Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Otkrili koliko se izdvaja za kulturne potrebe srpske manjine: 'Samo prevođenje materijala košta 100.000 kuna'

Srpsko nacionalno vijeće iz gradskog proračuna dobije kao sva ostala Vijeća zajedno, istaknula je vijećnica Ivana Radoš
09. studenoga 2019. u 16:48 9 komentara 1819 prikaza
Pressica vukovarskog HDZ-a
Foto: Branimir Bradarić

Prava koja u Vukovaru uživaju pripadnici srpske nacionalne manjine daleko su veća od prava koja u drugim europskim državama uživaju pripadnici nacionalnih manjina, poručio je predsjednik vukovarskog Gradskog vijeća Tomislav Šota na konferenciji za novinare Kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Vukovaru održanoj u subotu na temu "Istina o boljem suživotu". Šota je pri tom nabrojao sva prava koja pripadnici nacionalnih manjina koriste sukladno Ustavu i Ustavnom Zakonu o pravima nacionalnih manjina.

RUGANJE ŽRTVAMA RATNIH ZLOČINA Hrvatska uputila diplomatsku notu Srbiji zbog spomen-ploče generalu Bratiću koji je napadao Vukovar

Vijećnica Ivana Radoš osvrnula se na prava koja pripadnici nacionalnih amnjina imaju u sferi odgoja i obrazovanja podsjetivši kako su pripadnici srpske nacionalne manjine u Vukovaru odabrali tzv. model A koji propisuje nastavu na jeziku manjine odnosno u ovom slučaju, na srpskom jeziku i ćiliričnom pismu, a imaju i mogućnost formiranja razreda s manjim brojem učenika.

"Što se tiče drugih nacionalnih manjina u Gradu Vukovaru, one su izabrale model C, odnosno njeguju svoj jezik i kulturu, ali pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku", kazala je Radoš.

Podsjetila je kako je nacionalnim kurikulumom predviđeno održavanje terenske nastave osnovnoškolcima odnosno posjet učenika Vukovaru i Memorijalnom centru iz Domovinskog rata rekavši kako međutim učenici koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu u Vukovaru, odbijaju posjetu Memorijalnom centru.

Vukovarski HDZ: Otkrivanje spomen ploče generalnu JNA Mladenu Bratiću znači novu agresiju na Vukovar i Vukovarce

Političkim predstavnicima srpske nacionalne manjine u Gradskom vijeću te zamjeniku gradonačelnika iz reda srpske nacionalne manjine zamjerila je što inzistiraju na prevođenju materijala Gradskog vijeća na srpski jezik i ćirilično pismo iako, kako je kazala, sigurna je da vrlo dobro razumiju hrvatski jezik.

"To prevođenje košta oko 100.000 kuna, a za taj novac možemo osigurati svim osnovnoškolcima radne bilježnice", navela je.

Po riječima Kristine Ozdanovac, iz gradskog proračuna za kulturne potrebe srpske nacionalne manjine u Gradu Vukovaru izdvajaju se značajna sredstva navodeći kako je za obnovu Srpskog doma u proračunu Grada osigurano više od milijun kuna, za KUD "Sloga" 114.000 kuna, a za Parohijski dom 7 milijuna kuna. Također je kazala kako Srpsko nacionalno vijeće iz gradskog proračuna dobije kao sva ostala Vijeća zajedno.

Davorin Rudolf Akademik Rudolf: 'Pad Vukovara ne može biti državni blagdan'

"Kao Klub vijećnika ćemo se zalagati za izjednačavanje tih iznosa jer smatramo da u ovome gradu niti jedna manjina nije više ili manje važna", kazala je.

"Izrazito nam je bitno da javnost bude upoznata sa svim pravima koje nacionalne manjine koriste u gradu Vukovaru, pa i srpska manjina", ocjenio je David Vlajčić poručivši kako Statut Grada Vukovara jamči dostojan život pripadnicima svih nacionalnih manjina u Vukovaru.

Unatoč nezadovoljstvu novinara, konferencija za novinare Kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Vukovara završila je bez prava novinara da postave ijedno pitanje.

Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
  • Deleted user:

    Sve to treba ukinuti.U Hrvatskoj si škola po Hrvatskom programu kome se ne svidja ima izbora neka ide.Ovo je prrviše.Sad će ovi iz BiH tražiti prijevod na Bosanski ili kako već jezik zovu.

  • burza:

    Kakva prava imaju Hrvati u srbiji takva dati i njima u Hrvatskoj reprocitet

  • @ploto@:

    I dalje je Srbin unosno zanimanje.