Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ovaj hrvatski grad pronašao način kako pomoći mladima da dođu do stana

Građani su zadovoljni te kažu kako su iz uprave grada shvatili da je bolje da obitelji dobiju zemljište nego da stoji prazno
16. rujna 2019. u 13:58 2 komentara 4423 prikaza
stanovi
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL/Ilustracija

Slavonski Brod odlučio je pomoći mladim obiteljima tako što im je dao mogućnost najma zemljišta za kuću ili stan, i to po povoljnoj cijeni od tisuću kuna. A nakon deset godina to isto zemljište ili stan mogu i otkupiti. Od cijene stana odbija se onih deset godina najma koji su plaćali.

Davor Božinović i Ivan Budalić Demografske mjere Mladima daju 45.000 kn kako bi ih potaknuli na ostanak

– To je nešto što u našoj državi nema osim u Slavonskom Brodu – kaže gradonačelnik Mirko Duspara. Prema sličnom modelu na 99 godina iznajmljuju se i zemljišta za gradnju kuća. Građani su zadovoljni te kažu da je Grad shvatio da je bolje da daju obiteljima zemljište nego da stoji prazno, javlja HRT.

Najveće smanjenje stanovnika zabilježile su Letonija, Hrvatska, Bugarska, Rumunjska, koje su pogođene iseljavanjem mladog stanovništva i niskom stopom nataliteta Prognoze Stručnjaci izračunali kada će stati iseljavanje Hrvata, evo koliko nam još treba

– Kao što vidite, naselje se popunjava. Bit će vjerojatno sve popunjeno. Mlado naselje, mlade obitelji, puno djece, puno mladih ljudi – kaže Antun Lovrić iz Slavonskog Broda koji će uskoro slaviti useljenje.

Za potpore iz oba modela natjecati se mogu mladi do 45 godina iz cijele Hrvatske.

Video: Demografska slika Hrvatske

 

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • Avatar zrakomlat59
    zrakomlat59:

    Bravo Brođani bravo gradonačelniče. Ovo se može nazvati zaista pomoći a pri tome nema onih koji su zakinuti. Moje najiskrenije čestitke. Drugdje vladaju lopovi s njihovim POS-ovima kradu sebi, bankama i građevinskoj mafiji a narodu mažu oči.

  • Avatar zrakomlat59
    zrakomlat59:

    Ova vrsta pomoći ima smisla i ne služi prodaji preskupih kvadrata i zaštiti banaka i građevinske mafije. Ona ničim nije uvjetovana. Bravo Duspara. Takvog gradonačelnika bih i ja želio ali nema ga na vidiku nažalost.