Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Otkrili smo NLO bez pogona. Prkose G-sili tako da to čovjek ne može preživjeti'

Pentagon je 2017. priznao postojanje tajnog programa kojem je cilj bio istraživanje neidentificiranih letećih objekata ili NLO-a i mjesta na kojima su zabilježene čudne pojave takve vrste.
24. studenoga 2020. u 10:11 42 komentara 24350 prikaza
Foto: Screenshot/YouTube
Pogledajte galeriju 1/2

Pod okriljem Defence Intelligence Agency, tajne službe kojom upravlja američko ministarstvo obrane, od 2007. do 2012. djelovao je program pod imenom The Advanced Aviation Threat Identification Program. S godišnjim budžetom od 22 milijuna dolara, opći je cilj programa bio istraživanje neobičnih, odnosno neobjašnjivih fenomena, neklasificiranih letećih objekata (NLO).

Bojazan je bila da se iza barem nekog dijela tih fenomena skrivaju letjelice kineskog ili ruskog porijekla koje se temelje na tehnologiji koju Sjedinjene Države još nemaju. Dakle, ovo je rijetka prilika kada su Sjedinjene Države, ili neka druga svjetska zemlja, priznale kako su ulagale napore u istraživanje NLO-a. Idejni je začetnik programa demokratski senator iz Nevade, u vrijeme začetka programa lider senatske većine Harry Reid. The Advanced Aviation Threat Identification Program nije nikada bio tajan, nego se naprosto nikada nije objavilo njegovo postojanje niti su o njemu do medija stizale bilo kakve vijesti. Sve se na kraju otkrilo krajem 2017. godine.

KORNET Može li ruska raketa potopiti američki nosač zrakoplova? Evo što kaže struka

Otkrivene anomalije 

Vjerojatno bi tako i ostalo da Luis Elizondo, posljednji direktor programa, nije u listopadu 2017. godine tadašnjem Trumpovom ministru obrane Jamesu Mattisu podnio pismenu ostavku na svoje mjesto u njegovu resoru. Učinio je to, kako je rekao, u znak protesta zbog pretjerane tajnosti kojom je projekt bio okružen te unutarnje opozicije, pogotovo nakon što je financiranje prekinuto 2012. godine. 

Pitanje je je li Mattis pismo uopće i vidio, no čini se da netko drugi jest, ili je netko drugi odlučio da stvar riješi na način da priču o programu istodobno plasira na utjecajni politički web Politico i još utjecajniji The New York Times. Izvještaji su opremljeni i videima takvih viđenja. Zgodno je to osmišljeno jer se u tim tekstovima odmah baca i sjena sumnje na vjerodostojnost programa jer je većina sredstava plasirana na adresu hotelskog i svemirskotehnološkog tajkuna Roberta Bigelowa koji je Reidov prijatelj. 

Manje se pozornosti pridalo dokumentu koji je navodno nastao pod okriljem programa, 490 stranica teškom zbiru različitih viđenja letjelica sposobnosti kakve nema nijedna do sada poznata u svijetu. Viđenja koja su prijavljivali američki piloti različitih grana vojske gotovo su nebrojena, a počesto bi se događala iznad važnih civilnih ili vojnih postrojenja. Začudilo ga je kako su vijesti pune kada se obali Kalifornije približi kakav ruski avion, a ništa se ne objavljuje o takvim incidentima. 

Nakon toga je Luis Elizondo dao intervju CNN-u odmah istaknuvši kako ne može govoriti uime američke vlade. Podvukao je kako postoje dokazi koji ga priječe da tvrdi kako izvanzemaljske letjelice nisu posjetile Zemlju.

 – Te letjelice, nazovimo ih tako, iskazuju karakteristike kakve nema nijedna američka letjelica ili letjelica bilo koje strane sile za koju bismo mi znali – karakterizirao je objekte koje je istraživao program pod njegovim vodstvom. Zadatak je bio, nastavio je, dokučiti što je zapravo viđeno te utvrditi je li viđeno potencijalna prijetnja nacionalnoj sigurnosti. 

– Otkrili smo jako puno, zrakoplovne anomalije koje su naizgled prkosile zakonima aerodinamike. Letjelice koje nemaju pogon, a iskazuju takvu manevrabilnost pri G-silama koje ne može podnijeti ni čovjek ni bilo koji drugi biološki entitet – rekao je Elizondo. Jedan od pilota s objavljenih videa, umirovljeni zapovjednik David Fravor rekao je za CNN kako se 2004. godine susreo s objektom nalik 20 metarskom Tic-Tacu koji se iznimno brzo kretao i mijenjao smjer. Nije zabilježen slučaj kada je neka od tih letjelica napravila neki agresivan manevar, no donedavni direktor programa Elizondo misli da prijetnje ima sve dok su te situacije neobjašnjene i nismo sigurni da nisu prijetnja.

Pentagon  | Autor : Wikimedia Commons Foto: Wikimedia Commons

Prašina se nije slegla 

Iako, naravno, ima kritičara koji financiranje programa nazivaju bacanjem novca, svakako je još i točnija činjenica kako je to doista kap u moru u odnosu na ono koliko iznosi američki vojni budžet. A sam Elizondo ionako je prelako pronašao drugi posao. Prešao je u To the Stars Academy of Arts and Sciences, kompaniju čiji je suosnivač nitko drugi doli Tom DeLonge, frontmen nekada popularne glazbene grupe Blink-182. U priči o njemu objavljenoj u Rolling Stoneu navodi se fasciniranost teorijama o izvanzemaljcima, dok mu je putovanje u svemir prava opsesija.

U reklami za kompaniju Tom DeLonge opisuje To the Stars kao korporaciju koja je okupila momčad najiskusnijih, povezanih i strastveno znatiželjnih umova iz američke obavještajne zajednice – CIA-e i Ministarstva obrane – koji su desetljećima djelovali u potpunoj tajnosti.

nesreca FORENZIČKI NALAZ Slučaj iz Hrvatske privukao pozornost: Od čega je umro Albanac? Donosimo obdukcijski nalaz!

DeLonge i njegovi kolege osnivači vjeruju da postoji dovoljno vjerodostojnih dokaza o neidentificiranim zračnim fenomenima koji dokazuju da postoje takve egzotične tehnologije koje mogu donijeti revoluciju čovječanstvu. Cilj im je, navode dalje i na svojoj web-stranici, da se stečene spoznaje iskoriste kako bi se iz sjene izvukli transformativna znanost i inženjerstvo te ih se primijenilo na načine koji doprinose ljudima, ali bez ograničenja kakve vlade. Sasvim bi pogrešno bilo tumačiti kako je program o kojem se naveliko piše po američkim medijima prvi takav u povijesti.

Naravno da nije, bilježe se desetljeća nastojanja i Pentagona i drugih organizacija da se dođe do kakvog-takvog odgovora koji bi objasnili barem neki dio od tisuća navodnih viđenja neobjašnjivog ponašanja letjelica u zraku ili nečega sličnoga. Samo, čini se da je ovaj, sada visokopublicirani program dao i najmanje rezultata.

Osim 490 još neobjavljenih stranica, nije dao ništa opipljivo da bi mu se odobrio nastavak financiranja. Ministarstvo obrane ne poriče da se na programu nekoliko godina ozbiljno radilo, no na kraju se i sam senator Reid složio kako nema smisla nastavljati rad na nečemu što nas očito neće približiti odgovoru što je to neobjašnjivo na nebu iznad nas.

 Pentagonu se učinilo bolje potrošiti novac na nešto drugo što bi predstavljalo stvarnu prijetnju američkoj sigurnosti. Na kraju krajeva, ni slučajevi koji su podigli prašinu koja se nije slegla do danas nisu ponudili više upravo od toga – prašine. Zona 51 koja je praktički sinonim za prikrivanje sličnih fenomena od američke vlade ostala je bez čvrstog dokaza da se tamo nešto skriva. Osim prototipova ratnih zrakoplova koji su kasnije postali, primjerice, F-117. 

Nikada se nije pojavio nijedan dokaz da tamo ima letjelica koje su negdje pokupljene, a izvanzemaljskog su porijekla. Kao što se vjerovalo da je slučaj s mjestom Roswell u Teksasu gdje je 1947. nešto palo, za što se u prvi mah pomislilo kako je nepoznati objekt, vjerojatno izvanzemaljskog porijekla. Međutim, bio je to jedino promatrački balon tajnog projekta Mogul kojim se motrila atmosfera u potrazi za tragovima sovjetskih nuklearnih pokusa. 

Najdalja je pretpostavka da je na farmu Williama Maca Brazela pao neki dio ili više njih nuklearnog bombardera jer tamo se nalazi baza 509. bombarderske kombinirane grupe, iste one čiji su avioni bacili atomske bombe na Hiroshimu i Nagasaki. Ispostavilo se i kako je znamenita obdukcija izvanzemaljaca, koja je navodno provedena na izvanzemaljcu nađenom u Roswellu, čista prijevara. Nema veze, od turizma nastalog na teoriji zavjere tamo dobro žive. 

Poticanje histerije 

Također, u projektima Sign i Grudge koji su tekli od 1948. do 1952. pokušavalo se isto što i s AATAP-om, utvrditi što točno stoji iza viđenja objekata nalik disku, pogotovo navodnih devet koji su nadlijetali državu Washington. Ništa nije pronađeno, a programi su napušteni jer je i samo njihovo postojanje poticalo histeriju u ionako zagrijanoj poslijeratnoj atmosferi. A onda je nastupio projekt Blue Book, najopsežniji takav program u povijesti, trajao je od 1952. do 1969. godine.

Mjere Sve odluke stožera Što se mijenja od nedjelje? Pogledajte nove mjere u borbi protiv koronavirusa

Istraženo je 12.618 viđenja od kojih je većina otpadala na pogrešno tumačenje prolaska eksperimentalnih aviona poput U2. Ostao je 701 neobjašnjen, no uz opasku da nije zaključeno da ijedan incident predstavlja prijetnju niti je uočeno da se radi o tehnologiji ili principima koji nadilaze tadašnju znanost, kao što nije bilo dokaza da se radi o izvanzemaljskim entitetima.

 Između 1966. i 1968. tekao je NLO projekt sveučilišta Colorado koji je označio kraj projekta Blue Book temeljem izvještaja Condon kojim je potvrđeno da nema ničega čudno. No to su iskoristili Carl Sagan i Thornton Page da bi napisali knjigu “UFOs: A Scientific Debate” koja se temelji na raspravi koju je o Blue Booku pokrenula American Association of the Advancement of Science.

I onda je tu projekt Ozma koji je pokrenuo National Science Fundation čiji je cilj bio uhvatiti inteligentni radijski signal iz smjera planeta koji su orbitirali oko zvijezde Tau Ceti i Epsilon Eridani. Ništa nije pronađeno. Bavila se NLO-ima i CIA 70-ih i 80-ih s ciljem da se utvrdi koja bi viđenja mogla imati veze s napretkom Sovjetskog Saveza u razvoju inovativnih pogona. 

ogulin
plaća je od 4800 do 7000 kuna
Gradi se najveća tvornica drvenih podova na svijetu: Na raspolaganju nam je 300 radnika, trebamo ih još
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
  • essek22:

    Najbolji kanal u ovom dijelu Europe je Balkan UFO, naš čovjek iz Rijeke na odličan način obrađuje ovu temu, svake nedjelje u 20:00....Can't wait! :))

  • sisavac:

    svaki put kad država odluči ukinuti neki program, ekipa objavi nešto neviđeno, i pridobije senatore za nastavak financiranja. to radi nasa, pripazite samo u kojem trenutku oni imaju poplavu vijesti o velikom napretku, taman u doba kad se donosi 4 ... prikaži još! godišnji proračun. i ostale agencije to rade. kad bi ovo zbilja bilo nešto istinitog, a da nije greška, kvar u tehnici, već bi se nešto od toga vidjelo. 70 godina naganjaju nlo i niti jednog nisu ni ulovili ni snimili detaljno. sve objave su u lošoj rezoluciji, nekad i sad. danas, kad imaš super kamere na mobitelu, kao dokaz se uzimaju mutne snimke gdje ne vidiš ništa. shvatimo, trenutno smo mi najrazvijenija civilizacija u ovom dijelu svemira. da imamo priliku putovati do susjednih zvijezda, već bi mi napadali druge stvorove. takva je naša priroda. agresivna i pohlepna. a amer je pod nacionalnom sigurnošću uspio ugurati nevjerojatan arsenal mjera koje provodi. priče ljudi koji su navodno nešto vidjeli su smiješne. da zbilja vidiš vanzemaljca, nema te sile koja bi te, osim smrti, mogla ušutkati. a ovi progovaraju nakon 50 godina, dan-dva prije smrti. tungusku katastrofu nismo u stanju pojasniti.

  • Penkala80:

    Naime zamislite samo slijedeće, godina je 2020 mi som poslali rover na Mars, recimo da tamo živi neka nazadna civilizacija koja ugleda našu istraživačku sondu koja je ostala bez goriva i tu kreče šou, Marsovci rade hram našoj sondi, mole ... prikaži još! se sondi, štuju sondu kao Boga, e sada probajte zamisliti ono što vidimo nisu vanzemaljci nego vjerojatnije njihove istraživačke sonde koje mi naganjamo!