Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIVENI DETALJI

10 načina na koji je CIA drogirala ljude i životinje: Agenti si međusobno podmetali LSD

LSD
Foto: Thinkstock
22.09.2016.
u 10:40

Nisu ni znali na koji će način MK-ULTRA promijeniti svijet...

1950-ih godina CIA je započela program naziva MK-ULTRA. U strahu kako će ih Sovjetski savez preduhitriti u tehnikama špijunaže, investirali su u bizarno istraživanje: može li se LSD koristiti za manipuliranje? Mogu li njime kontrolirati umove?

To što je MK-ULTRA postojao dobro je poznata činjenica, no većina ljudi nije svjesna koliko su detalji programa, u najmanju ruku - ludi. Kako prenosi ListVerse, agenti CIA-e bili su spremni na sve. Drogirali su slona usmrtivši ga, cijeli francuski gradić, jedni druge, a LSD su pokušali umetnuti i Fidelu Castru kako bi ga osramotili pred nacijom...

1. Agenti CIA-e jedni su drugima podmetali LSD (gdje god bi stigli)

U ranoj fazi programa MK-ULTRA, LSD je testiran na agentima koji bi se javili dobrovoljno i koji bi potom vrlo oprezno uzeli male doze LSD-a i pratili učinke i nuspojave koje je imao na njih.

No ubrzo je sve izmaklo kontroli. Svaki dobrovoljac pristao je na uzimanje LSD-a u svako doba, bez posebne najave. Ubrzo je LSD u kavama zaposlenika postao uobičajena pojava.

Kada je CIA 1954. godine održala uredsku zabavu, morali su naglasiti kako je strogo zabranjeno stavljati LSD u punč. No čak ni tada agenti nisu vjerovali jedan drugome i, ponijevši svoju bocu vina, odbijali je spustiti čak i na sekundu.

2. Priručnik 'Kako podvaliti LSD' napisao je mađioničar

Nije trebalo dugo kako bi se uporaba LSD-a proširila izvan ured CIA-e. Ubrzo se program proširio na bezazlene građane, pa su u pomoć pozvali stručnjake - mađioničare.

John Mulholland, profesionalni iluzionist, napisao je priručnik o tome kako neprimjetno podvaliti LSD u nečije piće. Naučio je agente kako da odvrate pažnju publike, tako što bi zapalili šibicu, dok je druga ruka posezala za pićem. Čak ih je naučio trik kojim bi zalijepljena tableta LSD-a, sa kutije šibica, pala u čašu.

Prema nekim dokumentima, Mulhollandove su metode odbačene i zapravo nikada nisu korištene. Drugi pak tvrde kako je njegov priručnik bio ključan element programa.

3. Unajmljivali su prostitutke kako bi drogirali svoje klijente (ili gledali seks?!)

Jedan od načina testiranja LSD-a bila je operacija koja je doista živjela prema svojem imenu - Ponoćni klimaks. 

Naime, CIA je otvorila bordel i plaćala stotine dolara prostitutkama koje bi zatim drogirale svoje klijente. Odvučeni su u sobu kraj koje je bilo zrcalo kroz koje je sve promatrano.

Službeno stoji kako je CIA zapravo testirala pprostitutkejer ih je zanimalo mogu li postati tajni agenti i koliko će uspješno moći izvući informacije iz mete koristeći seks i drogu.

Neslužbeno, ovo je bila savršena izlika kako bi profesionalni špijuni CIA-e mogli promatrati seks. Koordinator projekta, George White, napisao je kako je bilo "zabavno, zabavno, zabavno", dodavši "gdje drugdje bi američki dečko mogao lagati, ubijati, varati, krasti i silovati sa blagoslovom onih s najviših pozicija?"

4. Psihičke bolesnike drogirali su dok ne bi pali u komu 

Kanada je također bila dijelom MK-ULTRE. Profesor Hebb uspješno je natjerao grupu studenata na LSD-u, da vjeruju kako je Bog stvorio svijet u 7 dana. Grupicu koja se izjašnjavala ateistima zatvorio je u prostoriju te im puštao snimke koje su podupirale kreacionističke teorije. Kada su izašli, studenti su 'podupirali' ideju kako je svemir stvorio svemoćni Bog.

Doktor Cameron je pak, Hebbove ideje odveo korak dalje. On je vjerovao kako uz pomoć LSD-a može prebrisati nečiji mozak i krenuti ispočetka. Koristio bi koktel lijekova i droge kako bi psihičke bolesnike stavio u 10-dnevnu komu. Zatim je započeo terapiju elektrošokovima dva puta dnevno, što je 5 puta više od normalne terapije.

Koliko su ove metode bile učinkovite - ne zna se. No, Cameronove metode pojavile su se nekoliko godina kasnije u novim CIA-inim priručnicima.

5. Držali su čovjeka drogiranim 174 dana

Nekim su eksperimentima naprosto testirali koliko dugo netko može biti drogiran. A odgovor je - jako, jako dugo.

U jednom eksperimentu, grupi Afroamerikanaca sa već postojećom navikom na drogu davali su LSD u periodu od 77 dana. Svaki put kada bi se njihova tolerancija na drogu povećala, udvostručili ili čak učetverostručili bi dozu, kako bi vidjeli mogu li se oduprijeti.

77 dana bio je njihov rekord, no to je daleko od najgoreg (prema njima - najboljeg) rezultata. Psihički bolesnik iz Kentuckyja drogiran je toliko često da je u transu proveo 174 dana. Nakon što je eksperiment završio, bolesnik se našao u beskonačnom 'tripu' do kraja života.

6. LSD su dali i mački

CIA je drogirala i životinje. Kruže priče kako su LSD dobili svi, od psa od paukova. No eksperiment s mačkom je taj koji se snimljen i koji slobodno cirkulira u javnosti.

Najprije su mačku stavili u kavez s mišom. Naravno, mačka je odmah, refleksno, uhvatila miša i pojela ga. Natrpavši mačku drogom, ona je radikalno promijenila ponašanje. Na LSD-u, mačka je bila prestrašena prisutnošću miša. Svaki put kada bi joj se miš približio, pokušala se zavući u sigurnost kutka kaveza

Većina MK-ULTRA programa bila je tajna, no ne i ovaj eksperiment. Snimka je poslana vojsci kako bi pokazali koliko je su napredovali u korištenju novih tehnika.

7. Predozirali su slona

Kako je već spomenuto, CIA je isprobala LSD na gotovo svim životinjama - uključujući i slona.

1962., Sveučilište u Oklahomi surađivalo je sa CIA-om, istraživajući učinke LSD-a na slonovima. Željeli su vidjeli može li slon 'podivljati' i postati agresivan, no završilo je tako što su ga ubili.

Slon je težio 3.200 kilograma, pa su ga istražitelji natrpali sa masivnim 297-miligramskim dozama. Slon od te količine LSD-a nije 'pošašavio', tužno je ispustio zvuk svoje slonovske trube i srušio se na zemlju, dobio napadaj i umro u vlastitim fekalijama.

Pokušali su ga spasiti ubrizgavši lijek u njegovo uho, no bez uspjeha. Slon je, nakon što je čak sat i 40 minuta imao epileptične napadaje, umro.

8. Drogirali su francuski gradić

1951. godine, francuski su gradić preplavile bolesti popraćene halucinacijama. Jedna se osoba pokušala utopiti jer je bila uvjerena kako će je živu pojesti zmije. Druga osoba vidjela je svoje srce kako puže iz stopala pa je preklinjala doktore da ga vrate nazad. Drugi su vidjeli crvene cvjetove kako rastu iz njihovih tijela. Mnogi su hospitalizirani, a najmanje ih je petero umro.

Službeno objašnjenje glasi kako je kruh lokalne pekare bio kontaminiran sa psihodeličnom plijesni. No jedan je novinar tvrdio kako je upravo CIA podmetnula LSD u kruh.

Nakon što je članak izašao, ubrzo je optužen za laži. Nikada nije potvrđeno je li CIA zaista stajala iza ovog slučaja, no zanimljivo je spomenuti kako nije ni zanijekala popis onoga za što je optužena, osim jedne stavke - smrti petero ljudi.

9. Pokušali su drogirati Fidela Castra

Tajne službe bili su determinirane u svojim pokušajima da naude Fidelu Castru. U obzir su dolazili i najluđi pothvati, od ubojstva do toga da ga 'samo' osramote. Jedan od pokušaja uključivao je LSD.

Plan je bio drogirati Castra tijekom konferencije uživo. Agenti su se nadali kako će LSD početi s djelovanjem usred njegovog govora. On će zatim početi paničariti i osramotiti se pred nacijom.

Jedini razlog zbog čega plan nije zaživio jest taj što se SAD ipak odlučio ubiti Castra. No planovi drogiranja, a time i sramoćenja svjetskih vođa nisu umrli. Javili su se kasnije u razgovorima o egipatskom predsjedniku Gamalu Abdelu Nasseru.

10. Sve je stalo samo zbog činjenice što su pronašli 'bolju' drogu

1962. godine, vlada je donijela zakon kojim se moraju tražiti posebne dozvole za korištenje LSD-a. Divlji dani ove droge u redovima agenata tako su došli do svog kraja, iako je prošlo još čitavo desetljeće do ukidanja MK-ULTRE.

CIA-i to nije osobito teško palo jer su LSD koristili sve manje i manje. Ne zato što su razvili svijest o njegovim posljedicama, već zato što su našli mnogo jaču drogu imena BZ.

Kada je  program MK-ULTRA zatvoren, agent koji je bio zadužen za njega ocijenio ga je bezvrijednim. No zapravo je, bez da je znao, imao veći utjecaj na svijet no što je ikada mogao zamisliti. Jedan od sudionika eksperimenta krenuo je u Electric Kool-Aid Acid testove, što je bila iskra koja je zapalila hippie pokret.

Možda MK-ULTRA nije učinila svijet sigurnijim mjestom - no svakako ga je promijenila.

>> 10 činjenica o špijunima koje vas neće ostaviti ravnodušnima

Komentara 2

KE
kentie
11:25 22.09.2016.

Vrlo, vrlo zanimljiva priča; no ona ima svoj nastavak u beat i pop muzici. Ove pojmove namjerno koristim jer upravo te muzike su "presjekle" rock and roll napola i zapravo ga marginalizirala na neodređeno vrijeme.Naime, u UK-u su se pojavilii Beatlesi i govorili da oni sviraju beat muziku a ne rock and roll, premda su u Hamburgu narasli i odrasli na rock standardima npr. Chuck Berryja, Eddie Cochrana, Elvisa Prietslya, Little Richarda, Carl Perkinsa i dr. Isto tako i Rolling Stonesi u Londri. I svi su oni uredno konzumirali smotku od marihuane i LSD kao potonju drogu. O tome je čak i pisao u Zagrebu "Plavi vjesnik". Al zato su u tom "bunilu duginih boja" nastale predivne pjesme i albumi koje i dan danas rado konzumiramo i slušamo. Uostalom sjetite se gitarista rolića, Briana Jonesa koji je pod drogama iskomponirao fantastične stvari npr. Paint it black i dr., a poslije se "utopio" pod nerazjašnjenim okolnostima u bazenu svog imanja. Potom se pojavila čuvena psihodelija krajem 1966, potom Woodstock festival di su svi totalno bili drogirani na pozornici i svirali nemoguće i maestralno fantastično i dobro. Joj kad se sjetim samo Peter Greena i Fleetwood Maca; brrrr. da se smrzneš koja "strašna" glazba. Kad smo već kod psihodelije u beat muzici, pored ostalog ne bi se niš čudil da Charles Manson i njegovi sljedbenici nisu bili dio tog eksperimenta sa LSD-om (mada su oni kasnije prešli na "teže" droge poput heroina koji kao štakor jede svoju žrtvu dok ju ne uništi i ubije), samo sa nesagledivim posljedicama čiji je krvavi pohod na Beverly Hilsu u javnosti bučio i hučao kao najžešći tajfun.

G4
G_4
08:31 23.09.2016.

Kod nas su isto u vrijeme II svj. rata imali običaj da prije nego se kolju svinje da ih se dobro išamaraju. I baš u to vrijeme kada su Njemci planirali napad na naše selo vidjeli su sa brda dalekozorom da ovi naši šamaraju svinje pa kaže njihov komadant kada oni šamaraju svinje kako će tek prema nama i okrenuli se i otišli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije