Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAPRIJE

Otočani dobili skoro 18 tisuća kuna račun za vodu: 'Tri puta su veći nego inače'

Ilustracija
Foto: Borna Filic/Pixsell
1/4
11.09.2019.
u 17:47

O cijeloj su situaciji izvijestili nadležne službe i resorno ministarstvo.

Kaprije je otok smješten na središnjem dijelu šibenskog otočja te je, s obzirom na to, voda zbog transporta skuplja, nego li u ŠIbeniku. Njegovi su se stanovnici ovih dana pobunili protiv, smatraju, previsokih računa za vodu koje su stigle na adrese otočana. Cifre su, kažu, trostruko veće od ranijih za istu potrošnju.

– Nitko nije dobio račun za kolovoz ispod tisuću kuna i nitko od nas nije znao da se cijena za otoke mijenja. Osim što smo dva puta plaćali priključak za vodu, sada smo dobili i tri puta veće račune od uobičajenih. Uz moju majku koja živi na Kapriju, prebivalište u toj kući imamo i ja i brat, a na računu je samo njoj obračunata kubikaža po povlaštenoj cijeni, iako na 45 kubika godišnje po cijeni koja se plaća u Šibeniku imamo pravo svo troje. U račun nam ulazi i cijena vodonosca koja je 15 tisuća kuna po turi i dijeli se na potrošnju svih mještana – rekla je Petra Nova za Šibenski portal.

Foto: Marin Tironi/Pixsell

Osim nje, u istom problemu je i Jolanda Bareša, koja već 22 godine živi na otoku.

- Račun od 17.880 kuna šokirao nas je jer smo za srpanj platili vodu oko 800 kuna. U prizemlju imamo restoran, a na katu dva stana u kojima živimo sestra i ja. Sve je na jednom vodobrojilu. Lani smo u srpnju platili vodu 1.200 kuna, a u kolovozu 1.800 kuna. Sramota je da tek danas, nakon što su stigli računi, saznajem od čovjeka iz Mjesnog odbora da ugostitelji imaju pravo na povrat pola iznosa za dokazanu potrošnju. Ali i s tim je račun ogroman, a kad će povrat ne znamo – kazala je Bareša za Šibenski portal.

O cijeloj su situaciji izvijestili nadležne službe i resorno ministarstvo.

– Ranije je bilo regulirano da je po kućanstvu 150 kubika godišnje potrošnje po cijeni koju plaćaju građani Šibenika, bez stavke odvodnje, a sada je za fizičke osobe s prebivalištem na otoku 45 kubika godišnje granica do koje je niža cijena. Dakle, do te količine cijena kubika je kao u Šibeniku, bez stavke odvodnje, znači ispod 13 kuna, a sva potrošnja iznad te količine plaća se oko 80 kuna po kubiku. Za ugostitelje je određeno da im država refundira 50 posto troška prijevoza vode koje dokažu računima- rekao je Frane Malenica, direktora Vodovoda i odvodnje Šibenik, za Šibenski.

Komentara 3

OB
ObrenM
19:26 11.09.2019.

Pogledajte racune za vodu na kopnu.Cijena stvarno potrosene kolicine vode je tri do cetiri puta niza od silnih poreza "navrnutih" na potrosenu vodu.Ovo nebi palo napamet ni Franji Tahiju-Zna se.

Avatar Niškorist
Niškorist
18:02 11.09.2019.

Ća hoće kolike su cijene u restoranu i i apartmanima ?

LA
lakosh
20:31 11.09.2019.

Računi su puta 10 za istu potrošnju, ne puta 3. Iz samog teksta je to očito! Nadalje ja nisam ni bio priključen na vodovod ali svejedno mi je došao račun od 2450 kuna. za istu potrošnju sam prošli mjesec potrošio 300 kn.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije