Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pronašle dom

Otkad su mace na Grunteku, nema ni miševa ni voluharica

Foto: Gruntek
1/6
31.07.2021.
u 11:00

Klara je miljenica cijelog tima i druži se sa svima, Zvone je pomalo plah, a Radić bježi od ljudi... Zovu ih radne mace, sve su spašene s ulica na koje se nisu mogle vratiti, a zbog njihovih nedostataka nitko ih nije htio udomiti. Na Grunteku su pronašle spas

Iako su stigle iz grada, na Grunteku su se sasvim dobro snašle. Svaka maca ima svoju priču, dugo su tražile dom, a nedavno su pronašle sigurno i mirno utočište. Dočekali su ih ovdje dobri ljudi kojima ne smetaju, koji ih vole i paze na njih. I vole ih takve kakve jesu, bez obzira na njihove fizičke nedostatke ili plahost.

– Možda nisu najljepše na svijetu, ali mi ionako ne gledamo vanjštinu. Pokušavamo dati svoj doprinos i udomiti neke životinje. Uzimamo mačke koje nitko neće, a one nas čuvaju od miševa i voluharica. Ni zečevi ih baš ne vole vidjeti – kaže nam Tino Prosenik, pokretač i vlasnik Grunteka, vrtova budućnosti u okolici Čazme, gdje klikom miša možete odabrati što će rasti u povrtnjaku koji ste unajmili, a ekološki uzgojeno povrće stiže vam na vrata. Poželite li sami doći u berbu, osim zaposlenika dočekat će vas i četveronožni stanovnici. Zovu ih radne mace, na Grunteku one stanuju i hrane se, ali i rade. Jer ekološki uzgoj ne trpi baš nikakva zaštitna sredstva.

– Prve mace stigle su nam iz Prave šape, a zatim iz Hrabrih njuški. Jedno vrijeme bile su u kućici da se udomaće, zatim smo ih puštali van i navečer vraćali unutra. Sada su potpuno slobodne, mogu kamo žele i kada žele, a na raspolaganju imaju 24 hektara zemljišta. Klara je miljenica cijelog tima i druži se sa svima. Ostale su prilično povučene, neke od njih dolaze nam vrlo blizu, ali ima i onih koje prilaze samo dok jedu – priča nam T. Prosenik.

Foto: Gruntek

A Katarina Loborec iz Prave šape kaže da je ovo ostvarenje njihove ideje koja postoji već nekoliko godina, ali je do sada nisu uspijevali realizirati.

– Riječ je o pet odraslih mački koje su spašene s ulice i nisu se snašle u kućnim uvjetima. Klara je potpuno socijalizirana, ali nakon ozljede ne može kontrolirati mokrenje. Zvone je pronađen na Sljemenu, ležao je uz cestu teško bolestan. Pomalo plah, crni odrasli mačak, to je kombinacija koja je unaprijed osuđena na neuspjeh u udomljavanju. Na Grunteku je i Radić, mačak pronađen u Radićevoj ulici. Ima ozljedu stražnje šape i ne može trčati, nadali smo se oporavku, ali je toliko divlji da ga je bilo teško i liječiti, nije mogao ni na fizikalnu terapiju. Ovdje se ne mora skrivati i bježati od ljudi, ne prijeti mu nikakva opasnost – priča nam volonterka. Na Grunteku je i ulični mačak kojeg su izliječile, a kako ga na ulici nije imao tko hraniti, nisu ga mogle vratiti. Mačke su kastrirane, a suživot s drugim mačkama nije im nikakav problem. Sve imaju sigurno mjesto za spavanje, a i skladište je sigurno dok su tu.

I Hrabre njuške rado su prihvatile ideju o radnim mačkama.

– Na Grunteku su tri naše mačke, a uskoro tamo ide još jedna. Sve su plahe i ne prilaze ljudima pa ih nismo uspjeli udomiti. Tako da nam se Gruntek činio kao super opcija za njih. Imaju svoj mir, prostor, a i ljude ako se odluče družiti s njima – kažu volonterke.

Mačke su se na Grunteku vratile prirodi, rade mačje poslove, a još uvijek imaju dovoljno vremena za izležavanje na suncu. Život kakvog bi poželjela gotovo svaka mačka.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije