Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONU DRŽE POD KONTROLOM

Ova država s 95 milijuna stanovnika ima tek 35 mrtvih – što rade drukčije od ostalih?

Vijetnam
REUTERS
21.10.2020.
u 13:24

Vijetnam je imao sve predispozicije za moguće katastrofalne razmjere pandemije, no građani su odlučili ponašati se kao da je riječ o biološkom ratu

Dok se države diljem svijeta bore s drugim valom koronavirusa, Vijetnam, država s 95 milijuna stanovnika, ima zabilježenih samo 35 smrtnih slučajeva.

Tran Le Thuy, direktor Centra za medije i razvojne inicijative u Hanoju, za Guardian je objasnio koja je njihova tajna.

– U večernjim satima 7. ožujka dobio sam e-mail od upravitelja poslovne zgrade u kojoj radim u Hanoju. U njemu je pisalo kako je otac Nguyena Hong Nhunga, 17. pacijenta s COVID-19 u zemlji i prvome u gradu, večerao na trećem katu zgrade. Iako je dva puta bio negativan na testiranju za koronavirus, upravitelj zgrade prijavio je njegov dolazak nadležnim vlastima. Sedam djelatnika koji su bili s njim u kontaktu poslano je u samoizolaciju, a zgrada je odmah dezinficirana – napisao je on i istaknuo kako je zemlja ovu reakciju usvojila od početka pandemije i dalje je primjenjuje, piše vecernji.ba.

Tijekom prve faze epidemije vlada je uspjela brzo i sveobuhvatno prekinuti sve putove prijenosa virusa, a svaka zaražena osoba bila je hospitalizirana, piše Thuy. Vlasti su pronašle sve kontakte i poslale ih u samoizolaciju. Vojska je domove zaraženih i njihovu četvrt stavila u lokalni lockdown. Vijetnam se ponašao kao da je riječ o biološkom ratu.

Vijetnam je imao sve predispozicije za moguće katastrofalne razmjere pandemije. Prvo, njegova granica s Kinom proteže se na oko 1300 kilometara, povezan je trgovinski s njom i nema izrazito razvijen zdravstveni sustav. Dakle, zašto je Vijetnam, osim zbog praćenja kontakata, bio toliko uspješan u borbi s COVID-19?

VIDEO Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati

Važan razlog je način na koji se vlada odnosila prema pandemiji, odnosno jer ju je depolitizirala i tretirala je prvenstveno kao zdravstvenu krizu. Nije bilo političkog ili vjerskog upliva zbog kojih bi se manipuliralo podacima. Primjerice, voditelj Centra za kontrolu bolesti u Hanoju uhićen je zbog sumnje na korupciju tijekom nabave kompleta za testiranje, a trgovcima su određene novčane kazne ako su zaštitne maske prodavali po previsokoj cijeni.

Drugi razlog jest to što Vijetnam dobro poznaje Kinu; zna da bi kineske vlasti mogle umanjiti brojke zaraženih, kao što je to bio slučaj s epidemijom SARS-a 2003. Kada je Wuhan u siječnju objavio informaciju o prvom smrtnom slučaju u Kini, Vijetnam je odmah uveo kontrolu granice s Kinom i pregled svih putnika koji dolaze iz te zemlje. To nije bila laka odluka, s obzirom na to da trgovina s Kinom čini znatan dio vijetnamske ekonomije.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar @proma-trač
@proma-trač
13:55 21.10.2020.

Ne daju se (još) potplatiti, ispravno broje i ne šire paniku gdje je ne treba biti, kad nešto zatrebaju, pitaju virologe, a ne glupologe. Manje više, to je to.

SN
snicl
13:43 21.10.2020.

Hodaju u rikverc

DU
Deleted user
14:21 21.10.2020.

Virolog i nobelovac Luc Montagnier, čovjek koji je otkrio virus HIV-a, izjavio je kako je korona napravljena u laboratoriju sa dodanim elementima HIV-a. On je ekspresno cenzuriran, dok s druge strane, ljudi poput Billa Gatesa iznose svoje medicinske savjete bez ikakvih problema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije