Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobavljači:

Otpis dugova ne dolazi u obzir, ako nema dogovora – nema robe

Dukatov pogon
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
08.04.2017.
u 20:14

Vjerujemo da će konzultanti, povjerenik i novi menadžment Agrokora naći načina da se situacija hitno riješi, kaže Z. Stanković

Sve je dulja lista dobavljača koji prestaju s isporukom robe Konzumu. Na jučerašnjem sastanku dosad najvećeg broja malih, srednjih i velikih dobavljača, njih 50-ak, odlučeno je da do dogovora s novoimenovanim Vladinim povjerenikom za Agrokor u ponedjeljak, na kojemu će iznijeti zahtjeve koje su prije 10-ak dana predstavili i bankama, na police Konzuma nitko više ne šalje nikakvu robu, osim kruha. 

Ulaganje za kapital

Zoran Stanković, član uprave Atlantic grupe i predstavnik Koordinacije dobavljača i proizvođača, ponovio je tri njihova zahtjeva koja su, kako tvrdi, vrlo jednostavna za rješavanje – prihvaćanje predloženog plana otplate starih potraživanja koja dobavljači imaju prema Konzumu, pitanje regresnog duga koji se treba vratiti na Agrokor te da se osigura prioritetno plaćanje novih isporuka robe koje bi se događale od ponedjeljka nadalje. Na eventualni otpis duga ne pristaju.

– Vjerujemo da do toga neće doći, nego da će konzultanti, povjerenik i novi menadžment Agrokora naći načina da se situacija zatvori tako da potencijalno netko od većih financijskih vjerovnika zamijeni svoje ulaganje djelomično za kapital – rekao je Stanković. Prokuristica Kraša Marica Vidaković ocijenjuje kako se radi o najvećoj krizi od Domovinskog rata.

– Banke su na nama predugo zarađivale, špekulirale i nisu odgovarale na naše apele u posljednjih desetak dana – istaknula je Vidaković koja se nada da će novi povjerenik prepoznati stvarne interese hrvatskog gospodarstva, a to je proizvodnja.

Cirkusanti skupljaju poene

U suprotnom, već za koji dan u Konzumovim bi se prodavaonicama mogao vidjeti scenarij koji je teško i zamisliti. Trgovine će biti prazne, bez voća i povrća, koje na zalihama može trajati najviše dan-dva, svježeg mlijeka, jaja te svega ostalog za što je, s obzirom na to da su neki dobavljači i prije nekoliko tjedana prestali s isporukama, teško pojmiti ima li ih još i koliko u Konzumovim skladištima. Roba iz manje strateških dućana već sad se povlači kako bi se popunili oni elitniji, frekventniji, prodavači pune samo prve redove stvarajući dojam popunjenosti... Iz mliječne industrije uvjeravaju nas kako neisporuka mlijeka Konzumu neće rezultirati i prestankom otkupa mlijeka od seljaka, iako neki spekuliraju kako bi se i to moglo dogoditi i za sobom povući i mljekarske prosvjede koji će postati Plenkovićev problem.

– Bankari su sebe zaštitili, a nas ko šiša. Volimo mi i Konzum i Agrokor, ali sada trebamo štititi vlastite interese i interese cijelog sustava. Među nama su najkompetentniji ljudi hrvatskog gospodarstva, Kraš, Franck, Vindija... a svi se ponašaju prema nama kao da smo djeca, dok ove koji cirkusiraju s pozivnim centrima i slično ne treba ni spominjati. Kome oni pomažu, a koriste medijski prostor da bi skupljali poene? – pitao je jedan od ogorčenih dobavljača.

Iz Vlade je jučer priopćeno kako se premijer Andrej Plenković sutra u 10 u Banskim dvorima sastaje s ključnim dobavljačima, a u 12 sati s Koordinacijskim odborom banaka kreditora Agrokora. Sastanku će nazočiti i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić te ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

>>Dobavljači Konzuma: U ponedjeljak očekujemo razgovor s povjerenikom o našim zahtjevima

>>Tko će biti povjerenik za Agrokor? Koncern bi mogao voditi stranac

Ključne riječi

Komentara 11

LA
lazio
22:30 08.04.2017.

Samo Kolinda ovo moze da rjesi

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
20:40 08.04.2017.

Agrokor se nada da dobavljaći neće potraživati novac za isporućenu robu ,,a radnici da neće potraživati zaostale plaće !

SI
siskic
22:09 08.04.2017.

dobra je ova teta vidaković koja se obrušila na sdp-e i njhov prijedlog....a ni riječi o hdz-e bratiji koji je jedini i isključivi krivac za todorića i agrokor i za svu ovu lakrdiju. zašto ? zato jer je ta bratija i stvarala takve kao što je todorić i sve im omogućavala. ....no, vjerojatno je navedena u tom jatu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije