Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROVJERITE UVJETE PRIJAVE

Otvoren natječaj za državne stipendije: Dodijelit će ih se 2000 više nego lani, iznos viši za 300 kuna

Rijeka: Studenti na Filozofskom fakultetu u kampusu na Trsatu
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL/Ilustracija
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
12.10.2022.
u 15:00

Prijave na natječaj za dodjelu državnih stipendija podnose se do srijede, 2. studenoga do 12 sati

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je u srijedu natječaj za dodjelu 12.000 državnih stipendija za akademsku godinu 2022./2023. redovitim studentima koji studiraju na visokim učilištima u Hrvatskoj. Mjesečni iznos državne stipendije je 1.506 kuna (200 eura) i isplaćivat će se u devet mjesečnih rata za razdoblje od listopada 2022. do lipnja 2023.

Ove se godine, kako navodi portal Srednja.hr, dodjeljuje dvije tisuće više stipendija nego prošle godine, a iznos je 300 kuna viši. 

Državne stipendije dodjeljuju se redovitim studentima na preddiplomskim, diplomskim, integriranim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijima, kratkim stručnim studijima, preddiplomskim stručnim studijima i specijalističkim diplomskim stručnim studijima slabijega socio-ekonomskoga statusa.

Zatim, dodjeljuju se redovitim studentima koji su djeca osoba poginulih, umrlih i nestalih te djeca mirnodopskih vojnih i civilnih invalida rata; mirnodopski vojni i civilni invalidi rata; djeca civilnih osoba poginulih, umrlih ili nestalih u Domovinskom ratu, djeca civilnih invalida iz Domovinskog rata i civilni invalidi iz Domovinskog rata.

Stipendije se dodjeljuju studentima s invaliditetom i studentima koji su pod skrbništvom ili su kao djeca bili pod skrbništvom ili im je priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja ili im je kao djeci bilo priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja na temelju propisa iz područja socijalne skrbi, koji su upisani na poslijediplomske sveučilišne studije.

Za dodjelu državne stipendije mogu se prijaviti studenti koji imaju status redovitoga studenta na visokom učilištu, koji su hrvatski državljani, državljani države članice EU, Europskoga gospodarskog prostora i Švicarske ili osobe u skladu sa Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti.

Za prijavu obvezno je ispuniti elektronički obrazac koji se nalazi na mrežnoj stranici Ministarstva. Student obrascu pristupa putem  AAI@EduHR elektroničkoga identiteta.

Obrazac se podnosi isključivo u elektroničkome obliku - obrazac i obvezni prilozi ne šalju se u tiskanome (papirnatome) obliku na adresu Ministarstva.

Prijave na natječaj za dodjelu državnih stipendija podnose se do srijede, 2. studenoga do 12 sati. 

Rang-liste studenata koji su ostvarili pravo na državnu stipendiju bit će objavljene na mrežnoj stranici Ministarstva.

Za sva dodatna objašnjenja studenti se mogu obratiti na službenu elektroničku adresu: drzavne-stipendije@mzo.hr

VIDEO Objavljena prosječna zagrebačka neto plaća za srpanj. Provjerite gdje je bila najviša

Komentara 1

SE
serafin002
15:56 12.10.2022.

Čemo ove stipendije i puste milijarde za školovanje nepotrebnih profesija ili onih koji će nakon školovanja u inozemstvo a nama ostaju dugovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije