Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUZEJ MEĐIMURJA

Nadgrobna ploča, askos, kamena blagajna i lampa postali suveniri

Suveniri
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
27.10.2014.
u 20:28

- Pozvat ćemo i druge umjetnike da i oni ponude svoje viđenje međimurskog suvenira. Vidjet ćemo kako će to publika prihvatiti - najavljuje ravnatelj Vladimir Kalšan

Replika askosa, grafitom oslikane keramičke posude koja se koristila kao vrč u razdoblju od 7. do 5. stoljeća prije Krista, ukrašene stiliziranim životinjama, jedan je od novih 17 suvenira koje je jučer predstavio Muzej Međimurja u suradnji s umjetnicom Jelenom Valkaj, vrsnom keramičarkom i likovnom pedagoginjom.

Osim askosa, u muzejskoj suvenirnici mogu se kupiti i replike nadgrobne ploče Nikole Zrinskog, grb obitelji Zrinski, pokladne maske lafre i lampe, keramička košara, šalica, kamena blagajna i drugih predmeta iz stalnog muzejskog postava ili fundusa. - Ideja je da suvenirnicu obogatimo replikama muzejske građe, naših odjela i zbirki. Time ćemo sačuvati uspomenu i sjećanje na naše kulturno-povijesno nasljeđe i promoviramo ga ne samo u Međimurju. nego i šire. Prihvatili smo inicijativu Jelene Valkaj i dogovorili da svaki kustos izabere predmete koji se mogu kao replike izraditi od keramike. Dogovorili smo da to bude 17 predmeta - pojašnjava ravnatelj Muzeja Međimurja Vladimir Kalšan.

Predmeti su izabrani iz kulturno-povijesnih, arheoloških, etnografskih i povijesnih zbirki. Međimurje, dodaje, nema svoj specifičan suvenir koji bi se mogao smatrati "najkarakterističnijim". -  No, zato imamo čitav niz drugih stvari koje su izuzetno zanimljive za pokazati. Ovo nije kraj suradnje jer ćemo pozvati i druge umjetnike da i oni ponude svoje viđenje međimurskog suvenira. Vidjet ćemo kako će to publika prihvatiti - najavljuje ravnatelj.

Muzej sam priprema i veliku izložbu povodom 350. obljetnice pogibije Nikole Zrinskog Čakovečkog, pa će se i za tu prigodu pripremiti neki novi suveniri. Zanimljiva je i karta Međimurja Giovannija Giuseppija Spalle iz 1670. godine, na kojoj su ucrtane sve tvrđave i svi drugi važni ondašnji toponimi u Međimurju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije