge strane, možda me tada ne bi dodatno tužili", ispričao je Jan.

Konačni rezultat odlaska na Cres jest da se vraća bez auta ali se vraća bogatiji jednom tužbom za narušavanje ugleda… "Mogao sam još i bor ponijeti, ionako se ne zna čiji je, možda je moj ako mi je već pao na auto, pa da sam bar za Božić miran", dodaje na kraju Jan.

Ključne riječi

Komentara 65

Avatar mojrodjo
mojrodjo
13:58 02.08.2016.

Nikad im nemoj oprostit. Gospoda oz autotransa su trebali osigurat svoj parking. Nek te isplate pa nek ganjaju oni vlasnika drveta. Gamad jedna. Ja vam kazem nekad covjek mora silu upotrijebit,malo ga provozat u gepeku pa ce isplatit stetu.

Avatar maskmaker
maskmaker
14:12 02.08.2016.

Neki dan si je vozač tog Autotransa prema Karlobagu zapalio pljugu za vrijeme vožnje. A drvo ima kvari ugled. Predobro.

PE
pep
14:04 02.08.2016.

Ovi iz Autotransa sigurno ti nesto duguju..ja bih isao po dvije linije ,popravio svoj auto i onda tuzbom a druga bi bila da bi sav dug prodao nekoj utjerivackoj organizaciji..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije