Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
balkan solar roofs

Otvoren Sunčani ured u Poreču, mjesto za savjetovanje o solarnoj energiji

Vlada RH najavila je oslobođenje od PDV-a na solarne panele
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
05.02.2023.
u 08:00

Poreč je time svojim građanima osigurao mjesto na kojem mogu dobiti odgovore o solarnoj fotonaponskoj elektrani i načinu rada, te informacije potrebne za instalaciju solarne elektrane s popisom nacionalnih tijela koja objavljuju natječaje za sufinanciranje solarnih elektrana.

Sunčani ured Grada Poreča, mjesto na kojem će građani, uz prethodnu najavu moći rezervirati termin te besplatno dobiti savjet i tehničku podršku mogućnost korištenja energije sunca kroz vlastitu solarnu elektranu otvoren je u petak u Poreču. Poreč je time svojim građanima osigurao mjesto na kojem mogu dobiti odgovore o solarnoj fotonaponskoj elektrani i načinu rada, te informacije potrebne za instalaciju solarne elektrane s popisom nacionalnih tijela koja objavljuju natječaje za sufinanciranje solarnih elektrana.

Po riječima direktorice gradskog poduzeća Parentium Gordane Lalić to su ujedno i pitanja koja muče sve one koji žele postaviti vlastitu sunčanu elektranu, a Poreč je prvi kao jedinica lokalne samouprave odlučio otvoriti Sunčani ured. "U razgovoru s građanima na tu temu mnogi su skrenuli pozornost na činjenicu da, kada je u pitanju realizacija vlastite sunčane elektrane, ne znaju od kuda krenuti", rekao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Napomenuo je da je Poreč kao jedinica lokalne samouprave dugi niz godina aktivan po pitanju takvih projekata, ima  osam solarnih elektrana na javnim objektima koje su od svog postavljanja realizirale više od milijun kilovat sati.

Ured je jedna je od aktivnosti u sklopu provedbe projekta Balkan solar roofs, a koji je financiran u okviru Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i klimatske mjere (BMWK). Ukupna vrijednost projekta je 442.294 eura. 

Više zelenih tema pronađite na web stranici Rezolucija Zemlja! 

VIDEO: Morski lav Edi oduševljen je došljakinjom Pamelom u zagrebačkom ZOO-u! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije