Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON PROZIVKE BLOKIRANIH

Bošnjaković: Ja nisam imenovao Metelka u radnu skupinu za izradu Ovršnog zakona

Dražen Bošnjaković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
VL
Autor
Valentina Wiesner
10.10.2018.
u 15:21

Sumnjamo da je slučajnom elektronskom prepiskom na cijelu radnu skupinu za izradu Ovršnog zakona proslijeđen prijedlog izmjena nacrta novog Ovršnog zakona od odvjetnika iz Hanžekovićeva ureda, kaže Miriam Kervatin

Sumnjamo da je slučajnom elektronskom prepiskom na cijelu radnu skupinu za izradu Ovršnog zakona proslijeđen prijedlog izmjena nacrta novog Ovršnog zakona od odvjetnika iz Hanžekovićeva ureda. Kako je to moguće ako je radna skupina jedina ovlaštena za izradu novog zakona. Ustavna demokracija je ugrožena  jer je propisano na koji se način donose zakoni, istaknula je na konferenciji za novinare čelnica Blokiranih Miriam Kervatin te proslijedila novinarima prijedlog izmjena zakona koji je radnoj skupini stigao iz ureda Hanžeković i partneri.

Što se tiče sadržajnih intervencija iz ureda koji je poznat najviše po biznisu s ovrhama, spominje one koje se odnose na preispitivanje prijedloga da se zimi ne provode ovrhe nad nekretninama, što bi izbacili iz zakona, kao i limit od 40 tisuća kuna duga za ovrhu nad nekretninom. Upućuju i da se ne smije smanjiti utjecaj javnih bilježnika niti smanjiti naknade i nagrade odvjetnika. Smatraju da su ovršenici previše zaštićeni i da to treba smanjiti.

– Nije problem da bilo koja pravna osoba sudjeluje u javnoj raspravi sa svojim prijedlozima. No, otkud Hanžekovićevu uredu dokument koji još nije javan? Netko je kompromitirao rad radne skupine  – optužuje tajnik Blokiranih Mario Strinavić i postavlja pitanje tko je onda napravio kostur zakona, je li i to Hanžekovićev ured.

Kervatin je naglasila da je u Hrvatskoj izgleda uobičajeno da razni Borgovi pišu zakone iz kojih će ostvarivati osobnu korist, ali je apsurdno da imaju dominantan utjecaj na sadržaj tog zakona. A u prijedlogu iz Hanžekovićeva ureda utječe se na 80 posto sadržaja zakona.

Nacrt zakona možete skinuti ovdje.

'Svi će biti pozvani da daju svoj stav'

Na upit o svojstvu u kojem je odvjetnik Damir Metelko poslao prijedlog izmjena zakona, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković pojasnio je kako je to napravio kao zamjenik člana radne skupine.

- Ja ga nisam osobno imenovao u radnu skupinu, delegirala ga je Hrvatska odvjetnička komora, kao zamjenika svog predstavnika Miće Ljubenka, a mi nemamo ništa protiv. Uskoro će, u javnoj raspravi, svi odvjetnici i javni bilježnici biti pozvani da daju svoj stav - kaže ministar. 

Razumljivo mu je, komentira, da iskre frcaju na spomen ureda koji je postao gotov sinonim za ovrhe, no ne može, kaže, isključiti čovjeka jer radi taj posao. 

- Svatko ima svoje gledište, a mi ćemo donijeti zakona kakav ćemo donijeti - zaključio je ministar. 

Komentara 22

DU
Deleted user
11:46 10.10.2018.

Pa ima ga kad ga je vjerojatno njegov ured pisao za Vladu što nebi bilo ništa čudno.

DU
Deleted user
12:07 10.10.2018.

Ponavlja se priča oko lex Agrokora. Jedino je dvojba ima li svaki zakon svoju Borg skupinu ili su u pitanju uvijek isti?

Avatar John Dillinger
John Dillinger
12:39 10.10.2018.

Još jedno pogodovanje povlaštenim informacijama, i naravno da opet neće nitko odgovarati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije