Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šestogodišnja istraga

Otkriveno tko je izdao Annu Frank? Dugogodišnja istraga otkrila je iznenađujućeg mogućeg osumnjičenika

Dusko Marusic/PIXSELL
17.01.2022.
u 13:09

Više od 75 godina nakon nacističkog upada u tajni dio kuće u Amsterdamu, istraživači su otkrili da je "vrlo vjerojatno" Van den Bergh izdao obitelj Frank kako bi spasio vlastitu obitelj, rekao je član istraživačkog tima Pieter van Twisk za dnevni list NRC u ponedjeljak.

Šestogodišnja istraga neriješenog slučaja izdaje Anne Frank otkrila je iznenađujućeg mogućeg osumnjičenika za smrt autorice najpoznatijeg dnevnika na svijetu, koja je otkrivena u skrovištu i umrla od tifusa u nacističkom koncentracijskom logoru 1945.

Relativno nepoznatu osobu, židovskog javnog bilježnika Arnolda van deen Bergha, imenovao je tim sastavljen od umirovljenog FBI agenta Vincenta Pankokea i oko 20 povjesničara, kriminologa i stručnjaka za podatke.

Više od 75 godina nakon nacističkog upada u tajni dio kuće u Amsterdamu, istraživači su otkrili da je "vrlo vjerojatno" Van den Bergh izdao obitelj Frank kako bi spasio vlastitu obitelj, rekao je član istraživačkog tima Pieter van Twisk za dnevni list NRC u ponedjeljak.

Anne je otkrivena 4. kolovoza 1944. nakon dvije godine skrivanja. Miep Gies, koja je pomagala obitelji, čuvala je Annin dnevnik na sigurnom sve dok ga nije objavio Annin otac, Otto, 1947., dvije godine nakon što je Anne umrla u logoru Bergen Belsen u dobi od 15 godina.

Dnevnik Anne Frank preveden je na 60 jezika i ima milijune čitatelja širom svijeta. Pokušaj identificiranja izdaje nije trebao dovesti do kaznenog progona, već rješavanja jednog od najvećih nerazjašnjenih msiterija u Nizozemskoj u Drugom svjetskom ratu.

Koristeći tehnike Big Data istraživanja, sastavljena je glavna baza podataka s popisima nacističkih suradnika, doušnika, povijesnih dokumenata, policijskih evidencija i prethodnih istraživanja kako bi se otkrili novi tragovi.

Deseci scenarija i lokacija osumnjičenika prikazani su na karti kako bi se identificirao izdajnik, na temelju saznanja o skrovištu, motivu i prilici. Nalazi novog istraživanja bit će objavljeni u knjizi kanadske autorice Rosemary Sullivan, "Izdaja Anne Frank", koja će biti objavljena u utorak. Prošlih desetljeća navođeni su deseci osumnjičenika, ali nikada prije nisu bile tako opsežno primijenjene moderne istražne tehnike za identifikaciju osumnjičenika. 

Komentara 3

DU
Deleted user
16:24 18.01.2022.

Treba mu dati posthumno odlikovanje ,jer ja kao savjestan gradanin izvršio svoju dužnost, i postivao je zakon i red.

Avatar barba_barba
barba_barba
15:37 17.01.2022.

van den Bergh je otisa na Gestapo, reka ja san taj i taj- po vjeroispovijesti hebrejac i iman malu informaciju za vas?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije