Naslovnica Vijesti Hrvatska

Otkrivamo 10 točaka kojima na euroizbore idu Živi zid, talijanski Pokret 5 zvijezda...

Lukanić: Jedni druge podržavat ćemo u EU parlamentu, ali imamo pravo i na svoje stavove
27. veljače 2019. u 15:32 47 komentara 1608 prikaza
Živi zid
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Talijanski Pokret pet zvijezda (M5S), desničarski poljski pokret Kukiz’15, finski Liike Nyt i hrvatski Živi zid usuglasili su sredinom veljače u Rimu manifest u deset točaka kojim će pred birače uoči izbora za EU parlament koncem svibnja. Što je točno dogovoreno, Živi će zid prezentirati članovima i javnosti sredinom ožujka, a zasad otkrivaju kojih to točno dogovorenih deset točaka manifest sadrži.

Alexa Wild Bivša porno glumica nova je članica Živog zida

Nova budućnost

Europa pristupačna građanima pod kojom se podrazumijeva participativna i izravna demokracija omogućena putem e-demokracije prva je točka ili prvo obećanje iz manifesta. Stranke će se zalagati i za postideološke europske promjene što je druga točka, a žele i transparentnu Europu u kojoj se vodi beskompromisna borba protiv korupcije i međunarodnog organiziranog kriminala, što je, kažu u Živom zidu, možda i najvažnija točka manifesta.

Živi zid
1 / 10
Ivan Pernar

– Ja kao predsjednik Živog zida najavljujem da ćemo uzeti talijanske antimafijaške zakone, jako stroge zakone po kojima se radi borba protiv mafije, one klasične talijanske mafije i implemetnirat ćemo ih u Hrvatskoj – tvrdi šef Živog zida Ivan Vilibor Sinčić. Nova budućnost projekta europske suradnje, odnosno međusobna suradnja i poštovanje nacionalnih identiteta, četvrta je točka manifesta, a stranke će potpisati i da će se zalagati za korjenitu promjenu europskih institucija, odnosno da će se zalagati za proces donošenja odluka prema potrebama građana.

Osijek: Živi zid obratio se građanima i podijelio donacije samohranim roditeljima Živi zid Sinčić samohranim roditeljima uručio donacije od 500 kuna: 'To je prva faza'

Traže i unapređenje kvalitete života građana putem javnog zdravstva i zaštite okoliša te će se zalagati i za solidarnost i sigurnost za koju će tražiti novi europski model kao rješenje migracijskih kriza.

U manifestu stoji i da stranke traže pravednu Europu sa zaštitom realne ekonomije i ograničenjem utjecaja financijskog sektora. Zalažu se i za europsku izvrsnost, odnosno zaštitu domaćih proizvoda i razvoj domaće poljoprivrede.

Zadnja točka manifesta je vjerovanje u budućnost uz obećanje da će se razvijati programi i alati za mlade.

Osim spomenute četiri stranke, manifest će, doznajemo, potpisati i grčka stranka Akel koja se “društvu” priključila prije nekoliko dana, a nije isključeno da se ovom bloku stranaka koje će potpisati manifest priključi i više od pet stranaka s obzirom na to da Pokret 5 zvijezda aktivno radi na proširenju tog bloka prije EU izbora.

Crobarometar veljača CROBAROMETAR HDZ i dalje dvostruko jači od SDP-a i Živog zida, Orešković ispred Bandića

Kreću na turneju

– Svaka zemlja, odnosno stranka koja dolazi u taj blok ima svoje specifičnosti i probleme s kojima se želi suočiti, odnosno koje želi riješiti. To znači da ćemo jedni druge u okviru EU parlamenta podržavati, ali isto tako svaka stranka ima pravo zastupati svoje stavove u onim situacijama u kojima se ne slaže s ostalim potpisnicama. Primjerice, Italija ima euro kao valutu 20 godina i to je potpuno različita situacija u odnosu na Hrvatsku koja nije i ne smije uvesti euro – kaže glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić.

Osim što će potpisati manifest, dogovoreno je i da će stanke potpisnice jedne drugima pomagati u predstojećoj kampanji. U sklopu toga, sredinom ožujka u Zagreb stiže i predsjednik Pokreta 5 zvijezda i potpredsjednik talijanske Vlade Luigi Di Maio, vjerojatno i predstavnici drugih stranaka potpisnica.

– Nakon Zagreba krećemo i na turneju po drugim zemljama odakle dolaze stranke potpisnice – kaže Lukanić.

VIDEO Živi zid obratio se građanima i podijelio donacije samohranim roditeljima:

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

 • thu:

  Imate moj glas pa kud puklo.... gore od ovog nemože...

 • Avatar dpejakovic
  dpejakovic:

  Ono kad se ljevičari nazivaju desnicom.

 • Avatar Danijel.Hrzic
  Danijel.Hrzic:

  Po programu ŽIVOG ZIDA vidimo zašto HDZ zapravo vlada, za HDZ glaaju lopovi i uhljebi jer je HDZ proglašena zločinačka organizacija i naravno da neće glasat za nekog ko se bori protiv mafije, lopovluka i uhljebništva kao ŽIVI ZID!