Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novac za poljoprivrednike

Otvoren natječaj iz Programa ruralnog razvoja težak 332 milijuna eura

Vedran Mornar,Tihomir Jakovina
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
30.01.2015.
u 14:29

Jakovina je danas izjavio kako se jesu poskliznuli na Programu ruralnog razvoja, no svakodnevnim kontaktima s EK, sve su mjere usuglašene te se prihvaćanje kompletnog programa očekuje već u ožujku ove godine

Ne bih se igrao i kockao sa sudbinom hrvatskih poljoprivrednika da raspisujemo natječaj za koji nemamo načelan dogovor s Europskom komisijom i argumentirano obranjena stajališta, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, predstavljajući upravo otvoreni natječaj za mjere 4.1 i 4.2 - prve dvije mjere iz Programa ruralnog razvoja Hrvatske 2014.-2020., teškog 332 milijuna eura godišnje.

Program ruralnog razvoja na koji je, podsjetimo, svojedobno stiglo 377 prigovora Europske komisije, još nije prihvaćen. No ministar je uvjeren kako s raspisanim mjerama ulaganja u fizičku imovinu neće biti problema da se realiziraju. Riječ je, tvrdi se, o najizdašnijoj mjeri iz programa u kojega je Hrvatska uvrstila 18 mjera, iz kojega se poljoprivrednim gospodarstvima i tvrtkama nudi se od 5000 do čak 5 milijuna eura potpora po projektu - ukupno 640 milijuna kuna u ovoj godini, dok se, primjerice u IPARD-u, godišnje nudilo 200 milijuna kuna.

Jakovina je danas izjavio kako se jesu poskliznuli na Programu ruralnog razvoja, no svakodnevnim kontaktima s EK, sve su mjere usuglašene te se prihvaćanje kompletnog programa očekuje već u ožujku ove godine. Inače EK je za razdoblje od 2014. do 2020. stiglo 118 programa ruralnog razvoja svih 28 članica, a do sada ih je, ustvrdio je ministar, prihvaćeno devet.

Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, danas je kazao kako poljoprivrednici već godinu dana čekaju natječaje iz Programa ruralnog razvoja te pozdravljaju današnji, prvi natječaj. No kako program još nije usvojen od EK, tko garantira da EK, nakon javljanja poljoprivrednika na natječaj, neće povući neke mjere, kako je to prije nekoliko dana učinila s mjerom sufinanciranja integriranih ulaganja, također planiranom u natječaju, pita Brlošić.

U svakom slučaju, konačno će se vidjeti koliko je u Hrvatskoj poljoprivrednika koji su spremni funkcionirati u EU i koliko ih je po regijama, rekao je Brlošić. No s obzirom na situaciju u agraru, sumnja da ni 5% OPG-a neće uspjeti povući novac iz natječaja. Od 80.000 njih u sustavu potpora mođda ih je svega 30.000 sposobna napisati projekte, platiti konzultante... Upitno je i na koji će ih način podržati banke pa Brlošić nudi pregovore s bankama kako bi se unaprijed našlo zadovoljavajuće rješenje.

Komora traži i sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem kako bi u otpis dugova socijalno ugroženim građanima ušla i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, od kojih su mnoga stavila ključ u bravu.

S obzirom da se država ogradila od ulaganja koja kasnije eventualno ne prihvati EK u Programu ruralnog razvoja, Mijo Latin, potpredsjednik HPK i predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza, zatražio je da Ministarstvo poljoprivrede snosi trošak neprihvaćenih ulaganja. Tvrdi kako je u primjedbama Europske komisije na Program ruralnog razvoja, upravo njih 50% bilo na mjere za koje je danas raspisan natječaj.

>> Zašto uvozimo toliko hrane? Jakovina: Zato što 20 godina radimo krivo, ali to mijenjamo iz dana u dan

Komentara 6

DU
Deleted user
17:18 30.01.2015.

Valjda se Varga neće javiti pod lažnim imenom...a tko će ga znati

ZD
zdepar
15:56 30.01.2015.

vidi kako se ministar čudi da je njegovo ministarstvo, možda, nešto dobro napravilo

DU
Deleted user
17:01 30.01.2015.

Sad se piše o nekim novcima kao o nečemu što dobivamo na neku mudrost ministara. Jedina prava istina je da smo članica EU i taj novac zaslužujemo redovnim putem ,a bilo bi ga i više da su ministri i ministarstva malo pismeniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije