Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE NEGO

Otkriće: Međimurje 'naraslo' metar i pol

vrh međimurja
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
17.01.2015.
u 23:00

Ispitivanja su pokazala da je na prvome mjestu Cimermanov breg (343,58 m)

Desetljećima se smatralo da je Mohokos sa svojih 343,58 metara najviši vrh Međimurja, no sada će trebati mijenjati podatke u knjigama. Zahvaljujući znanstvenici doc. dr. sc. Ines Virč, pokazalo se da je od Mohokosa metar i pol viši vrh Cimermanova brega u Dragoslavcu!

Tek treći na listi

Uz pomoć geodeta i satelitskog određivanja položaja i visina obavljena su terenska mjerenja koja su pokazala da su čak dvije točke više od Mohokosa.

Uz to, na Cimermanovu brijegu na 345,03 metara pronađena je još jedna, viša od Mohokosa šezdesetak centimetara. U istraživanjima je, uz ostale, pomagao i mještanin Antun Čurin, koji je još u djetinjstvu čuo priče o Cimermanovu brijegu koji nadvisuje Mohokos.

– Kao onomastičarka i dijalektologinja sustavno prikupljam toponimijsku građu poput imena naselja, šuma, voda, bregova i sličnog terenskim istraživanjima u Međimurju. Prva su istraživanja počela 2005. godine za potrebe pisanja magistarskoga rada o hidronimiji, imenima voda u Međimurju, a čitava priča o Mohokosu počela je za terenskoga istraživanja gornjega Međimurja za potrebe pisanja doktorskoga rada o njegovoj toponimiji. U jednom od istraživanja u naselju Pleškovec upoznala sam Antuna Čurina, zahvaljujući kojem sam zabilježila veoma vrijedne onomastičke podatke – kaže dr. sc. Virč iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Došlo se i do teme Mohokosa.

– Gospodin Čurin živo se sjeća očevih riječi iz djetinjstva, događaja na tom području u Drugome svjetskom ratu, ali i, kako ih on naziva, ruskih vojnih mapa na kojima Mohokos nije bio zabilježen kao najviši vrh, već Cimermanov breg za koji je bilo zabilježeno da je viši od Mohokosa čak četiri metra – objašnjava znanstvenica.

Obrastao mahovinom

Sada kada je dvojba o najvišem vrhu riješena, što je već zabilježila i Wikipedija, predstoji još istraživanje o tome kako je Mohokos dobio ime. Najpoznatija je teorija akademika Radoslava Katičića o Mohokosu kao Mokošinu brdu, a druga je da ime dolazi od mađarske riječi moha, koja se prevodi kao mahovina, ili mohos, “obrastao mahovinom”.

>> Nadgrobna ploča, askos, kamena blagajna i lampa postali suveniri

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar ucjena
ucjena
06:41 18.01.2015.

joj da ni spodi, vuulkan, pa bumo svi odisli, v neboo, kriva mjerenja, dali prije ili sad, a moguce prije, odoka.

KR
krka
11:41 18.01.2015.

dečki roknuli koji liter više pa rastegnuli metar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije