Naslovnica Vijesti Hrvatska

Otkriće: Međimurje 'naraslo' metar i pol

Ispitivanja su pokazala da je na prvome mjestu Cimermanov breg (343,58 m)
17. siječnja 2015. u 23:00 2 komentara 4382 prikaza
vrh međimurja
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell

Desetljećima se smatralo da je Mohokos sa svojih 343,58 metara najviši vrh Međimurja, no sada će trebati mijenjati podatke u knjigama. Zahvaljujući znanstvenici doc. dr. sc. Ines Virč, pokazalo se da je od Mohokosa metar i pol viši vrh Cimermanova brega u Dragoslavcu!

Tek treći na listi

Uz pomoć geodeta i satelitskog određivanja položaja i visina obavljena su terenska mjerenja koja su pokazala da su čak dvije točke više od Mohokosa.

Uz to, na Cimermanovu brijegu na 345,03 metara pronađena je još jedna, viša od Mohokosa šezdesetak centimetara. U istraživanjima je, uz ostale, pomagao i mještanin Antun Čurin, koji je još u djetinjstvu čuo priče o Cimermanovu brijegu koji nadvisuje Mohokos.

– Kao onomastičarka i dijalektologinja sustavno prikupljam toponimijsku građu poput imena naselja, šuma, voda, bregova i sličnog terenskim istraživanjima u Međimurju. Prva su istraživanja počela 2005. godine za potrebe pisanja magistarskoga rada o hidronimiji, imenima voda u Međimurju, a čitava priča o Mohokosu počela je za terenskoga istraživanja gornjega Međimurja za potrebe pisanja doktorskoga rada o njegovoj toponimiji. U jednom od istraživanja u naselju Pleškovec upoznala sam Antuna Čurina, zahvaljujući kojem sam zabilježila veoma vrijedne onomastičke podatke – kaže dr. sc. Virč iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Došlo se i do teme Mohokosa.

– Gospodin Čurin živo se sjeća očevih riječi iz djetinjstva, događaja na tom području u Drugome svjetskom ratu, ali i, kako ih on naziva, ruskih vojnih mapa na kojima Mohokos nije bio zabilježen kao najviši vrh, već Cimermanov breg za koji je bilo zabilježeno da je viši od Mohokosa čak četiri metra – objašnjava znanstvenica.

Obrastao mahovinom

Sada kada je dvojba o najvišem vrhu riješena, što je već zabilježila i Wikipedija, predstoji još istraživanje o tome kako je Mohokos dobio ime. Najpoznatija je teorija akademika Radoslava Katičića o Mohokosu kao Mokošinu brdu, a druga je da ime dolazi od mađarske riječi moha, koja se prevodi kao mahovina, ili mohos, “obrastao mahovinom”.

>> Nadgrobna ploča, askos, kamena blagajna i lampa postali suveniri

Štednja
DO 31.01.2019.
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

  • mrvcicf65:

    joj da ni spodi, vuulkan, pa bumo svi odisli, v neboo, kriva mjerenja, dali prije ili sad, a moguce prije, odoka.

  • krka:

    dečki roknuli koji liter više pa rastegnuli metar