Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Buduća tvornica startupova

Otvorene prijave na Nuqleusu, FER u potrazi za novim hrvatskim tech jednorogom

U Zagrebu je otvoren 15. sajma poslova Job Fair
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
24.02.2023.
u 10:39

Prijave su otvorene do 12. ožujka, a 12 najboljih timova i projekata proći će tromjesečni program

Program Nuqleus koji je krajem prošle godine nastao u sklopu FER-a i Inovacijskog centra Nikola Tesla (ICENT), otvorio je prijave za drugu fazu, onu startup inkubacije. Prijave su otvorene do 12. ožujka, a 12 najboljih timova i projekata proći će tromjesečni Nuqleusov program. Cilj je programa naučiti startupove kako validirati ideju, definirati poslovni model te razviti MVP (minimalno vitalni proizvod). Ta, ali i druga važna znanja i vještine (poput istraživanja tržišta, zaštite intelektualnog vlasništva, prikupljanja investicije, prezentacije) dobit će od vrhunskih mentora, a koji će na tjednoj bazi održavati radionice i predavanja.

Nastavak je ovo prve faze programa Nuqleus u kojoj se radilo na formiranju ideja i timova. Matija Srbić, voditelj Nuqleusa, ističe da su vrlo zadovoljni tijekom programa. - Imali smo velik broj prijava već formiranih timova sa znanstveno-istraživačkih institucija kojima je nedostajao netko s druge, odnosno poslovne strane, ali i 35 sudionika koji nisu imali niti tim, niti ideju. Sve smo ih uključili u naše trodnevno događanje kako bi ih povezali i kako bi došli do konkretnih ideja na kojima bi mogli raditi u drugoj fazi - objašnjava Srbić te dodaje da je do sada oformljeno 11 timova, i to tri iz nule.

Povezanost s fakultetom

Svi oni, kao i timovi koji se odluče izravno prijaviti na drugu fazu za ulazak u Nuqleusov program inkubacije, morat će zadovoljiti određene kriterije. - Tražimo timove koji nekoliko godina rade u specifičnom području, odnosno koji imaju specifična znanstveno-istraživačka znanja koja je teško kopirati, a koja žele komercijalizirati. Tim mora biti vezan uz FER, ili kroz zaposlenika ili kroz profesora, ili mora koristiti neku od tehnologija dostupnih na FER-u, a moraju biti spremni posvetiti se projektu sljedeća tri mjeseca - objašnjava voditelj Nuqleusa.

Cilj je Nuqleusa postati tvornica visokotehnoloških startupova. To planiraju postići povezivanjem znanstveno-istraživačkih institucija, kompanija i startupova, a koji će zajednički, uz pomoć respektabilnih stručnjaka svih profila, od onih iz znanosti do onih iz poslovnog svijeta i financija raditi na razvoju deeptech tehnologija, odnosno tehnologija nastalih na inženjerskim inovacijama ili znanstvenim otkrićima. Upravo toga u Hrvatskoj kronično nedostaje, povezivanja raznih svjetova s ciljem stvaranja novog i perspektivnog tehnološkog igrača.

Srbić ističe da su, sudeći po projektima iz prve faze, očekivanja vrlo velika. - Vidimo da u znanstveno-istraživačkoj zajednici postoje ljudi koji razmišljaju o komercijalizaciji, no dosad nije bilo programa koji bi im dao zaokruženu potporu. Ljudima se teško odvažiti krenuti iz znanosti u poslovni svijet jer ne znaju od kuda uopće krenuti. Za razliku od običnog startupa kojem je najčešće dovoljan laptop i dobra volja, u ovim je slučajevima to ipak složenije jer treba znati kako upravljati intelektualnim vlasništvom, a često je potrebna i skupa oprema - kaže Srbić.

Potpora već etabliranih

Taj jedinstveni projekt u Hrvatskoj ima zadatak u tome im pomoći. Jedinstven je i po potpori, njegovi su industrijski partneri redom velike i etablirane tehnološke kompanije - AVL-AST, GDi, Infobip, InfoDom, Končar Digital te Rimac Technology. U investicijskom odboru projekta sjede poduzetnici poput Damira Sabola, Izabela Jelenića, Alana Sumine... Kulminacija projekta je u srpnju kad će 12 najboljih timova predstaviti ideje i projekte na demo dayu.

>> VIDEO Europska komisija zabranila svojim zaposlenicima jednu društvenu mrežu, otkrili i razlog

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije