Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
7. šunkijada

Ova dvogodišnjakinja iz Nijemaca je nacionalna šampionka

Šunkijada
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/4
28.04.2014.
u 10:01

OPG Ivice i Katarine Liščević ima najbolju šunku na ovogodišnjoj Nacionalnoj šunkijadi u Starim Mikanovcima. – Uzgoj šunke puno je teži nego uzgoj kulena, puno je osjetljivija na vremenske promjene – kažu uzgajivači

Na 7. nacionalnoj šunkijadi što je održana u organizaciji Stočarske udruge Utvaj u Starim Mikanovcima, prvo mjesto osvojio je OPG Katarina Liščević iz Nijemaca.

Njezina dvogodišnja šunka s osvojenih 48,2 boda proglašena je šampionom ovogodišnje mikanovačke Šunkijade. Ivica Liščević koji sa suprugom Katarinom vodi OPG kaže kako je uzgoj šunki puno teži nego uzgoj kulena pa ih proizvode samo za vlastite potrebe.

Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL

Šunka je za razliku od kulena, puno osjetljivija na vremenske promjene i voli jaku zimu, a protekla sezona je bila prilično topla, što šunki ne odgovara. Osnovna proizvodnja nam je proizvodnja kulena i tu smo na raznim kulenijadama osvajali brojne zlatne i srebrne medalje, a šunku uzgajamo iz zadovoljstva – kaže Liščević dodajući kako su na prošlogodišnjoj Šunkijadi osvojili srebrnu plaketu pa mu je ovogodišnja šampionska plaketa dokaz kontinuiteta u kvaliteti i logičan niz.

Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL

Na natjecanje se prijavilo 18 proizvođača šunki iz četiri slavonske županije. Stručno povjerenstvo predvođeno prof. dr. Đurom Senčićem pregledalo je i ocijenilo svih 18 prijavljenih uzoraka i zaključilo kako je primjetan napredak u kvaliteti jer se proizvođači pridržavaju savjeta stručnjaka, a posebice raduje ujednačenost po kvalitetu i obliku šunki – kaže Pavo Jarić, predsjednik udruge Utvaj.

Dokaz da je ocjenjivanje pošteno i nepristrano, dodaje on, je to što dosad nikada nije pobijedio proizvođač šunki iz sela domaćina, iako se svake godine natječe 4 do 6 mikanovačkih proizvođača šunki.

>>Slavonci znaju kako spasiti kulen i šunku od toplog vremena

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije