Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje portala MojPosao

Otkaz dajemo zbog plaće, loših uvjeta i jer nema napredovanja

Ilustracija
Foto: Getty Images
18.11.2019.
u 23:23

Istraživanje je potvrdilo da je čak 80 posto osoba u dosadašnjoj karijeri barem jednom dalo otkaz, a potrazi za novim poslom ispitanici se u pravilu okreću nakon četiri godine staža kod istog poslodavca.

Premala plaća, nemogućnost profesionalnog napretka, loši uvjeti rada i negativan odnos s izravno nadređenom osobom najčešći su razlozi za davanje otkaza, pokazuje istraživanje portala MojPosao provedeno na više od 1600 ispitanika. Na promjenu radne okoline potiču i brojni prekovremeni sati, neslaganje s menadžmentom kompanije, bolja ponuda drugog poslodavca, ali i dosada, nezakonito poslovanje poslodavca te nedovoljna samostalnost u obavljanju radnih zadataka, navodi MojPosao.

Istraživanje je potvrdilo da je čak 80 posto osoba u dosadašnjoj karijeri barem jednom dalo otkaz, a potrazi za novim poslom ispitanici se u pravilu okreću nakon četiri godine staža kod istog poslodavca. Takvu odluku ispitanici u pravilu ne donose ishitreno, već o njoj neko vrijeme razmišljaju. Svaki četvrti ispitanik ističe da je od trenutka donošenja odluke do samog davanja otkaza prošlo mjesec dana, za petinu ispitanika pola godine, a za svaku desetu osobu i do godine dana.

Otprilike sedam posto ispitanika odluku je donijelo impulzivno i odmah je dalo otkaz. Prije konačne odluke većina voli poslušati tuđe mišljenje, najčešće se konzultiraju s članovima obitelji (49%), partnerom (44%) i prijateljima (28%), a svaka peta osoba tu odluku donosi samostalno. Muškarci češće daju otkaz a da se prethodno nisu savjetovali s osobom od povjerenja. Dvije trećine osoba (62%) od odluke o odlasku iz tvrtke ne bi odustalo ni da im poslodavac ponudi znatno višu plaću. U trenutku davanja otkaza samo trećina ispitanika već je imala dogovoren novi posao (34%), 32% bilo je u procesu traženja posla, a 17% nije razmišljalo gdje će raditi. U 50 posto slučajeva poslodavci traže odrađivanje otkaznog roka.

Na pitanje kakvom bi ih ponudom potencijalni novi poslodavac mogao privući, većina ispitanika odgovara – boljom plaćom. Važan je i imidž poslodavca, različiti financijski uvjeti (bonus, regres, božićnica), fleksibilno radno vrijeme, izazovni radni zadaci, kvalitetnija lokacija...

Samo 29% osoba priznaje da su u nekoj fazi života otpušteni, većinom jer su bili tehnološki višak, zbog propasti tvrtke, neslaganja s politikom tvrtke, nezadovoljavanja ciljeva te bolovanja, odnosno odlaska na rodiljski dopust.

Komentara 2

DD
dr dragon
08:39 19.11.2019.

Mislim da je najviše ljudi napustilo Hr zbog nepravde i robovlasničkih zakona koje su donijeli hdz-sdp koji tjeraju mlade i radno sposobne ,a novac je tek na drugom mjestu.

ČR
črnamatizemla
00:21 19.11.2019.

Pa zakaj bas danas objavljujete ovaj clanak, ha?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije